Ministrul de Interne, Lucian Bode, care este și secretar general al PNL, a fost dovedit drept plagiator de către membrii Comisiei de etică a Universității „Babeș-Bolyai”,  însă ține „cu dinții” de scaun și adoptă tactica blocajului în instanță, patentată de premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, acuzat la rândul său de plagiere a tezei sale de doctorat.

UBB îi dă lovitura de grație lui Bode – ținut în brațe de profesorul Iohannis: „Teza de doctorat, profund viciată”

„Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, fac următoarele precizări: 1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar şi pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub acelaşi stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică şi un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim. 2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanţă cu standardele academice de la momentul susţinerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma ‘profund viciată’ e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificaţie academică, cât timp normele au fost respectate”, a scris Bode, miercuri, pe Facebook.

El afirmă că în ultimii ani teza sa de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză şi a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare: „Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeş-Bolyai şi de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituţii, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar”.

Bode insistă că „procedural şi legal există cel puţin două probleme izbitoare”: „Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunţa doar în ceea ce priveşte soluţionarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunităţii universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunităţi, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică. Curtea Constituţională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activităţii oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat şi validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curţii Constituţionale”, afirmă ministrul de Interne.

El susține că a dat în judecată Comisia de la UBB (pentru faptul că aceasta a decis reevaluarea tezei sale de doctorat) deoarece vrea să se asigure că legea este respectată, indiferent de cine este vorba: „Este un drept, dar şi o obligaţie pe care o am ori de câte ori se încalcă legea”.

Ministrul acuză şi „atacuri concertate ale USR şi ale sateliţilor săi” asupra sa şi a PNL: „La fel de evidente sunt presiunile şi atacurile la adresa Universităţii Babeş-Bolyai în toată această perioadă. Regret faptul că Universitatea Babeş-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aştepta soluţia instanţei de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanţă, pentru că este singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa acest caz care a depăşit nu doar limitele legii, dar şi ale raţiunii”.

Bode a dat în judecată Comisia de Etică a UBB ca să blocheze verdictul, așa cum aprocedat și „doctorul” Ciucă

Amintim că, joia trecută, pe 5 ianuarie, Bode a dat în judecată Comisia de Etică a UBB, contestând dreptul acesteia de a-i reverifica teza de doctorat, astfel încât să-i blocheze verdictul de plagiat masiv:

La fel a procedat și „doctorul” Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat.

Concret, premierul a blocat, cu ajutorul judecătorilor și a CSM, dar și a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu acuzat de plagiat (și care în 3 octombrie 2022 a demisionat), orice demers de verifficare a tezei sale de doctorat asupra căreia există suspiciuni.

Iohannis l-a pensionat pe judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat în cazul lui Ciucă
Inspecția Judiciară a clasat sesizarea depusă de 14 ONG-uri la judecarea dosarelor intentate de premierul Ciucă privind plagiatul

Iohannis s-a sucit, după ce critica plagiatul lui Ponta, în 2014

Iohannis „uită” de Ciucă și Bode: „Avem nevoie de tolerață zero în privința plagiatului”

Iată ce spunea Iohannis în 2014, în contextul plagiatului lui Victor Ponta: „Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază mi se pare o problemă proporțional mai mare și se numește plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins, cineva dintre politicieni, este prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică”.

UBB descoperise inițial doar 2,95% plagiat în teza lui Bode

UBB identificase inițial, la începutul lunii noiembrie 2022, doar 2,95% plagiat în teza de doctorat a lui Bode. Însă rectorul UBB, Daniel David, a anunțat în 24 noiembrie că va reanaliza lucrarea, după ce  ancheta jurnalistică a Emiliei Șercan a descoperit un plagiat de cel puțin 18,5%.

UBB îl scoate basma curată pe „doctorul” Bode: „Procentul de plagiat 2,95% rezultat este raportat la întreaga lucrare”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version