Chiar dacă nu mai avem nume importante la nivel înalt, care să se bată de la egal la egal cu Rafael Nadal sau Novak Djokovic, tenisul masculin de la noi beneficiază de aportul câtorva speranțe demne de urmărit în anii care vin.

Două dintre numele propuse sunt Florin Cristian Jianu și Ștefan Paloși, jucători care au debutat cu dreptul la competiția de juniori de la Roland Garros.

Jianu l-a bătut, scor 6-2, 1-6, 6-4, pe spaniolul Sanchez Jover și îl va înfrunta pe francezul Jacquet, autorul unei surprize în primul tur, respectiv o victorie obținută împotriva favoritului 16, americanul Baird.

Constănțeanul Ștefan Paloși a trecut la mare luptă de cehul Jiri Lehecka, jucător mai bine cotat în ierarhia mondială a juniorilor, scor 4-6, 6-3, 7-6.

Pentru Paloși urmează un meci greu, împotriva fiului legendarului Petr Korda, dar românul este gata să arunce toate armele în luptă chiar dacă Sebastian Korda este favoritul 2 și reprezintă SUA.

Dar săptămâna trecută un alt nume a ținut prima pagină a tenisului masculin românesc. 

Ieșeanul Bogdan Apostol (22 de ani, locul 785 mondial) a răsturnat toate calculele hârtiei și a prins finala turneului masculin de tenis de la Bacău, competiție dotată cu premii în valoare de 25.000 de dolari, deși ajunsese pe tabloul principal după ce a trecut de calificări.

Chiar dacă a fost învins clar în finală de francezul Jules Okala, 6-1, 6-1, Bogdan Apostol a rămas cu amintirea unui parcurs ireproșabil, dar și cu senzația că are mult spațiu de îmbunătățire a jocului care i-ar permite să bifeze rezultate și mai importante.

Orientativ, Apostol a jucat 15 seturi de simplu până să ajungă la finala cu Okala, lucru care probabil l-a și costat în finală, când s-a resimțit oboseala acumulată.

A fost 6-2, 6-3 cu Valentin Vanța, 6-3, 6-2 cu Vlad Dumitru și 6-1, 6-2 cu Bogdan Manole înainte ca Apostol să înceapă meciurile cu adevărat tari.

Tânărul tenismen din Iași a demonstrat putere de luptă și a revenit de la 0-1 la seturi cu Edris Fetisleam, 3-6, 6-4, 6-1, și cu Vasile Ghilea, 4-6, 7-6, 6-0, înainte de a produce marea surpriză a turneului.

Pentru că Bogdan a ajuns să joace finala după ce l-a bătut, cu 6-4, 4-6, 6-4, pe nimeni altul decât argentinianul Hernan Casanova, nimeni altul decât principalul favorit al competiției și un jucător care are un avantaj de peste 500 de locuri în clasamentul mondial față de tenismenul român.

Mai mult, Casanova venea la Bacău după două turnee câștigate în Italia și care l-au făcut să ajungă la o zestre de 12 trofee ITF de simplu câștigate în întreaga carieră.

Deocamdată, Bogdan Apostol are doar trei turnee câștigate la dublu, dar și-a îmbunătățit constant jocul în ultima perioadă, astfel că se simte în aer mirosul unui prim turneu câștigat la simplu.

Bucuros de prestația avută, practic, pe teren propriu tânărul tenismen român nu a avut prea mult timp pentru a se bucura de trofeul de vicecampion cucerit.

Asta pentru că viața de tenismen presupune să trăiești într-o alertă permanentă, iar Bogdan a plecat deja către Italia, acolo unde în această săptămână va participa la un turneu de 15.000 de dolari găzduit de Padova.

Iar tragerea la sorți din Italia, el urmând să-l înfrunte marți, în primul tur de simplu, pe localnicul Jacopo Berettini, un sportiv de 19 ani care nu au pătruns până acum între primii 1.000 de jucători ai lumii.

Dacă trece de Berettini, Bogdan are mari șanse să-l înfrunte pe favoritul 3, Fabrizio Ornago, jucător aflat pe locul 389 mondial și care de curând a câștigat un turneu ITF tocmai în Uganda.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version