Peste 80 dintre cei mai importanți alpiniști ai României care au reușit sau au încercat să atingă unul dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale lumii au fost premiați la Gala Alpinismului Românesc, desfășurată în cadrul Alpin Film Festival, la Bușteni.  

Gala Alpinismului Romanesc - Alpin Film Festival 2017 (7)

20 dintre cei 83 de alpiniști români au reușit performanța de a atinge vârfuri de 8000 metri, iar lista acestora îi cuprinde pe: Aurel Sălășan, Constantin Lăcătușu, Marius Gane, Lucian Bogdan, Teodor Tulpan, Gheorghe Dijmărescu, Alexandru Găvan, Teofil Vlad, Zsolt Torok, Justin Ionescu, Horia Colibășanu, Cătălin Neacșu, Cristian Tzecu, Theodoara Vid, Felicia Enache, Vasile Cipcigan, Ionuț Ștefănescu, Adrian Laza, Iulian Petre, Mihai Cioroianu (post-mortem).

Am declarat zilele acestea Bușteniul – capitala alpinismului românesc și am reușit să reunim ieri, în aceeași sală, zeci de alpiniști români obișnuiți cu aerul rarefiat al marilor înâlțimi și cu performanțe care depășesc, de multe ori, limitele umane. In România sunt 83 de alpiniști care au plecat din țară cu gândul de a cuceri un vârf de peste 8000 de metri, iar 20 dintre ei au reușit să ducă tricolorul pe acoperișul lumii”, a spus Zsolt Torok, alpinist și organizatorul Galei Alpinismului Românesc, ediția a doua.

Gala Alpinismului Romanesc - Alpin Film Festival 2017 (3)

Evenimentul care a avut loc la Centrul Cultural Aurel Stroe din Bușteni a marcat și festivitatea de premiere ”Sportivul Anului 2016”, ediția a zecea, realizată de Federația Română de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E).

Premiile acestei ediții s-au dus către 6 sportivi din cele 3 discipline din portofoliul F.R.A.E – alpinism, escaladă și schi-alpinism, categoria copii și seniori. Premiile ”Sportivul Anului 2016” au fost decernate de către Justin Ionescu, președinte F.R.A.E.:

  • sportivei Dor Geta Popescu (13 ani, alpinism de altitudine, categoria copii)
  • sportivului Cristian Râpă (13 ani, escaladă sportivă, categoria copii)
  • echipei Vlad Căpușan – Zsolt Torok
  • echipei Cristina Pogăcean – Cosmin Andron. 

Schi-alpiniștii Silviu Manea și Viorel Palici au primit trofeul pentru rezultatele obținute, în 2016, în campionatele europene de ski- alpinism.

Gala Alpinismului Romanesc - Alpin Film Festival 2017 (6)

A fost acordat și un premiu special – Titus Gonțea a primit trofeul în semn de recunoaștere a întregii sale activități în escalada românească de perete.

Cele două evenimente care au premiat performanțele deosebite în alpinismul din România s-au desfășurat în cadrul Alpin Film Festival, primul și singurul festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane.

”Au fost șase zile intense în care am proiectat, în acest an, peste 20 de filme despre cultura și civilizația muntelui, filme românești și internaționale, am inaugurat trei expoziții foto despre munte, schi montan sau alpinism, am vorbit despre cărți de călătorie. Practic, am răspuns nevoii de comunicare ale unei comunități puternice de sute de oameni iubitori ai muntelui. Alpin Film Festival este o platformă ce își dorește să unească într-o voce comună glasurile celor care iubesc aventurile solitare sau de grup  și ascensiunile la mari înălțimi”, a spus Dan Burlac, președinte Alpin Film Festival.

Gala Alpinismului Romanesc - Alpin Film Festival 2017 (4)

Ediția a doua a festivalului Alpin Film Festival

Ediția a doua a festivalului Alpin Film Festival a avut loc în perioada 23-29 ianuarie, în Brașov, Predeal și Bușteni.

Festivalul a reunit evenimente inedite, cum sunt proiecția de fotografie de la Peștera Râșnov susținută de faimosul speolog Cristian Lascu sau o conferință, în premieră în România  – ”Medicină la Altitudine” -, în parteneriat cu Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont și susținută de medicul Nicolae Dimache, la Predeal.

Gala Alpinismului Romanesc - Alpin Film Festival 2017 (9)

Expozițiile foto vor mai putea fi vizitate și după închiderea festivalului, astfel:

  • Expoziția în aer liber, „Istoria în Alb”, colecția Muzeului Județean de Istorie Brașov, expusă la Castelul Cantacuzino din Bușteni – cuprinde o colecție de fotografii vechi din Arhivele Naționale, prezentate pentru prima oară publicului larg.
  • Expoziția în aer liber, „Muntele”, organizată la Brașov, în Piața Sfatului și realizată de Asociația FORONA, cu sprijinul Canon  – până pe 31 martie 2017
  • Expoziția „Privind spre Alpi. Fotografie montană din Piemont (1870-1940).” – Muzeul Județean de istorie Brașov în colaborare cu Muzeul Muntelui din Torino, cel mai mare muzeu de acest gen din Europa.  

Alpin Film Festival se bucură de sprijinul International Alliance for Mountain Film (IAMF), asociație internațională care reunește peste 25 de festivaluri de profil din întreaga lume.

Detalii, la www.alpinfilmfestival.ro și www.facebook.com/alpinfilmfestival

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version