Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, joi seara, să-l reţină pentru 24 de ore pe afaceristul Mihai Rotaru, principalul finanţator al clubului de fotbal CS Universitatea Craiova.

sursa foto gds.ro
sursa foto gds.ro

Rotaru este acuzat de implicare în dosarul “Retrocedărilor Ilegale”, respectiv că a obţinut despăgubiri în mod fraudulos pentru un teren situat în Piteşti.

Conform procurorilor DNA, Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009 drepturile litigioase asupra terenului din Piteşti cu 750.000 de euro de la o persoană care se luptase timp de opt ani, fără succes, cu autorităţile pentru a obţine despăgubiri asupra terenului retrocedat.

Ulterior, profitând de relaţiile avute, Rotaru a obţinut în decurs de numai câteva luni, respectiv pe 17 iunie 2010, despăgubiri de peste 35 de milioane de euro, 25 de milioane de euro în nume propriu şi 10 milioane de euro pe numele soţiei, asta în condiţiile în care terenul era evaluat iniţial la numai aproximativ cinci milioane de euro.

În aceste condiţii Mihai Rotaru, cu largul concurs al actualilor deputaţi Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, a prejudiciat Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor cu circa 30 de milioane de euro.

Detalii incredibile din dosar ies la iveală. Dosarul prin care se aprobau despăgubirile supraevaluate a fost parafat de Cătălin Teodorescu, cel care la vremea respectivă, în iunie 2010, era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Iar pentru a grăbi obţinerea despăgubirilor, Mihai Rotaru a apelat la deputatul Ioan Oltean, fost vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, căruia i-a oferit 600.000 de euro în incinta unei parohii, cu “rugămintea” ca acesta din urmă să-şi exercite influenţa asupra conducerii ANRP.

Mihai Rotaru a fost reţinut pentru 24 de ore alături de Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte ANRP. Cătălin Teodorescu şi Ioan Oltean au fost puşi şi ei sub urmărire penală. Teodorescu, deja sub control judiciar într-un alt dosar, este acuzat de abuz în serviciu, iar Oltean de complicitate la abuz în serviciu.

Şi lista poate continua, în condiţiile în care joi au mai fost audiaţi Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, Rodica Constantinovici, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, sau Lăcrămioara Alexandru, fostă reprezentantă a Ministerului Finanţelor în cadrul ANRP.

Rotaru, speranţa Liei Olguţa Vasilescu

Afacerist controversat, Mihai Rotaru era marea speranţă a primarului Lia Olguţa Vasilescu la revitalizarea fotbalului craiovean. Cei doi au pus mână de la mână pentru a-l scoate din schemă pe Adrian Mititelu, fostul lider al fotbalului din Bănie, iar Rotaru a asigurat-o pe Lia Olguţa Vasilescu de faptul că va rămâne principal sponsor la CS Universitatea Craiova atâta vreme cât aceasta se va asigura că, în mod legal, Mititelu nu mai poate însemna nimic în Craiova. De altfel, Vasile Şiman, fostul patron al echipei de fotbal Sportul Studenţesc, a acţionat pentru o perioadă drept mâna dreaptă a lui Rotaru şi a precizat că afaceristul a făcut ca echipa lui Mititelu să nu mai însemne nimic în fotbalul românesc.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version