Britanicul Lewis Hamilton a devenit pentru a treia oară campion mondial de Formula 1, după ce s-a impus, duminică seara, în Grand Prix-ul Statelor Unite ale Americii.

1445812210339

Disputat pe circuitul din Texas, Marele Premiu de Formula 1 a fost dat peste cap de Uraganul Patricia, considerat cel mai puternic uragan din istorie.

Din cauza vântului care a atins viteze de până la 325 de kilometri pe oră şi a ploii torenţiale, sesiunea de calificări de sâmbătă a fost amânată pentru duminică, având loc chiar înainte de cursa propriu-zisă.

Chiar şi aşa, grand-prix-ul în sine a fost unul de senzaţie, Lewis Hamilton şi Nico Rosberg, cei doi piloţi de la Mercedes, fiind puşi la grea încercare de germanul Sebastian Vettel, de la Ferrari. În cele din urmă, Hamilton a profitat de intercalarea lui Rosberg şi de plusul de putere dat de motorul Mercedes şi s-a distanţat în victorios.

A fost a treia victorie consecutivă a lui Hamilton şi a zecea din întreg sezonul, britanicul ajungând la 327 de puncte în clasamentul general, suficient pentru a-şi trece în cont al treilea titlu de campion mondial de Formula 1.

Hamilton devine al 10-lea pilot de Formula 1 din istorie care câştigă de cel puţin trei ori titlul mondial, dar specialiştii susţin că supremaţia britanicului se datorează exclusiv inginerilor de la Mercedes care i-au pus la dispoziţie cel mai bun motor posibil. Michael Schumacher (7 titluri), Juan Manuel Fangio (5), Alain Prost (4), Sebastian Vettel (4), Jack Brabham (3), Jackie Stewart (3), Niki Lauda (3), Nelson Piquet (3) şi Ayrton Senna (3) sunt ceilalţi nouă piloţi de Formula 1 care şi-au trecut de cel puţin câte trei ori în cont titlul de campion mondial.

Iar cum situaţia din clasamentul general al constructorilor este şi mai clară, Mercedes fiind practic mult peste Ferrari şi Williams, ultimele trei etape din Campionatul Mondial de Formula 1 (Mexic, 1 noiembrie, Brazilia, 15 noiembrie şi Abu Dhabi, 29 noiembrie) practic nu mai au nicio importanţă.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version