Negocierile dintre PNL și PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare „s-au finalizat 98%”, potrivit lui Sorin Grindeanu, însă marți se stabilește cine va fi premier în perioada următoare.

Atât liderul PNL, Florin Cîțu, cât și cel al PSD, Marcel Ciolacu, au convenit ca variantă numirea prin rotație a unui prim-ministru din ambele partide, însă fiecare vrea să fie primul.

Conducerea PNL s-a întâlnit luni pe această temă, iar cea a PNL urmează să de reunească marți după-amiază, însă mai înainte trebuie să „ia lumină” de la președintele Klaus Iohannis.

„Nu mă întrebaţi pe mine de ce se amână o întâlnire cu președintele României”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, înaintea ședinței Consiliului Național al PSD.

Antena 3 a lansat însă „pe surse”, la buletinele de știri, că Florin Cîțu ar fi acceptat ca Marcel Ciolacu să fie primul numit prim-ministru.

Rareş Bogdan a luat foc: „Varianta rotativei nu a fost trecută prin forul statutar al PNL, trebuie discutată şi cu preşedintele”, a transmis el, în intervenții telefocice la toate televiziunile de știri.

El a insistat: „Nu s-a pus problema, în cadrul negocierilor, ca PNL să cedeze poziţia de premier (…). Primul lucru pe care va trebui (…) este să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care Biroul Permanent Naţional să-l voteze sau nu. (…) În cazul în care se opun (membrii BPN – n.r.) rotativei, înseamnă ieşirea, practic, din negocieri cu PSD. Iar chestiunea premierului, prima dată în eventuala rotativă să fie un premier PSD, indiferent de numele acestuia, nu cred că vreun lider al PNL, de la preşedintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN şi să propună aşa ceva.

Liderii PNL, PSD și UDMR se vor întâlni marți la ora 13.00. „Astăzi sper ca, împreună cu ceilalți, să terminăm programul de guvernare. După aceea începem negocierile politice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă liderii PNL sau UDMR i-au propus chiar lui să preia funcția de premier, liderul PSD a răspuns categoric: „Nu, nu”.

„Vom vedea ce o să rezulte din negocieri”, a mai spus el, întrebat dacă cele trei partide vor merge la Iohannis cu o singură propunere de premier. 

Ciolacu: „Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar o va face”

Liderii PNL, PSD și UDMR se vor întâlni, marți la ora 13.00, la o nouă rundă de negocieri la Parlament. „Astăzi sper ca, împreună cu ceilalți, să terminăm programul de guvernare. După aceea începem negocierile politice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă liderii PNL sau UDMR i-au propus chiar lui să preia funcția de premier, liderul PSD a răspuns categoric: „Nu, nu”.

„Vom vedea ce o să rezulte din negocieri”, a mai spus el, întrebat dacă cele trei partide vor merge la Iohannis cu o singură propunere de premier. 

Despre faptul că ar trebui să fie o întâlnire între șeful statului și cei trei președinți de partid, el a spus: „Acest lucru cred că președintele ar trebui să-l facă, nu e atributul meu”.

Duminică, el spunea că va merge cu două variante de premier, președinții principalelor două partide din viitoarea coaliție, respectiv PNL și PSD. Acum, Ciolacu s-a sucit:

„Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar sunt ferm convins că va face acest lucru”.

Legat de programul de guvernare, Ciolacu a spus, marți: „Mai avem să închidem cu Ministerul de Finanțe și proiecția bugetului pe anul viitor și domeniul justiției, în care lăsăm specialiștii să vină cu propuneri.
Despre Sdesființarea Secției Speciale: „Noi v-am anunțat că lăsăm specialiștii să găsească soluțiile cele mai bune, astfel încât să nu mai avem MCV”.

Despre modificarea PNRR: ”O să optimizăm Programul național de Redresare și Reziliență mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare vom face o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual. Deja europarlamentarii, atât de la PSD cât și de la PNL discută cu reprezentanții de la Uniunea europeană cu privire la optimizarea acestui PNRR.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version