PSD i-a cerut, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis să spună dacă a știut sau nu despre condamnarea penală a lui Florin Cîţu în momentul în care l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru al României, în decembrie 2020.

Comunicatul PSD:

„PSD solicită preşedintelui Klaus Iohannis să confirme sau să infirme dacă a avut cunoştinţă de condamnarea penală a lui Florin Vasile Cîţu în momentul în care l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru al României.

Această clarificare în faţa opiniei publice este absolut necesară, având în vedere că preşedintele Klaus Iohannis a girat personal desemnarea lui Florin Cîţu în funcţia de premier, în pofida faptului că partidul care l-a propus a pierdut alegerile de anul trecut.

Dacă preşedintele a ştiut de această condamnare penală a lui Florin Cîţu, atunci are obligaţia să explice opiniei publice de ce a încălcat principiul asumat personal de a nu desemna în funcţia de premier o persoană condamnată penal, indiferent de la cine vine propunerea.

Dacă, dimpotrivă, nu a avut cunoştinţă de condamnarea penală a lui Cîţu în momentul desemnării, atunci este obligatoriu ca preşedintele să anunţe public pe cine va trage la răspundere pentru această breşă majoră de securitate naţională, care a permis ca o persoană cu o astfel de vulnerabilitate majoră să ajungă în fruntea Guvernului României.

Referitor la propaganda susţinătorilor lui Cîţu care încearcă din răsputeri să insinueze că ar fi fost doar o simplă amendă de circulaţie, PSD subliniază că faptele pentru care a fost încarcerat Florin Cîţu sunt infracţiuni care sunt sancţionate penal inclusiv de legislaţia românească.

Caracterul penal al sancţiunii decurge chiar din pedeapsa cu închisoarea pe care a primit-o actualul premier al României”. 

Cîțu consideră condamnare penală „o contravenție”

Florin Cîțu a „omis” să spună că are o condamnare penală, iar legea interzice unor astfel de persoane să ocupe o funcție de ministru – și cu atât mai mult pe cea de premier.

Astfel, Codul Administrativ prevede, la art. 17:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: (…)

c) nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.”

Potrivit art. 165 din Codul Penal„Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.”

Numai că legislația SUA nu prevede reabilitarea, astfel că faptele rămân toată viața în cazierul condamnatului. 

Iar Florin Cîțu a fost condamnat penal în SUA, în 26 martie 2001, la 2 zile de închisoare și 1.350 de dolari amendă, pentru că a condus aflat sub influența băuturile alcoolice sau a drogurilor (legea americană nu face distincție între ele).

Cîțu nu a atacat condamnarea, astfel că a rămas definitivă.

Potrivit Codului de procedură penală, persoana care a suferit o condamnare penală este cea faţă de care s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare, indiferent de pedeapsa aplicată (amendă penală, închisoare cu executare, închisoare cu suspendare etc).

Cîțu avea alcoolemia de 0.161 și mergea cu mașina de pe-o parte pe alta a drumului, dar a pledat nevinovat
Orban: „E minciună prin omisiune” condamnarea penală ascunsă de premier. Cîțu: „Can’t Stop Me Now”
Cîțu a făcut pușcărie în SUA: „A fost o greșeală, am condus sub influența alcoolului, am plătit scump”
„Jurista” Gorghiu, clemență pentru Cîțu-pușcărie: „Câți nu au făcut greșeala asta în tinerețe?”
Florin Roman îl compară pe Cîțu cu Isus, după scandalul condamnării penale a acestuia în SUA
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version