Membru al familiei regale ce conduce Qatarul și considerat al treilea om ca importanță din acest stat, Nasser Al Khelaifi, patronul echipei de fotbal Paris Saint Germain, a dat o lovitură care a revoluționat fotbalul mondial.

Controversatul afacerist, care provine dintr-o familie ce se bazează pe o avere estimată la 256 de miliarde de dolari, a găsit resursele necesare, dar și soluția potrivită pentru a transfera cel mai dorit fotbalist al momentului.

L-a vrăjit pe brazilianul Neymar cu zecile de milioane de euro aruncate în el și l-a achiziționat pe acesta de la FC Barcelona cu 222 de milioane de euro.

Este evident că nicio echipă din lume nu poate achita o asemenea sumă fără să încalce legea fair-play-ului financiar, însă Al Khelaifi a găsit soluția ideală pentru a evita regula impusă de autorități.

Iar Neymar nu a fost atras neapărat printr-un miracol, ci s-a mizat pe o idee care a mai fost expusă. Năstrușnică, dar deosebit de eficientă.

Al Khelaifi l-a făcut pe Neymar ambasadorul Cupei Mondiale din 2022 și i-a achitat acestuia 300 de milioane de euro pentru serviciile sale în această funcție. Din banii, respectivi, brazilianul și-a achitat singur clauza de reziliere a contractului, 222 de milioane de euro, și a ajuns la Paris Saint Germain din postura de jucător liber de contract.

Federația Spaniolă de Fotbal, care are pe cap probleme și mai grave, respectiv arestarea fostului președinte pentru fapte de corupție, a încercat să blocheze afacerea. Însă oficialii iberici și-au dat seama că soluția găsită de Al Khelaifi deși este imorală, este perfect legală.

Diferența de bani, 78 de milioane de euro, o reprezintă prima de instalare oferită brazilianului, 50 de milioane de euro, și comisionul tatălui lui Neymar, 28 de milioane, care este impresarul fotbalistului și l-a convins pe acesta să accepte muntele de bani oferit de Al Khelaifi.

Neymar a semnat pe cinci ani cu Paris Saint Germain și va avea un salariu de 30 de milioane de euro plus bonusuri, astfel că ar putea ajunge la 50 de milioane de euro câștigați pe sezon, ceea ce înseamnă aproape 100 de euro pe minut.

Ca banii ăștia sunt “bani de semințe” pentru patronul lui PSG și că e posibil ca banii să fie recuperați din vânzările din prima săptămână a materialelor promoționale cu Neymar asta e clar.

Însă pretențiile sunt foarte mari, iar brazilianul trebuie să fie omul care să aducă pe PSG, cât mai repede posibil, un an sau maxim doi, în posesia trofeului acordat câștigătoarei UEFA Champions League.

Rămâne de văzut dacă brazilianul va rezista presiunii, mai ales că FC Barcelona a contestat deja la UEFA și FIFA manevra lui Al Khelaifi.

Totuși, e clar că gruparea catalană a făcut o afacere cât se poate de bună. Cu jumătate din suma încasată își va trage o extremă stânga pe măsura lui Neymar, iar cu restul de bani își va plomba echipa stelară pe unde mai este nevoie.

Principalul vizat este Coutinho, un alt brazilian, de la Liverpool. În cazul în care această afacere nu se realizează, catalanii mai au ca variante pe Di Maria, nu-l ajută vârsta, Griezmann, Eden Hazard sau Dembele.

Rămâne de văzut dacă transferul lui Neymar va fi omologat drept cel mai scump din toate timpurile, în condițiile în care brazilianul, practic, și-a achitat singur clauza de reziliere și a ajuns la Paris Saint Germain din postura de fotbalist liber de contract.

Cert este că trăim momente istorice care confirmă, o dată pentru totdeauna, că fotbalul nu mai este de mult doar un sport ci este o afacere în care conturile cât mai babane, drepturile de imagine, materialele promoționale și numărul cât mai mare de “chiloți” vânduți fac legea și au prioritate.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version