Naționala de rugby a României a obținut, sâmbătă, o victorie extrem de importantă, scor 25-15, împotriva Rusiei, pe teren propriu, rezultat care ne menține în lupta pentru calificarea la Cupa Mondială din Japonia, de anul viitor.

Bucuria unui rugbist este uriasa cand ajunge cu balonul in terenul de tinta advers, in ciuda inclestarilor infioratoare la care este supus pe traseu (sursa foto Daniel Nechita)

Formația noastră și-a asigurat, practic, locul al doilea în grupă, care ne trimite la baraj, dar matematic încă mai poate spera la locul 1, care ne-ar putea permite să mergem direct la Cupa Mondială.

Pentru a prinde locul 1 la finalul competiției, trebuie ca România să câștige împotriva Belgiei, la Buzău, pe 10 martie, iar Spania să piardă unul dintre cele două meciuri pe care le mai are de disputat, cu Germania, pe 11 martie, la Madrid sau cu Belgia, pe 18 martie, la Bruxelles.

În cazul în care nu prinde locul 1 în grupa de calificare, România trebuie să câștige meciurile de baraj cu Portugalia și Samoa, ori, dacă nu reușește să treacă de a doua formație, mai are șansa unui turneu de recalificare la care ar urma să dea piept cu Canada și alți doi adversari ce urmează a fi stabiliți, respectiv o formație din Africa, posibil Kenya, și una din Asia, posibil Coreea de Sud sau Hong Kong.

Duminică, la nici 24 de ore de la meciul extrem de complicat cu Rusia, care a însemnat o bătălie crâncenă și o cantitate uriașă de energie consumată, Andrei Rădoi, unul dintre cei mai buni Stejari, și-a rupt câteva minute din programul de recuperare avut la dispoziție și a avut amabilitatea de a purta o scurtă discuție pe marginea situației în care se află în acest moment echipa națională a României.

Printre altele, echipierul formației Timișoara Saracens se declară mulțumit de faptul că România a obținut o victorie de moral și a scăpat de emoția de a rata inclusiv calificarea la baraj.

Pe de altă parte, Andrei recunoaște că “pentru noi a fost un șoc foarte mare înfrângerea suferită la Madrid. Am încercat să trecem peste momentul respectiv, dar este clar că rezultatul acela încă este în mintea noastră și din acest motiv nu putem juca la adevărata noastră valoare. Am suferit foarte mult după acel meci pentru că, din punctul nostru de vedere, acolo am pierdut calificarea directă la Cupa Mondială”.

Deși România încă mai are șanse matematice la locul 1, și implicit la calificarea directă, talonerul Stejarilor nu crede într-un miracol, respectiv într-un pas greșit făcut de Spania, și consideră că “este greu de crezut că ibericii vor pierde unul dintre cele două meciuri pe care le mai au de disputat”.

Totuși, specific rugbiștilor, Andrei nu dezarmează și trage un semnal de alarmă spunând că “este momentul să punem osul la treabă. Promitem celor care au încredere în noi că dăm totul, ne batem până la final și nu mai cedăm niciun pas. Eu sunt sigur că în cele din urmă munca noastră va fi răsplătită”.

Chiar dacă este de părere că “ar fi un vis frumos să jucăm în meciul de deschidere la Cupa Mondială, ar fi o experiență unică”, rugbistul român consideră că în acest moment “nu mai contează în ce grupă picăm și unde și cu cine jucăm, important este să ajungem acolo, să fim la turneul final”.

O problemă aparte o reprezintă prezența fanilor din tribună. Din păcate, la meciul cu Rusia, de la Cluj, au fost doar aproximativ 2.000 de spectatori în tribune, deși prețul unui bilet a fost mai mult decât rezonabil, iar Cluj Arena poate găzdui în jur de 30.000 de spectatori.

Pe de altă parte, nu putem să nu ne uităm în curtea vecinilor și să vedem că marea noastră rivală, Georgia, a avut 30.000 de susținători la meciul cu Spania, de la Tbilisi, iar anul trecut a adus în tribune chiar 52.000 de spectatori la partida cu Rusia.

Andrei recunoaște că te simți altfel ca sportiv când joci cu tribunele pline, dar consideră că mai important este ca “noi să-i simțim aproape pe cei care vin la meciuri, indiferent de numărul lor. Ne dorim să vedem că suntem susținuți și că lumea apreciază munca noastră, efortul depus”.

Rugbistul născut la Baia Mare, și care a împlinit 31 de ani la începutul lunii februarie, consideră că o parte din vină pentru faptul că tribunele sunt mai degrabă goală o are și mass-media din România.

“Din punctul nostru de vedere, rugbiul promovează anumite valori care ar trebui să se afle la mare căutare, pentru că una peste alta rugbiul este un sport nobil. Din păcate, însă, în România nu se promovează aceste aspecte. Cred că media are o mare vină pentru situația actuală a sportului românesc, tocmai pentru că se promovează foarte mult elementele de cancan și mai puțin valorile adevărate”, este mesajul ferm transmis de echipierul formației Timișoara Saracens.

Un alt aspect foarte important este viitorul rugbiului românesc. Partida cu Rusia a scos încă o dată la iveală faptul că naționala României se bazează pe o generație trecută de 30 de ani.

Mai mult de două treimi din formula de start utilizată cu Rusia a fost reprezentată de jucători care au cel puțin 31 de ani fiecare, iar pentru mulți dintre aceștia Cupa Mondială de anul viitor ar însemna finalul carierei lor internaționale.

Andrei Rădoi știe acest lucru și recunoaște faptul că “ar fi superb să ne încheiem cariera internațională cu o participare la Cupa Mondială, de aceea vrem să strângem rândurile și să luptăm până la capăt pentru îndeplinirea obiectivului”.

Andrei are însă încredere în tinerii rugbiști care vin din urmă, dar le atrage atenția că “nu trebuie să uite că performanța cere sacrificii. Fără sacrificii și fără multă muncă nu ajungi nicăieri, indiferent de cât de talentat ești”.

Pe de altă parte, talonerul Stejarilor evită elegant subiectul prezenței unui număr tot mai mare de jucători naturalizați în lotul echipei României.

Contra Rusiei, Lynn Howells, selecționerul galez al României, a trecut pe foaie o formulă din care peste 30% era alcătuită din jucători naturalizați, respectiv 7 rugbiști din 23 (Jack Umaga, Paula Kinikinilau, Sione Fakaosilea, Fono Tangimana, Stephan Shennan, Kuselo Moyake și Johan Van Heerden).

Întrebat ce părere are despre această situație, Andrei Rădoi a ținut să precizeze că “este o problemă care ține mai mult de managementul echipei naționale și cred că ar fi mai potrivit să răspundă cei din conducere la această întrebare. Eu sunt un simplu jucător care știu că trebuie să-mi fac treaba cât mai bine, indiferent de circumstanțe”.

Andrei Rădoi, 31 de ani, a evoluat pentru formațiile din Baia Mare și Timișoara, dar și pentru Selecționata divizionară în cupele europene sau pentru formația engleză Ealing Trailfinders, pentru care a înscris două eseuri în 27 de partide.

Andrei are 69 de meciuri în echipa națională, aproximativ 70% dintre acestea câștigate, și a marcat 10 eseuri pentru Stejari. A evoluat în toate cele patru meciuri ale Stejarilor de la Cupa Mondială din 2015. A debutat la națională împotriva Cehiei, la București, în martie 2008.

A reușit inclusiv un eseu cu Samoa, posibilul nostru adversar de la barajul decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială, iar cel mai spectaculos meci al său a fost tot anul trecut, cu Brazilia, la București, când a reușit o triplă, lucru mai rar întâlnit pentru un înaintaș și în special pentru un taloner.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version