Sâmbătă seara s-au disputat ultimele nouă meciuri din penultima etapă a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal, zona europeană.

Au fost în mare măsură rezultate previzibile, dar şi un număr record de goluri. S-au înscris nu mai puţin de 38 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de peste patru goluri pe meci şi asta în condiţiile în care au fost şi rezultate de 0-0 sau 0-1.

În Grupa A, Franţa s-a impus greu în Bulgaria, 1-0, Olanda a trecut nu fără emoţii de Belarus, 3-1, iar Suedia a făcut scorul zilei, 8-0 cu Luxemburg, după un meci în care atacantul Markus Berg a înscris de patru ori.

În Grupa B, Elveţia şi-a continuat parcursul de senzaţie reuşind a noua victorie din nouă meciuri. Şi încă ce victorie, 5-2, pe teren propriu, cu Ungaria, ocupanta locului 3 în grupă.

Portugalia a avut nevoie de introducerea super-starului Cristiano Ronaldo la pauză pentru a evita o umilinţă şi a se impune, cu 2-0, în Andorra.

Insulele Feroe a ajuns la nouă puncte în aceste preliminarii, după ce a făcut 0-0 cu Letonia pe teren propriu. De remarcat că duelul a fost dominat de feroezi, care au avut 62% posesia şi 18-13 la şuturi spre poartă.

În Grupa H, Belgia şi-a consolidat locul 1, după ce s-a impus, cu 4-3, pe terenul formaţiei Bosnia-Herţegovina. Grecia şi-a asigurat în mare măsură prezenţa la baraj, după 2-1 cu Cipru, în deplasare. Estonia a făcut spectacol în Gibraltar şi s-a impus cu 6-0.

Iată cum arată situaţia din cele nouă grupe ale preliminariilor:

Grupa A – Franţa are 20 de puncte şi este favorită la câştigarea grupei, mai ales că joacă acasă, cu Belarus, în ultima etapă. Suedia are 19 puncte şi trebuie să scoată un egal din deplasarea în Olanda (16 puncte) pentru a-şi asigura prezenţa la baraj. Bulgaria, Belarus şi Luxemburg au fost eliminate.

Grupa B – Elveţia are 27 de puncte şi trebuie să scoată un egal din deplasarea în Portugalia (24 de puncte) pentru a-şi asigura prezenţa directă la turneul final. Portugalia are asigurat minim locul 2. Ungaria, Insulele Feroe, Letonia şi Andorra au fost eliminate.

Grupa C – Germania are 27 de puncte şi s-a calificat la turneul final. Irlanda de Nord are 19 puncte şi va merge la baraj. Cehia, Norvegia, Azerbaidjan şi San Marino au fost eliminate.

Grupa D – Serbia are 18 puncte şi joacă pe teren propriu cu Georgia. În principiu sârbii nu ar trebui să aibă probleme în a obţine o victorie care să le asigure calificarea la turneul final. Ţara Galilor, 17 puncte, şi Irlanda, 16 puncte, se înfruntă la Cardiff în meci direct pentru locul 2. Austria, Georgia şi Moldova au fost eliminate.

Grupa E – Polonia are 22 de puncte şi are asigurat măcar locul 2. Însă este greu de crezut că polonezii nu vor obţine măcar un punct din meciul cu Muntenegru, de pe teren propriu, pentru a merge direct la Campionatul Mondial. Danemarca are 19 puncte şi trebuie să scoată măcar un egal din meciul cu România, de pe teren propriu, pentru a prinde barajul. Muntenegru are 16 puncte şi mai poate prinde locul 2 doar printr-un scenariu science-fiction, respectiv să bată în Polonia, iar România să bată în Danemarca. România, Armenia şi Kazahstan au fost eliminate.

Grupa F – Anglia are 23 de puncte şi s-a calificat la Campionatul Mondial. Scoţia (17 puncte), Slovacia (15 puncte) şi Slovenia (14 puncte) se bat pentru locul 2. Scoţia joacă în Slovenia. Slovacia are un uşor avantaj pentru că dă piept pe teren propriu cu Malta. Cum Slovenia are totuşi şanse minime să prindă locul 2, ar putea face un cadou scoţienilor. Chiar şi aşa, este foarte posibil ca Grupa F să fie grupa din care locul 2 să nu prindă barajul din cauza numărului scăzut de puncte. Lituania şi Malta au fost eliminate.

Grupa G – Spania are 25 de puncte şi s-a calificat la Campionatul Mondial. Italia are 20 de puncte şi merge la baraj. Albania, Israel, Macedonia şi Liechtenstein au fost eliminate.

Grupa H – Belgia are 25 de puncte şi s-a calificat la Campionatul Mondial. Grecia are 16 puncte, cu două peste Bosnia-Herţegovina, şi meci acasă, în ultima etapă, cu Gibraltar, deşi şanse uriaşe să prindă locul 2 şi să meargă la baraj. Bosnia trebuie să bată în Estonia şi să spere că Grecia nu bate pe Gibraltar pentru a prinde locul 2. Estonia, Cipru şi Gibraltar au fost eliminate.

Grupa I – Islanda are 19 puncte şi meci acasă cu Kosovo, deci în mare măsură şi-a asigurat calificarea la Campionatul Mondial. Ucraina şi Croaţia au câte 17 puncte şi se vor înfrunta în meci direct la Kiev, în ultima etapă, pentru calificarea la baraj. Turcia, Finlanda şi Kosovo au fost eliminate.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version