Cei de la Ministerul Sănătății trebuie să dea explicații legate de suspiciunile că s-au vaccinat persoane care nu aveau dreptul, a spus premierul Florin Cîțu, miercuri, încolțit de jurnaliști cu întrebări despre scandalul publicării, de către ministrul Vlad Voiculescu a datelor defalcate pe județe și pe centre privind vaccinarea și testarea COVID a românilor.

Prin această declarație, premierul face pe niznaiul, lăsând să se înțeleagă că nu sunt vaccinați pe ascuns „specialii”.

Chestionat despre instituția l-a sesizat asupra acestor „suspiciuni”, Cîțu a evitat să răspundă.

Despre scandalul iscat între el și ministrul Sănătății, Cîțu a făcut pe niznaiul:

„Publicarea bazei de date este un lucru pe care l-a făcut Ministerul Sănătăţii, ideea este că am fost sesizat şi pentru orice sesizare, fie că vine de la cetăţenii României sau de la cetăţeni ai statului, trebuie să dau rezoluţie, să vedem cum trebuie să fie rezolvată. Nu sunt specialist, vom vedea dacă există vreo problemă sau nu este nicio problemă”.

„Din punctul meu de vedere, subiectul e încheiat, transparența e importantă”, a adăugat premierul, asaltat de întrebări.

Chestionat dacă va continua publicarea zilnică a acestor date, care în prezent este blocată, Florin Cîțu a spus: “Bineînţeles!”.

„Gheorghiţă a prezentat de fiecare dată, în fiecare marţi, a fost ideea mea de a prezenta în fiecare săptămână, câţi s-au vaccinat din personalul medical şi aşa mai departe. Iar e aici un lucru foarte interesant – publicarea datelor. Am văzut nişte concluzii în spaţiul public, au fost nişte acuzaţii grave, zic eu, (pe – n.r.) care trebuie să le explice cei care au publicat datele. Înţeleg că se formează în opinia publică imaginea că s-au vaccinat unii din personalul militar, persoane care nu trebuiau să se vaccineze, ceea ce este un lucru foarte grav. Dacă există dovezi în acest sens, cei care au publicat datele trebuie să le susţină. (…) Aştept de la cei care au publicat datele să-mi explice dacă este adevărat aşa ceva“, a spus Florin Cîţu.

Cu toate acestea, 18 ONG-uri au cerut marți, printr-o scrisoare deschisă, să se reia publicarea datelor despre pandemie.

COVID la secret! Transparența lui Voiculescu, blocată de Cîțu. ONG-urile cer să se reia publicarea datelor despre pandemie

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus: „Nu am făcut evaluarea, am spus că va fi o evaluare la 6 luni. Aștept rapoartele, știu că au rămas și rapoartele de la ministrul Tătaru, să vedem dacă au fost implementate măsurile”.

Despre faptul că nu există locuri pentru vaccinarea pensionarilor din București, premierul a negat, dar s-a referit de fapt la situația din restul țării,  spunând că sunt locuri pe platforma electronică pentru vaccinul Moderna, la nicel național.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță a recunoacut, marți, că el l-a „sesizat” pe premier, însă la solicitarea acestuia: „Eu nu am făcut plângere. Am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv, modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate.”

Însă după valul de critici primit pe pagina sa de Facebook, premierul Cîțu a făcut un pas înapoi, spunând că a vorbit despre un „ipotetic control la Ministerul Sănătății”:

Gheorghiță a băgat joarda prin gard, dar Cîțu face un pas înapoi: „Ipotetic control la Ministerul Sănătății”

Iată câteva dintre  comentariile internauților pe pagina de Facebook a premierului Cîțu:

Maria Nicolae: „Am vrea sa știm și noi cam câți bătrâni peste 65 de ani s au vaccinat și câți esentiali? Sunteți premierul tuturor romanilor și ar trebui sa aveți aceasta statistica. Excludem din start cadrele medicale.”

Elena Gherghescu: „Florin Cîţu, de ce nu-și dă demisia Valeriu Gheorghiță după ce a organizat centre de vaccinare cu dedicație, cum sunteți voi obișnuiți, adică speciale, esențiale, excepționale, mirobolante?!”.

Cîțu este cel care, luni dimineață, a lansat scandalul publicării datelor privind vaccinarea:
Și replica lui Vlad Voiculescu:
Vlad Voiculescu: Transparența deranjează, dar nu este negociabilă. Nu există conflict între mine şi premierul Cîţu
Bode, disperat că s-au divulgat adresele Serviciilor

Marți seară, ministrul de Interne, Lucian Bode, a acuzat că, prin datele publicate de Ministerul Sănătății, au fost divulgate adresele Serviciilor secrete – unde s-au creat centre de vaccinare pentru „speciali”. 

Bode, disperat că Vlad Voiculescu a divulgat adresele Serviciilor cu vaccinări secrete

„Nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică, înțeleg că era vorba și de servicii. În ce condiţii… Vezi adresa, strada x, numărul y şi constaţi că acolo s-au vaccinat 7, 8, 10 cetăţeni din structurile respective. Păi, în momentul respectiv, poţi să te aştepţi ca oricine, nu ştiu, poate că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul acesta, dar pot veni în orice moment să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicităţii”, a spus Lucian Bode, la TVR 1.

Bode a recunoscut însă că angajații din MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă. „S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială”, a invocat el.

Lucian Bode a precizat că, „din cei 50.000 de angajați din MAI care și-au exprimat opțiunea pentru vaccinare, până acum s-au vaccinat circa 26-27.000”.

S-a trecut la etapa a III-a, deși s-au vaccinat numai 1,2 milioane de români

Premierul Cîțu a anunțat că vrea deja să se treacă la etapa a III-a de vaccinare, deși nu au fost imunizați toți cei 5 milioane de pensionari și bolnavii cronic, cei mai vulnerabili.

După doar 1 milion de vaccinări, Cîțu vrea să treacă la etapa a III-a, deși sunt 5 mil. de pensionari

Imediat, col. Gheorghiță a precizat că s-au înființat centre de vaccinare pentru cei din etapa a III-a, în  municipii.

Iată datele publicate de Ministerul Sănătății pentru perioada 1 – 5 martie, care a stârnit iritarea „specialilor”, după ce au fost divulgați că au confiscat, practic, dozele ce trebuiau administrate pensionarilor și bolnavilor cronic:

 Vaccinare – top clinici
JUDEȚ DOZE ADMINISTRATE
Grand Total 205.231
Bucuresti 28.622
Cluj 10.342
Prahova 9.598
Iasi 8.631
Dolj 6.921
Timis 6.918
Constanta 6.912
Maramures 6.724
Bihor 6.396
 
Vaccinare – top categorii
 
GRUPA DE RISC SUM OF DOZE ADMINISTRATE
Grand Total 205.231
Categoria a II-a / adulți cu vârsta peste 65 de ani 66.562
Categoria a II-a / persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate 50.223
Categoria a II-b / personalul din unitățile de învățământ și creșe 26.255
Categoria a II-b / personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European 9.122
Categoria a II-b / personal-cheie din instituțiile statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțională, Administrația Prezidențială, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere și instituții subordonate acestora. 8.555
Categoria a II-b / personalul din sectorul economic vital / procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume 6.976
Categoria a II-b / personalul din sectorul economic vital / transport de persoane și mărfuri 5.840
Categoria I / personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ, securitate și pază și alte categori 3.839
Categoria a II-b / personalul din sectorul economic vital / centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric 3.225
 
Buletin de București a relatat pe larg despre vaccinarea paralelă – adică a instituțiilor care nu își programează angajații pe platforma oficială, ci o fac pe ascuns.

„Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.

O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică”– vezi continuarea articolului AICI

 
 Iată întreaga epopee a vaccinării, orchestrată de premierul Cîțu:
Cîțu dă liber, în Etapa a II-a, „specialilor” din SRI, SIE, SPP și STS să-și facă centre proprii de vaccinare

Bolnavii cronic cu vârste de peste 55 de ani și pensionarii programați pe platforma „românilor de rând” au fost amânați cu două săptămâni, de la începutul lui februarie.

Vaccinarea pensionarilor și bolnavilor cronic, reluată abia din 1 martie

Bolnavii cronic cu vârste de peste 55 de ani și pensionarii programați pe platforma „românilor de rând” au fost amânați cu două săptămâni, de la începutul lui februarie.

Vaccin pentru pensionarii și bolnavii cronic, abia de la 1 martie

De la 1 martie a reînceput vaccinarea bolnavii cronic și pensionari, după ce s-a dat drumul la programările pe platformă începând din 27 februarie.

Programări date din nou peste cap: 100.000 de vaccinări amânate, inclusiv pentru bolnavii cronici

După blocajul înregistrat din cauza lipsei de vaccin, campania de imunizare a reînceput  numai pentru circa 200.000 de persoane cu vârste între 18-55 de ani, care au putut primi prima doză de vaccin AstraZeneca, urmând ca numărul lor să crească la 500.000, în funcție de dozele care vor ajunge în România.

Vaccinarea anti-COVID reîncepe doar cu doze AstraZeneca. Gheorghiță: „Alte locuri nu sunt disponibile”

Amintim că, pe 30 ianuarie, la o zi după ce col. Gheorghiță a amânat de la vaccinare 66.000 de bolnavi cronici deja programați, ministrul Sănătății l-a convins pe premierul Cîțu – sub comanda căruia se desfășoară campania de imunizare – să-i scoată pe „esențiali” din fața celor care au viața pusă în pericol fără vaccin.

Vlad Voiculescu: Schimbăm strategia de vaccinare. Vârstnicii, bolnavii cronici și cei cu handicap, prioritari

Ministrul Sănătății declara, la acea dată: „Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie, pentru toate locurile noi din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap”.

Așadar, decizia privind prioritatea maximă a bolnavilor cronic și pensionarilor este valabilă doar până la 1 martie, dată la care se revine la categoriile stabilite printr-o Hotărâre de Guvern care a adăugat angajații din serviciile secrete n categoriile de „speciali”.

Pe 27 ianuarie, la Guvernul Cîțu a adoptat HG nr. 12, în care a introdus noi categorii de persoane în Etapa a II-a de vaccinare dedicată inițial pensionarilor și bolnavii cronici – deși aceștia nu reușeau să se programeze, deoarece nu existau locuri libere pe platforna națională.

Românii vulnerabili nu reușesc să se programeze la vaccinare, dar sunt năpădiți de noile categorii incluse de Guvern
Potrivit noii HG 12/2021, Guvernul Cîțu a extins numărul categoriilor, astfel: 
Etapa a II-a de vaccinare
Populația cu grad ridicat de risc
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
c) Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

d) Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

e) Personalul din sectorul economic vital:

– Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

– Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

– Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

– Unități de producție, transport și distribuție gaze;

– Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

– Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

– Transport de persoane și mărfuri;

– Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

– Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

f) Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

g) Personalul poștal și din servicii de curierat;

h) Personalul cultelor religioase;

i) Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

j) Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version