Baronii locali nu au reuşit să cheltuiască decât jumătate din cei 2,6 miliarde de lei tăiaţi de la Ministerul Transporturilor la cele două rectificări bugetare şi transferaţi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei pentru proiectele locale demarate de consiliile judeţene şi primării.

dincu guvern 2

Anunţul a fost făcut chiar de vicepremierul Vasile Dîncu, noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, după întâlnirea de luni cu senatorii PSD, cărora le-a spus despre “performanţa” baronilor.

“Dacă analizăm bugetul anului acesta, de exemplu în Programul Naţional de Dezvoltare Locală avem o sumă destul de mare, aproape jumătate din cele 3 miliarde pe care le-am avut, care nu au fost cheltuiţi şi nu se vor cheltui. Aproape 1,2 miliarde nu se vor cheltui. Sper ca anul viitor să avem o absorbţie la fondurile noastre măcar o execuţie bugetară de sută la sută”, a declarat el.

Întrebat a cui este vina, Dâncu a spus că nicidecum a Guvernului Ponta, care „a pus banii la dispoziţie”, ci a… cadrului legislativ care nu facilitează achiziţiile publice rapide şi a celor din administraţia locală, care „trebuie să găsească un ritm pentru absorbţia fondurilor”.

Bani tranşaţi la PSD

Ministerul Transporturilor a pierdut la rectificarea din vară 1 miliard de lei de la cofinanţarea investiţiilor cu bani europeni în infrastructură, pe motiv că oricum nu îi va putea cheltui pe proiectele care lipsesc.

În octombrie, la a doua rectificare bugetară, de la Ministerul Transporturilor au fost tăiaţi alţi 1,6 miliarde de lei. Banii au fost transferaţi Ministerului Dezvoltării iar tranşarea lor s-a făcut la PSD, nicidecum la Ministerul Finanţelor.

Dragnea: PSD sprijină Guvernul şi pentru asta e bine să fie informat

De altfel, Liviu Dragnea, noul şef al PSD şi stăpânul fondurilor baronilor locali, a ţinut să explice de ce împărţirea banilor s-a făcut la sediul PSD:

„PSD sprijină acţiunile Guvernului şi pentru asta este bine să fie informat, pentru că ordonanţa de rectificare este un act normativ care contribuie la dezvoltarea economică a acestei ţări. Prin urmare, este important ca PSD să fie informat şi în teritoriu. Este firesc, este vorba de rectificare pozitivă, sunt mai mulţi bani care trebuie alocaţi pentru continuarea proiectelor de investiţii (din teritoriu, la primării şi Consilii judeţene – n.r.)”.

Pentru 2016, Bugetul de stat a fost croit în funcţie de performanţele de anul acesta al ministerelor. Iar Ministerul Transporturilor, care şi-a dovedit incapacitatea de a cheltui fondurile pentru investiţii, va avea un buget cu 1 miliard de lei mai mic.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version