Întâiul bugetar al țării, președintele Klaus Iohannis, i-a convocat la Palatul Cotroceni, miercuri la ora 12:30, pe bugetarii de la Guvern – în frunte cu premierul Ludovic Orban – responsabili cu promisiunile publice privind introducerea șomajului tehnic pentru… bugetari.

Astfel, ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, vor da raportul asupra măsurilor promise de premier pentru a mima „solidaritatea” cu mediul de afaceri, paralizat de starea de urgență decretată în urmă cu o lună și prelungită, marți, cu 30 de zile.

DOCUMENT. VIDEO. Iohannis a semnat decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență: Pericolul nu a trecut
Miercurea trecută, premierul Orban a anunțat, la B1TV, că va emite o ordonanță de urgență (OUG) privind șomajul tehnic pentru „o parte dintre bugetari” – dar nu la valoarea de maxim 75% din salariul mediu pe economie, așa cum iau „fraierii” din mediul privat, ci la 75% din salariul de încadrare.
A doua zi, joi, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat în debutul ședinței de Guvern că a finalizat proiectul de OUG și îl va înmâna miniștrilor, pentru observații, urmând ca, luni, să îi predea lui Orban varianta finală.

Șomajul tehnic pentru „o parte” dintre angajații de la stat se anunță o mare păcălealăȘ ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat deja că „nu poate fi vorba de așa ceva”, iar unii miniștri și-au pus la adăpost subalternii plătiți regește. Este cazul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care a decis trimiterea angajaților săi să lucreze la domiciliu, în regim de telemuncă, pentru a nu pierde un leu la salariu.

„Solidaritatea” angajaților Ministerului Justiției cu „prostimea” forțată să intre în somaj tehnic: Telemunca

Iohannis i-a chemat la Cotroceni, tot miercuri la prânz, și pe membrii comitetului care se ocupă de gestionarea țării în perioada stării de urgență: ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Motivul convocării: acordul semnat de ministrul Marcel Vela cu patriarhul Daniei, pentru perioada Paștelui.

Vela evită o nouă ordonanță militară și semnează un acord cu patriarhul Daniel

Astfel, vineri și sâmbătă românii vor avea voie să meargă la biserică, între orele 7.00 și 17.00 – evident, cu declarația pe propria răspundere, pe care trebuie să scrie numele bisericii la care se duc. 

„Echipajele de Poliție care actioneaza in posturile fixe (pe drumuri nationale) sau la punctele de frontiera vor oferi sfanta lumina persoanelor aflate in trafic sau persoanelor care tranziteaza frontiera”, a anunțat Vela.

Acordul a inflamat întreg mediul politic, atât adversarii PNL, cât și pe unii guvernanți – cum este consilierul premierului, Virgil Guran, care s-au declarat nemulțumiți că nu au fost consultați de Vela înainte de a semna acordul, deși el susține că a vorbit înainte cu președintele Iohannis și cu premierul Orban.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version