Premierul Florin Cîțu face un pas înapoi în scandalul pe care chiar el l-a lansat luni, luându-l în colimator pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care a îndrăznit să publice, pentru prima dată de la începutul pandemiei, numărul testelor COVID efectuate și pe cel al persoanelor vaccinate, pe fiecare județ, fără să ia „lumină” de la coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul dr. Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a recunoscut, marți, că el este cel care l-a sesizat pe premierul Florin Cîțu. Întrebat dacă a făcut o plângere în acest sens, că el s-a dat de gol că, de fapt, premierul i-a cerut să-l sesizeze:

„Eu nu am făcut plângere. Am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv, modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate. Toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puţin 24 de ore şi (..) pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”, a invocat Gheorghiță.

Cîțu a postat pe Facebook, marți, o precizare, după ce Voiculescu a procedat la fel, luni, după ce a aflat din presă că premierul trimite Corpul de control la MS.

Acum însă, Cîțu vorbește despre… un „ipotetic control”.

Publicăm integral mesajul premierului:

„Ipoteticul control care s-ar putea face la Ministerul Sănătății a suscitat multe discuții tendențioase în spațiul public. Așa că fac următoarele precizări:

1. Susțin transparentizarea informațiilor de către toate autoritățile statului. Oamenii trebuie să știe date despre cheltuirea banilor publici, despre pandemie, vaccinare și despre orice altă informație de interes public.
 
2. Este normal să fac verificări în legatură cu sesizările pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informația cum că nu aș fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare județ este incorectă.
 
3. Reiterez: sunt de acord cu transparentizarea informațiilor de interes public, cu mențiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare.
 
4. Datele pentru care am primit sesizări sunt legate de vaccinare, iar poza de mai jos cred că este relevantă. Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme.
 
In cazul în care voi hotărî demararea unui control, cum voi avea un răspuns îl voi face public!”.
 
Iată ce declara Cîțu, luni dimineață:
Și replica lui Vlad Voiculescu:
Vlad Voiculescu: Transparența deranjează, dar nu este negociabilă. Nu există conflict între mine şi premierul Cîţu

Premierul Cîțu ar vrea deja să treacă la etapa a III-a de vaccinare, deși nu au fost imunizați toți cei 5 milioane de pensionari și bolnavii cronic, cei mai vulnerabili.

După doar 1 milion de vaccinări, Cîțu vrea să treacă la etapa a III-a, deși sunt 5 mil. de pensionari

Iată datele publicate de Ministerul Sănătății pentru perioada 1 – 5 martie, care a stârnit iritarea „specialilor”, după ce au fost divulgați că au confiscat, practic, dozele ce trebuiau administrate pensionarilor și bolnavilor cronic:

 Vaccinare – top clinici
JUDEȚ DOZE ADMINISTRATE
Grand Total 205.231
Bucuresti 28.622
Cluj 10.342
Prahova 9.598
Iasi 8.631
Dolj 6.921
Timis 6.918
Constanta 6.912
Maramures 6.724
Bihor 6.396
 
Vaccinare – top categorii
 
GRUPA DE RISC SUM OF DOZE ADMINISTRATE
Grand Total 205.231
Categoria a II-a / adulți cu vârsta peste 65 de ani 66.562
Categoria a II-a / persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate 50.223
Categoria a II-b / personalul din unitățile de învățământ și creșe 26.255
Categoria a II-b / personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European 9.122
Categoria a II-b / personal-cheie din instituțiile statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțională, Administrația Prezidențială, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere și instituții subordonate acestora. 8.555
Categoria a II-b / personalul din sectorul economic vital / procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume 6.976
Categoria a II-b / personalul din sectorul economic vital / transport de persoane și mărfuri 5.840
Categoria I / personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ, securitate și pază și alte categori 3.839
Categoria a II-b / personalul din sectorul economic vital / centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric 3.225
 
Buletin de București a relatat pe larg despre vaccinarea paralelă – adică a instituțiilor care nu își programează angajații pe platforma oficială, ci o fac pe ascuns.

„Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.

O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică”– vezi continuarea articolului AICI

Întreaga epopee a vaccinării, orchestrată de premierul Cîțu
Cîțu dă liber, în Etapa a II-a, „specialilor” din SRI, SIE, SPP și STS să-și facă centre proprii de vaccinare

Bolnavii cronic cu vârste de peste 55 de ani și pensionarii programați pe platforma „românilor de rând” au fost amânați cu două săptămâni, de la începutul lui februarie.

Vaccinarea pensionarilor și bolnavilor cronic, reluată abia din 1 martie

De la 1 martie a reînceput vaccinarea bolnavii cronic și pensionari, după ce s-a dat drumul la programările pe platformă începând din 27 februarie.

Programări date din nou peste cap: 100.000 de vaccinări amânate, inclusiv pentru bolnavii cronici

După blocajul înregistrat din cauza lipsei de vaccin, campania de imunizare a reînceput  numai pentru circa 200.000 de persoane cu vârste între 18-55 de ani, care au putut primi prima doză de vaccin AstraZeneca, urmând ca numărul lor să crească la 500.000, în funcție de dozele care vor ajunge în România.

Vaccinarea anti-COVID reîncepe doar cu doze AstraZeneca. Gheorghiță: „Alte locuri nu sunt disponibile”

Amintim că, pe 30 ianuarie, la o zi după ce col. Gheorghiță a amânat de la vaccinare 66.000 de bolnavi cronici deja programați, ministrul Sănătății l-a convins pe premierul Cîțu – sub comanda căruia se desfășoară campania de imunizare – să-i scoată pe „esențiali” din fața celor care au viața pusă în pericol fără vaccin.

Vlad Voiculescu: Schimbăm strategia de vaccinare. Vârstnicii, bolnavii cronici și cei cu handicap, prioritari

Ministrul Sănătății declara, la acea dată: „Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie, pentru toate locurile noi din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap”.

Așadar, decizia privind prioritatea maximă a bolnavilor cronic și pensionarilor este valabilă doar până la 1 martie, dată la care se revine la categoriile stabilite printr-o Hotărâre de Guvern care a adăugat angajații din serviciile secrete n categoriile de „speciali”.

Pe 27 ianuarie, la Guvernul Cîțu a adoptat HG nr. 12, în care a introdus noi categorii de persoane în Etapa a II-a de vaccinare dedicată inițial pensionarilor și bolnavii cronici – deși aceștia nu reușeau să se programeze, deoarece nu existau locuri libere pe platforna națională.

Românii vulnerabili nu reușesc să se programeze la vaccinare, dar sunt năpădiți de noile categorii incluse de Guvern
Potrivit noii HG 12/2021, Guvernul Cîțu a extins numărul categoriilor, astfel: 
Etapa a II-a de vaccinare
Populația cu grad ridicat de risc
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
c) Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

d) Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

e) Personalul din sectorul economic vital:

– Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

– Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

– Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

– Unități de producție, transport și distribuție gaze;

– Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

– Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

– Transport de persoane și mărfuri;

– Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

– Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

f) Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

g) Personalul poștal și din servicii de curierat;

h) Personalul cultelor religioase;

i) Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

j) Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version