Astra Giurgiu, campioana naţională en-titre, şi Steaua Bucureşti, vicecampioana naţională en-titre, şi-au aflat, vineri, adversarele din turul III preliminar al UEFA Champions League.

Astra lui Sumudica are o misiune grea cu FC Copenhaga in preliminariile UCL
Astra lui Sumudica are o misiune grea cu FC Copenhaga in preliminariile UCL

Aflată pe “Ruta Campioanelor”, despre Astra Giurgiu se poate spune că a avut ghinion la tragerea la sorţi, trupa antrenată de Marius Şumudică urmând a da piept cu unul dintre cei mai dificili posibili adversari.

Pentru că viitoarea adversară a Astrei va fi, cel mai probabil, echipa daneză FC Copenhaga. Oficial, giurgiuvenii vor juca împotriva învingătoarei dintre FC Copenhaga şi Crusaders, însă danezii au câştigat la pas, 3-0, prima manşă a disputei din Irlanda de Nord şi este aproape imposibil să mai piardă calificarea în turul III preliminar.

Astfel, pentru oamenii lui Şumudică urmează o dublă de foc împotriva unei echipe care are 150 de meciuri în cupele europene, aproape mai multe meciuri decât are Astra în Liga I, şi ştie cu ce se mănâncă cea mai importantă competiţie europeană intercluburi.

Antrenorul danezilor este norvegianul Stale Solbakken, fost tehnician al echipelor FC Koln şi Wolverhampton şi fost jucător cu 58 de selecţii în naţionala Norvegiei.

Solbakken are la dispoziţie un lot extrem de echilibrat, cu mulţi jucători cu experienţă printre care îi remarcăm pe Stephan Andersen (30 de selecţii în naţionala Danemarcei), William Kvist (64 de selecţii şi două goluri în naţionala Danemarcei, fost jucător la VFB Stuttgart, Fulham şi Wigan), Mikael Antonsson (28 de selecţii în naţionala Suediei, fotbalist cu peste 100 de meciuri în Serie A din perioada în care juca la Bologna) sau Jan Gregus (7 selecţii în naţionala Slovaciei, în lotul căreia s-a aflat la Euro 2016).

Steaua dă piept cu românul Fatai

Repartizată pe “Ruta Non-Campioanelor”, respectiv a echipelor care au ajuns să joace în preliminariile UEFA Champions League deşi nu au câştigat titlul în ţara lor, Steaua Bucureşti a evitat, la tragerea la sorţi, adversari precum Şahtior Doneţk, Ajax Amsterdam sau Fenerbahce Istanbul, dar tot va avea o misiune dificilă împotriva unei echipe incomode precum Sparta Praga.

Cehii au 254 de meciuri jucate în cupele europene şi sunt obişnuiţi cu apariţiile la masa bogaţilor, chiar dacă în ultimii ani au ieşit mai mereu din preliminariile UEFA Champions League pentru a evolua în grupele Europa League.

Cehii, antrenaţi de Zdenek Scasny, se remarcă în special prin disciplina tactică, disponibilitatea la efort, dar au şi câteva individualităţi interesante în frunte cu atacantul Kehinde Fatai, fost la Astra Giurgiu, jucător care a primit cetăţenia română şi ar putea juca pentru naţionala ţării noastre.

Alături de Fatai, în lotul celor de la Sparta Praga se află jucători precum Michal Kadlec (65 de selecţii şi opt goluri în naţionala Cehiei, prezent la Euro 2008, Euro 2012 şi Euro 2016), Marek Matejovski (15 selecţii şi un gol în naţionala Cehiei, prezent la Euro 2008), Borek Dockal (25 de selecţii şi 6 goluri în naţionala Cehiei, prezent la Euro 2016) sau căpitanul David Lafata (41 de selecţii şi 9 goluri în naţionala Cehiei, prezent la Euro 2012 şi Euro 2016).

În sezonul 1988-1989, Steaua Bucureşti a ajuns în finala Cupei Campionilor Europeni după ce a trecut în primul tur de Sparta Praga, 5-1 în deplasare şi 2-2 acasă. De remarcat că acum primul meci european al Stelei va fi tot în deplasare, la Praga.

În istoria recentă, Sparta Praga a trecut de CFR Cluj în grupele Europa League, în sezonul 2009-2010, 2-0 şi 3-2, dar a fost eliminată de FC Vaslui în play-off-ul Europa League, sezonul 2011-2012, 0-2 şi 1-0.

Meciurile din turul III preliminar al UEFA Champions League se vor disputa pe 26-27 iulie, turul, şi pe 2-3 august, returul. Învingătoarele merg în play-off, iar învinsele în play-off-ul Europa League.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version