Simona Halep, liderul mondial și principala favorită a competiției, s-a calificat, joi, în finala de la Australian Open, primul Grand Slam de tenis al anului. 

Simona anunța înaintea semifinalei cu nemțoaica Angelique Kerber că se pregătește pentru un nou meci maraton și a avut perfectă dreptate.

Românca s-a impus, scor 6-3, 4-6, 9-7, în fața lui Kerber, după un meci care a durat 142 de minute.

Simona a crezut în permanență în șansa ei deși a avut în față un adversar extrem de dificil, Kerber fiind în mare formă la acest turneu unde le-a bătut, printre altele, pe Maria Șarapova, 6-1, 6-3, în 66 de minute și pe Madison Keys, în sferturi, 6-1, 6-2, în 52 de minute.

Semifinala Halep – Kerber a fost aproape la fel de intensă și spectaculoasă precum meciul jucat de Simona împotriva americancei Lauren Davis, în faza optimilor.

Simona a început în forță meciul, decisă să pună repede capăt disputei. A făcut trei break-uri la rând și s-a distanțat la 5-0 înainte de a-și adjudeca actul cu 6-3.

Mult mai echilibrat setul al doilea. Simona a început din nou mai bine. A avut 3-1, dar nu a reușit să-și consolideze avantajul. Kerber a făcut rapid rebreak și a preluat inițiativa, profitând de momentul favorabil.

În cele din urmă a fost 6-4 pentru nemțoaică, deși, la 4-4, Simona a ratat două mingi de break. 

În decisiv s-a mers practic cap la cap până la 4-3. Simona a făcut break și a servit pentru meci la 5-3, dar nu a reușit să fructifice momentul.

Mai mult, românca a avut două mingi de meci la 5-4, pe serviciul adversarei. Kerber s-a apărat însă eroic și a reușit să restabilească egalitatea.

Toată lumea credea că va fi momentul în care românca cedează și clachează. De altfel, Simona a ajuns pe marginea prăpastiei la 6-5 pentru Kerber, când nemțoaica a avut două mingi de meci.

A fost însă momentul în care sportiva noastră a demonstrat tuturor că nu a ajuns întâmplător pe locul 1 mondial. Halep a salvat mingile de meci și a controlat finalul disputei, impunându-se cu 9-7.

A fost un duel atipic, în care jocul agresiv al Simonei a dat roade. Sportiva noastră știa că nu are șanse dacă stă la bătaie, așa că a impus ritmul. A avut 6-0 la ași și 50-33 la lovituri câștigătoare.

Simona obține pentru a treia oară calificarea în finala unui turneu de Grand Slam, după finalele pierdute la Roland Garros în 2014, cu Maria Șarapova, și în 2017, cu Jelena Ostapenko.

Este însă pentru prima dată când Simona prinde finala la Melbourne, la un turneu greu, disputat în condiții nefavorabile jucătoarelor românce.

În fața ei, în finala de sâmbătă, va sta ocupanta locului 2 mondial, Caroline Wozniacki. Daneza a trecut fără mari probleme, scor 6-3, 7-6, de belgianca Elise Mertens.

Și, în general, Wozniacki a avut un culoar mai bun decât Simona, daneza având emoții reale doar în turul 2, cu croata Jana Fett, pe care a învins-o cu 7-5 în decisiv.

Va fi o finală de totul sau nimic. În primul rând cine câștigă ocupă de luni locul 1 mondial. Simona are în acest moment asigurate 7.715 puncte. Dacă se impune în finală, își consolidează locul 1 mondial ajungând la 8.415 puncte. Dacă pierde, Wozniacki urcă la 7.965 de puncte și o va depăși cu 250 de puncte.

În al doilea rând. Simona și Caroline sunt două dintre puținele sportive care au ajuns lider mondial fără să câștige vreun turneu de Grand Slam. Astfel că sâmbătă vom avea o premieră. Cine câștigă, sparge gheața trecându-și în cont primul trofeu major.

Palmaresul direct ne arată că trebuie să ne așteptăm la un meci echilibrat, chiar dacă daneza are un mic plus. Wozniacki conduce, cu 4-2, la victorii în meciuri directe și a dominat ultimele întâlniri, impunându-se chiar cu un neverosimil 6-0, 6-2 la Singapore, la ediția de anul trecut a Turneului Campioanelor.

Totuși, Simona a mai bătut-o pe daneză și o poate bate din nou. Culmea, ambele victorii ale Simonei au venit pe suprafață hard, suprafață asemănătoare cu cea pe care se joacă la Melbourne.

A fost 6-2, 7-5 în semifinalele de la New Haven, din 2013, și 2-6, 6-1, 6-1 în semifinalele de la Dubai, din 2015.

Și pentru că pe mulți îi interesează și partea financiară să precizăm că Simona și-a asigurat un cec în valoare de două milioane de dolari australieni, aproximativ 1,35 milioane de euro, și dacă se impune sâmbătă câștigă 4 milioane de dolari australieni, respectiv peste 2,5 milioane de euro.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version