Scandaloasa Ordonanță de Urgență (OUG) 13/2017, care prevedea dezincriminarea infracțiunii de abuz în serviciu pentru prejudiciile mai mici de 200.000 de lei, este repusă pe tapet de PSD, într-un proiect de modificare a Codurilor penale.
Proiectul a fost depus la Parlament de deputatul Cătălin Rădulescu “Mitralieră” – poreclit așa după ce a amenințat într-un interviu că iese cu arma automată să-i lichideze pe protestatarii din Piața Victoriei.

Rădulescu “Mitralieră” , Liviu Pleşoianu şi Andreea Cosma – trei venetici politici!

Rădulescu “Mitralieră” vrea ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie de până la 200.000 de euro iar ca bonus, cei condamnați penal la mai puțin de 3 ani ar urma să scape de închisoare și să-și ispășească pedepsele la domiciliu.

Proiectul legislativ se află în dezbatere la Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Semnatarii sunt 38 de parlamentari PSD, printre care deputaţii Liviu Pleşoianu şi Andreea Cosma, judecată pentru infracțiuni de corupție la fel ca tată ei, fostul baron de Prahova, Mircea Cosma, condamnat deja în primă instanță la 8 ani de închisoare, și ca fratele ei, fost deputat PSD Vlad Cosma, condamnat la 5 ani – este semnatara acestui proiect și altora care au urmat pentru dezincriminarea unor infracțiuni și îmblânzirea unor pedepse.

Andreea Cosma vrea să fure și să facă pușcărie acasă

Inițiatorul acestui proiectelor legislative este însă deputatul PSD Cătălin Rădulescu, paravanul penalilor și el însuși un penal.

A fost condamnat definitiv în decembrie 2016 de ÎCCJ, la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită în obținerea de contracte cu statul şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. 

Dacă va fi condamnat și în noul dosar penal deschis la Parchetul General după ce i-a amenințat pe protestatari că îi mitraliază, deputatul Cătălin Rădulescu nu mai poate scăpa de închisoare, deoarece are deja o comndamnare cu suspendare.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu – ăla cu mitraliera în bocanc!

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu – altfel, incapabil să susțină un discurs coerent -, s-a dovedit în ultimele săptămâni un mare inițiator de proiecte legislative menite să-i salveze pe penali – atât politicieni, dar mai ales afaceriștii care le-au finanțat campaniile electorale pentru a ajunge în Parlament ca să modifice legile Justiției astfel încât să nu facă pușcărie în urma ilegalităților pe care le comit.

Andreea și Mircea Cosma – familie de politruci hoți
Abuzul în serviciu, pedepsit numai dacă s-a comis într-o formă gravă

Proiectul depus la Senat prevede modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal astfel: 

  • articolul 297, care se referă la abuzul în serviciu, să prevadă că aplicarea unei sancţiuni penale trebuie să se facă numai atunci când fapta este săvârşită într-o formă gravă, şi anume când fapta a cauzat o pagubă materială substanţială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro.

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, potrivit textului legislativ.

Forma actuală a articolului 297 stabileşte că abuzul în serviciu este „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

  • articolul 60, care face referire la regimul închisorii, va fi completat cu două noi alineate:

„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu;

(3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”.

Liviu Pleșoianu – un parvenit
Denunțul, în maxim 6 luni

Proiectul prevede și modificarea articolului 290 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Articolul se referă la denunț, iar Rădulescu “Mitralieră” vrea să limiteze perioada de depunere a acestuia:

„Denunţul poate fi făcut în termen de 6 luni de la data la care denunţătorul a aflat despre săvârşirea faptei, cu excepţia infracţiunilor contra persoanei şi a infracţiunilor contra securităţii naţionale. Dacă denunţătorul nu denunţă fapta în termenul prevăzut anterior, va răspunde penal, iar denunţul său nu va mai putea constitui probă în procesul penal”.

În expunerea de motive, Rădulescu susține că aceste modificări vor armoniza legislaţia cu “practica CEDO în materie”.

Proiect

 Asaltul PSD asupra Justiției se produce în paralel cu modificarea Legii ANI și a legilor 303, 304, și 317.

 PSD, atac pe toate fronturile

Un adevărat asalt al PSD împotriva Justiției și statului de drept s-a produs în ultima săptămână, în paralel cu modificarea Legii ANI și a legilor Justiției – nr. 303/2004 – Statutul magistraților, 304/2004 – organizarea judecătorească și 317/2004 – organizarea și funcționarea CSM.

Mai întâi a fost depus proiectul de modificare a Legii 78/2000 astfel încât să se dezincrimineze infracțiunile de corupţie comise cu obținerea de foloase necuvenite pentru alţii. 

Un alt proiect scandalos al PSD a fost depus de Cătălin Rădulescu în 20 decembrie la Camera Deputaţilor, pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Astfel, faptele care au determinat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate se vor prescrie în termen de 3 ani de la data comiterii lor.

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

Tot la Camera Deputaților a fost depus un proiect de lege semnat de 40 de parlamentari PSD, prin care şefii de parchete şi cei ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version