Cabinetul Orban s-a grăbit să aprobe printr-o Hotărâre de Guvern, în ședința de miercuri seară, acordarea de bilete de tratament balnear și recuperare pentru rezerviști, care după cum se știe primesc pensii din categoria celor „speciale”.

Astfel, înainte de decizia CCR privind impozitarea pensiilor de lux, amânată de Curte pentru data de 8 decembrie – adică până după alegerile parlamentare -, Guvernul PNL se grăbește cu un cadou pentru militari – evident contra voturilor acestora.

În numai 4 luni, pensiile speciale au „înghițit” 3,36 miliarde lei, astfel: 1,491 miliarde de lei au fost pentru Poliţie şi Jandarmerie; 1,221 miliarde de lei pentru militari; 298 milioane lei pentru magistraţi; 245 milioane de lei pentru angajaţi ai SRI, STS, SIE şi SPP; 43 de milioane de lei pentru piloţi şi personal navigant; 19 milioane lei pentru angajaţi din justiţie; 10 milioane lei pentru diplomaţi.

Calculul a fost făcut de deputatul USR Claudiu Năsui, pentru perioada iulie – septembrie.

Amintim că, pe 17 iunie, Camera Deputaţilor – for decizional – a adoptat legea privind taxarea pensiilor de peste 2.000 de lei/lună, astfel: cu 10% cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 lei și cu 85% cele de peste 7.001 lei.

Legea PSD, adoptată: Toate pensiile de peste 2.000 de lei/lună, impozitate!

Legea a fost atacată la CCR a doua zi, pe 18 iunie, atât de președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Corbu, cât și de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Avocatul Poporului, Renate Weber, și șefa ÎCCJ, Corina Corbu, au atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale

De atunci au curs amânările la CCR, cu termene extrem de lungi – pe 14 iulie, 3 septembrie, 4 noiembrie. 

CCR a amânat până după alegeri decizia pe impozitarea pensiilor speciale

Candidatul Ciucă își momenște cu bani publici subordonații

Cu mai trei săptămâni înaintea deciziei CCR privind impozitarea pensiilor de lux, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, care candidează pe listele PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie, a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care Cabinetul Orban îi momește pe rezerviști să le dea liberalilor voturile.

Potrivit unui comunicat al MApN transmis joi, Hotărârea de Guvern, „elaborată cu sprijinul structurilor de specialitate din MApN cu atribuţii în domeniul creşterii calităţii vieţii personalului şi al pensiilor militare, îmbunătăţeşte cadrul legislativ prin care se acordă unele drepturi pensionarilor militari”.

Astfel, rezerviștii „vor beneficia, de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, de un număr de bilete de tratament balnear şi de recuperare în sistemul naţional reprezentând 5% din numărul pensionarilor aflaţi în plată la fiecare casă de pensii sectorială la data de 1 august a anului precedent”.

Hotărârea de Guvern prevede, de asemenea, ca tratamentul balnear şi de recuperare să se efectueze, pe durata întregului an calendaristic, în staţiunile de interes naţional şi local, precum şi în staţiunile balneare şi balneoclimaterice din unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură.

În actul normativ sunt reglementate, totodată, condiţiile care trebuie îndeplinite cumulativ de către pensionarii militari pentru a beneficia de atribuirea biletelor de tratament balnear şi de recuperare, respectiv de decontare a costului acestora.

Referitor la modul de atribuire şi decontare, actul normativ stabileşte, printre altele, modelul cererii care trebuie depusă de solicitanţi în acest sens, precum şi condiţiile specifice şi punctajele aferente utilizate pentru ierarhizarea acestora.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version