Luni a avut loc tragerea la sorți pentru play-off-ul Europa League, fază a competiției în care am putea avea trei reprezentante, dacă CFR Cluj, FCSB și CS Universitatea Craiova trec, în turul III preliminar, de Alashkert, Hajduk Split și RasenBallsport Leipzig.

Astfel, dacă trece de Alashkert, campioana Armeniei, CFR Cluj, campioana României, dă piept în play-off-ul din Europa League cu învingătoarea dintre Legia Varșovia (Polonia) și Dudelange (Luxemburg).

Ardelenii ar juca turul pe 23 august, în deplasare, și returul pe 30 august, pe teren propriu. Cel mai probabil, învingătoarea din respectiva dublă va fi Legia Varșovia, polonezii fiind mari favoriți, chiar dacă Dudelange a trecut de kosovarii de la Drita, 3-2 la general, în turul II preliminar.

Polonezii vin din UEFA Champions League, unde au fost eliminați surprinzător de Spartak Trnava. Aleksandr Vukovic este antrenor interimar, iar Michal Pazdan (35 de selecții în naționala Poloniei), Eduardo (fost la Arsenal Londra și Șahtior Donețk), Kasper Hamalainen (52 de selecții și 9 goluri în naționala Finlandei) sau Artur Jedrzejcyk (37 de selecții și 3 goluri în naționala Poloniei) sunt doar câteva dintre vedetele unei echipe de care nu ne leagă amintiri prea plăcute.

în 2015, Legia Varșovia a trecut de FC Botoșani, 4-0 la general, iar în 2011, Legia a depășit Rapidul, cu 4-1 la general, doar FCSB reușind să-i elimine greu pe polonezi, la goluri marcate în deplasare, în play-off-ul UEFA Champions League din 2013.

Eliminată mai mereu încă din primul tur preliminar al cupelor europene, Dudelange și-a depășit deja cota în acest sezon și are șanse minime să producă surpriza cu Legia, chiar dacă are în lot fotbaliști interesanți precum veteranul Jonathan Joubert, un portar cu 90 de selecții în naționala Luxemburgului, neamțul Marc Andre Krușka, fotbalist cu peste 100 de meciuri jucate pentru prima echipă a Borussiei Dortmund, Milan Bișevac, fotbalist trecut pe la Olympique Lyon, Lazio Roma și Paris Saint Germain, sau angolezul Stelvio, fotbalist cu 11 selecții în naționala de tineret a Portugaliei.

Despre FCSB, vicecampioana României, se poate spune că va avea parte de un adversar incomod în play-off, dacă trece de Hajduk Split, din Croația.

Pentru că oamenii lui Nicolae Dică vor da piept cu învingătoarea dintre Slovan Bratislava (Slovacia) și Rapid Viena (Austria). Nu putem vorbi chiar de un ghinion la tragerea la sorți, însă cele două echipe, ce provin din orașe despărțite de doar câteva zeci de kilometri, sigur reprezintă două pericole certe pentru formația noastră.

Slovan Bratislava, vicecampioana Slovaciei, îl are pe Martin Sevela ca antrenor, iar vedetele echipei sunt nigerianul Rabiu Ibrahim, fotbalist trecut pe la PSV Eindhoven, Celtic Glasgow și Sporting Lisabona, olandezul Ricky van Haaren, fost jucător la Dinamo București, sau veteranul Filip Holoșko, 65 de selecții și opt goluri în naționala Slovaciei.

Rapid Viena, locul 3 în ultimul sezon din Austria, îl are pe Samy Lebadaru ca antrenor, iar vedetele echipei sunt Knasmullner, fotbalist crescut la Bayern Munchen și Internazionale Milano, Veton Berișa, internațional norvegian, și, de ce nu, Andrei Ivan, fostul atacant al Universității Craiova.

Deși echipă cu palmares bogat în cupele europene, a câștigat Cupa Cupelor în 1969, 3-2 în finala cu FC Barcelona, Slovan Bratislava nu a jucat niciodată împotriva unei echipe din România.

În schimb, Rapid Viena a făcut-o, dar în urmă cu mulți ani. A fost un 2-4 la general cu Rapid București, în 1974, și un 3-1 la general cu Petrolul Ploiești în 1995.

Ca și în turul III preliminar, FCSB ar urma să joace în play-off primul meci în deplasare, pe 23 august, iar returul acasă, pe 30 august.

Dacă trece printr-un miracol de RasenBallsport Leipzig, CS Universitatea Craiova dă piept, în play-off-ul din Europa League, cu învingătoarea dintre Zoria Lugansk (Ucraina) și Sporting Braga (Portugalia).

Deși nu are strălucirea unor formații precum Benfica sau FC Porto, Braga este favorită împotriva unei echipe, Zoria Lugansk, afectată în mod direct de conflictul armat care a măcinat Ucraina.

Zoria a mai găsit cu greu puterea de a ademeni câțiva străini care să nu se sperie de conflictul din Ucraina și și-a completat lotul cu fotbaliști care nu au prins lotul la Dinamo Kiev.

În schimb, Braga profită din plin de faptul că brazilienii sunt asimilați portughezilor în campionatul lusitan, astfel că antrenorul Abel Ferreira are la dispoziție nu mai puțin de șase brazilieni, dar și jucători din Serbia, Egipt, Croația, Muntenegru sau Iran.

Dacă trece de Leipzig, Universitatea Craiova joacă în play-off-ul Europa League pe 23 august în deplasare și pe 30 august pe teren propriu, ca și celelalte două echipe românești aflate în competiție.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version