Profitând de condiţiile meteo favorabile, dar şi pentru a distra numeroşii turişti străini, turcii organizează aproape în fiecare săptămână în Antalya cel puţin câte un turneu de tenis din circuitul Futures.

Şi cum din România se ajunge relativ uşor în Antalya, tenismenii de la noi din ţară au luat cu asalt turneul de 15.000 de dolari organizat în această săptămână, astfel că avem parte de o participare record din partea ţării noastre.

Însă vorbim în special de jucători tineri, de perspectivă, care vor să profite de ocazie pentru a aduna cât mai multe puncte, respectiv pentru a-şi îmbunătăţi clasamentul, şi pentru a-şi face încălzirea pentru sezonul 2018, pentru că este clar că nu se pune problema unor câştiguri masive în bani.

De aceea, pe tabloul principal masculin avem un singur jucător calificat direct. Este vorba despre Vasile Antonescu, vicecampionul naţional en-titre. 

Aflat pe locul 634 mondial în acest moment, Vasile Antonescu este cotat printre primii 10 favoriţi ai turneului din Antalya, pe o listă deschisă de bosniacul Tomislav Brkic şi localnicul Cem Ilkel.

Însă în calificări România a avut cel puţin o duzină de jucători: Mihnea Turcu, Bogdan Apostol, Valentin Vanţa, Mihnea Bara, Răzvan Codescu, Edris Fetisleam, Valentin Dincă, Călin Manda, Daniel Cozma, Alexandru Manole, Cosmin Ontică, Răzvan Bobleagă, Luca George Tatomir, Tudor Gheorghiţă.

Şi dacă îl punem şi pe basarabeanul Egor Matvievici ajungem practic la 15 participanţi ce poartă tricolorul în suflet.

Principalele speranţe erau legate de Luca George Tatomir, sportiv cu evoluţii foarte bune la turneele Futures din ultima perioadă, şi mai ales Bogdan Apostol, sportiv care, la 21 de ani, are şansa să fie revelaţia competiţiei.

Din păcate, Tatomir a abandonat în confruntarea cu Răzvan Bobleagă, din turul al doilea al calificărilor, după ce în primul tur trecuse clar de turcul Ilkel Berk, scor 6-2, 6-1.

Bogdan Apostol l-a bătut în primul tur pe Valentin Vanţa, 6-2, 6-2, dar era să o comită în turul al doilea, împotriva austriacului Neil Oberleitner.

Bogdan a avut 6-2, 5-2, însă un moment de neatenţie era să-l coste meciul. În cele din urmă sportivul nostru şi-a revenit, a trecut peste şocul pierderii setului al doilea la tiebreak şi a câştigat meciul, 6-2, 6-7, 6-3.

În total, şase tenismeni români şi basarabeanul Matvievici vor lupta luni pentru accederea pe tabloul principal. Avem dueluri directe, Manda versus Matvievici şi Manole versus Bobleagă.

Dar avem şi dueluri exotice, în condiţiile în care Bogdan Apostol îl înfruntă pe iranianul Shahin Khaledan, Răzvan Codescu dă piept cu austriacul Lukas Krainer, iar Edris Fetisleam îl înfruntă pe argentinianul Francisco Vittar.

Situaţia este oarecum asemănătoare pe tabloul feminin din Antalya. Cap de afiş este Cristina Dinu, locul 337 mondial şi una dintre principalele atracţii ale turneului, alături de turcoaica Ayla Aksu şi croata Tena Lukas. Pe tabloul principal apare şi basarabeanca Vitalia Stamat.

În calificări s-au înscris alte patru jucătoare din România, Alexandra Tincu, Ioana Gheorghiţă, Andra Maria Niţescu şi Maria Toma, şi una din Basarabia, Julia Helbet.

Din păcate, însă, doar Maria Toma a ajuns în ultimul tur al calificărilor, după ce a trecut de Clara Froget (Franţa), 6-4, 3-6, 6-4.

Maria Toma (18 ani) joacă pentru accederea pe tabloul principal împotriva unei localnice, Tuana Tinaztepe, o jucătoare de numai 15 ani.

Nu sunt singurii sportivi români implicaţi în turnee în această săptămână. Gabi Boitan a preferat să meargă la Hammamet, în Tunisia, Elena Gabriela Ruse joacă la Nules, în Spania, iar Irina Fetecău, Andreea Roşca, Gabriela Tătăruş, Diana Mihail şi Teodora Stângă vor evolua la Cairo, în Egipt.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version