Naţionala feminină de rugby a României participă în acest an la Campionatul European, competiţie care se va disputa în două etape Ricany (Cehia), 18-19 iunie, şi Estergom (Ungaria), 9-10 iulie.

Bianca Crisan (a saptea de la stanga la dreapta), alaturi de coechipierele sale din echipa nationala a Romaniei
Bianca Crisan (a saptea de la stanga la dreapta), alaturi de coechipierele sale din echipa nationala a Romaniei

Pentru ca echipa să facă faţă cu brio la cele două etape şi să-şi îndeplinească obiectivul, promovarea în elita rugbiului european, membrii staff-ului echipei naţionale au decis să programeze cât mai multe cantonamente, pentru dezvoltarea abilităţilor, omogenizarea echipei şi îmbunătăţirea condiţiei fizice, dar şi să aprobe participarea echipei noastre la două turnee de verificare, Nancy şi Amsterdam.

Primul dintre aceste turnee, Stanislas Sevens, de la Nancy, va avea loc chiar în acest weekend, iar echipa României pleacă vineri către Franţa, urmând ca sâmbătă şi duminică să dispute meciurile în urma cărora speră să-şi apere titlul cucerit anul trecut.

Chiar dacă România s-a impus în 2015 la Stanislas Sevens, Bianca Crişan, una dintre cele mai bune rugbiste de la noi din ţară, spune că principalul obiectiv al echipei la Nancy este “punerea în practică a strategiei stabilite şi a tehnicilor învăţate în cantonamentele efectuate până acum. Ar fi frumos să câştigăm din nou trofeul, dar mai important este să jucăm cât mai bine ceea ce ştim şi să încheiem competiţia fără accidentări”.

Romania a castigat anul trecut Stanislas Sevens
Romania a castigat anul trecut Stanislas Sevens

Concentrare, unitate şi încredere, ingredientele de care are nevoie România pentru a promova în elită

În legătură cu participarea la cele două etape de Campionat European din vară, sportiva de la Universitatea Cluj susţine că “avem forţă pe pachetul de înaintare, avem viteză pe linia de treisferturi, deci cred că avem atuurile necesare pentru a ne bate pentru promovarea în elită. Trebuie doar să rămânem concentrate, unite, şi să avem încredere atât în noi, cât şi în forţa grupului”.

Bianca este de părere că principalele adversare la promovare sunt Suedia şi Germania. Pe prima dintre aceste echipe România o va înfrunta în mod sigur la etapa inaugurală, din Cehia, unde formaţia noastră a fost repartizată într-o grupă cu Suedia, Ungaria şi Moldova.

“Promovarea este un obiectiv greu, dar realizabil. Consider că mai greu este să te menţii în top, decât să ajungi acolo. Cred că principalele adversare sunt Germania şi Suedia”, este mesajul transmis de rugbista de la Universitatea Cluj.

Sportiva de la U. Cluj este cunoscuta pentru excelentul joc de picior (sursa foto patricepodina.wordpress.com)
Sportiva de la U. Cluj este cunoscuta pentru excelentul joc de picior (sursa foto patricepodina.wordpress.com)

Bianca a avut amabilitatea să ne prezinte şi câteva mici secrete din viaţa de jucătoare de rugby.

“Practic rugbiul de cinci ani, de când am ajuns la Facultatea de Educație Fizică şi Sport din Cluj. La primul antrenament de rugby am ajuns din greşeală, fără să ştiu unde merg. Eram la facultate, la ora de volei, când un domn a intrat în sală şi a început să vorbească cu profesorul meu de volei despre mine. După ce domnul acela a plecat (eu nu îl cunoșteam atunci, ulterior am aflat că era vorba despre dl. Octavian Chihaia) profesorul meu de volei m-a chemat la el, mi-a spus că acel domn m-a analizat şi crede că am potenţial. A văzut că mă mișc bine pe teren, sunt îndemânatică şi mă ajută şi fizicul şi mi-a propus să mă duc în ziua următoare la un antrenament. Eu fiind la ora de volei şi cum jucasem volei şi în liceu, timp de trei ani, eram convinsă că mă cheamă să dau probe pentru o echipă de volei. Când am realizat că este vorba despre rugby, era deja prea târziu să dau înapoi”, povesteşte sportiva de la U. Cluj, cu mult umor, modul amuzant în care a ajuns să practice sportul cu balonul oval.

“Băieţii se sperie un pic, la început, când aud că sunt jucătoare de rugby”

Pentru fetele de la nationala nu conteaza conditiile meteo, antrenamentul este sfant sursa foto femeidinsport.ro
Pentru fetele de la nationala nu conteaza conditiile meteo, antrenamentul este sfant sursa foto femeidinsport.ro

Cum poate era de aşteptat, Bianca recunoaşte că “băieţii se sperie puţin, la început, când aud că sunt jucătoare de rugby. Majoritatea chiar nu ştiu că există rugby feminin. Prima lor reacţie este ceva de genul … wow, serios? Însă cine ajunge să mă cunoască îşi dă seama că nu sunt cu nimic mai diferită decât restul fetelor. Ba chiar sunt foarte liniştită în viaţa de zi cu zi”.

Unul dintre ingredientele necesare pentru a ajunge în top este să ai un caracter puternic, iar sportiva de la Universitatea Cluj demonstrează, prin atitudinea de pe teren şi din afara gazonului, că nu are emoţii la acest capitol. Întrebată care este idolul ei, Bianca a oferit un răspuns clar şi răspicat: “Idoli nu am. Nu îmi doresc să fiu ca nimeni. Vreau să fiu eu însămi, Bianca Crişan. Să devin cel mai bun număr 5”.

“Dintre Wilkinson şi Carter îl prefer oricând pe Florin Vlaicu”

Vlaicu joaca acum in Italia, la Calvisano
Vlaicu joaca acum in Italia, la Calvisano

Două dintre atuurile sportivei sunt modul exemplar în care manevrează balonul şi excelentul joc de picior. Ai fi crezut că la acest din urmă capitol se inspiră din prestaţia unor jucători precum Jonny Wilkinson sau Daniel Carter, însă Bianca spune că, dintre cei doi, l-ar prefera oricând pe … internaţionalul român Florin Vlaicu.

Om de bază la Universitatea Cluj, formaţie care anul acesta s-a întărit serios prin aducerea a două jucătoare de echipa naţională de la CS Agronomia Bucureşti, Mădălina Radu şi Alina Diniţă, Bianca recunoaşte că şi-ar dori enorm să câştige titlul de campioană şi consideră că îndeplinirea acestui obiectiv este o misiune mai uşoară decât şi-ar imagina unii.

“Vrem să câştigăm titlul naţional cu Universitatea Cluj”

Echipa din acest an a Universitatii Cluj
Echipa din acest an a Universitatii Cluj

“La U cred ca în prima etapă de campionat am avut probleme pentru că nu am știut să punem în valoare potențialul jucătoarelor nou venite. Asta în special din cauză că nu am avut timp să ne acomodăm unele cu altele şi nu am apucat să facem prea multe antrenamente împreună. Acum ne cunoaștem mai bine, știm ce joacă fiecare şi asta a început să se vadă în a doua etapă, pe care am şi reușit să o câștigăm. Suntem mai puternice cu ele, au venit exact când aveam nevoie, deoarece noi avem jucătoare accidentate acum. Anul trecut, de exemplu, am avut ghinion. Am avut trei jucătoare care s-au accidentat şi nu au putut juca în ultimele etape, dar anul acesta sperăm să ne ferească accidentările şi să câștigăm campionatul”, este, practic, povestea startului de campionat spusă de echipiera formaţiei din Cluj.

Echipa României pleacă vineri către Nancy, pentru a participa la turneul Stanislas Sevens, competiţie în care, în faza grupelor, “ghindele” vor da piept cu Ungaria, Danemarca şi Israel.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version