La sfârșitul săptămânii trecute s-au petrecut lucruri mai rar întâlnite pe un teren de rugby.

UPDATE: Unul dintre cei mai cunoscuți rugbiști români care au evoluat în campionatul Belgiei, înaintașul Eugen Popescu ne-a oferit și el perspectiva lui asupra acestui scandal. Actual jucător în Olanda, la RC Octopus, dar trecut pe la echipele belgiene Schilde Antwerp și Laakdal, Eugen Popescu a transmis următorul mesaj:

“În legătură cu meciul de la Bruxelles pot să spun că eu îl cunosc pe Vlad. M-a arbitrat de multe ori în România. Sigur, au fost meciuri în care a avantajat echipa mea, meciuri în care a avantajat echipa adversă, dar niciodată nu cred că a făcut-o cu intenție. Am văzut și eu meciul Belgia – Spania și reacțiile de după. Pot să spun că din punctul meu de vedere brigada a comis greșeli, dar au fost greșeli de ambele părți și greșeli inerente pentru un meci de rugby. Nu au fost greșeli majore, care să influențeze soarta partidei. Și, până la urmă, se greșește și la nivel înalt, inclusiv în meciurile de Six Nations (n.r. – Turneul celor Șase Națiuni). Nu cred că Vlad a comis greșeli intenționate, nu-l văd în stare să-și sacrifice cariera pentru care a muncit atât de mult. Dar spaniolii s-au comportat ca niște golani, ceea ce pune într-o lumină proastă rugbiul și cultura pe care o promovează. Spania cred că este singura echipă care a făcut așa ceva. Sunt gesturi pe care nu prea le vezi în rugby nici la nivel de Divizia Z, indiferent de țara despre care vorbim. Cred că ar trebui luate niște măsuri aspre împotriva spaniolilor pentru a evita să mai vedem astfel de incidente pe un stadion de rugby”.

 

Naționala de rugby a României a obținut calificarea directă la Cupa Mondială din Japonia, de anul viitor. Succesul a venit însă în urma unui meci extrem de controversat și care s-a disputat la Bruxelles, între Belgia și Spania.

Spunem controversat pentru că Spania era principala contracandidată a României, iar noi aveam nevoie ca Belgia să bată pe Spania pentru a ne califica în dauna ibericilor. Spunem controversat mai ales că pentru duelul de la Bruxelles a fost delegată o brigadă românească ce l-a avut la centru pe Vlad Iordăchescu.

În rugby, tocmai pentru a da o imagine aparte acestui sport, delegările se fac cu aproximativ șase luni înainte, astfel că Vlad Iordăchescu a fost nominalizat ca central la meciul respectiv undeva în luna noiembrie a anului trecut, într-un moment în care nu se prea punea problema ca România și Spania să se bată de la egal la egal pentru calificarea directă la turneul final.

A venit însă eșecul nostru surprinzător de la Madrid, 10-22, moment care a reașezat cărțile calificării. A fost momentul în care spaniolii și-au dat seama că ar putea avea o șansă mare și au solicitat schimbarea brigăzii românești, solicitare respinsă de Rugby Europe.

Motivul invocat a fost că, astfel, Rugby Europe ar recunoaște oficial că există dubii în ceea ce privește corectitudinea sportului pe care îl patronează.

Și a venit ziua marelui meci. Încurajați de circa 2.000 de spectatori fanatici, belgienii, care aveau nevoie de victorie pentru menținerea în Rugby Europe Championship, practic a doua divizie a Turneului celor Șase Națiuni, au făcut meciul vieții.

I-au dominat pe iberici în grămezi și i-au forțat să comită infracțiuni, șase dintre loviturile de pedeapsă acordate fiind transformate de jucătorul de origine sud-africană, Vincent Hart.

Astfel Belgia a reușit să obțină doar a doua victorie din istorie împotriva Spaniei, 18-10, și să producă un adevărat iureș. Pentru că, dezamăgiți de ratarea calificării directe la Cupa Mondială, ibericii au început să alerge brigada românească pe teren.

Din păcate, am asistat la evenimente care nu ar trebui să aibă loc pe niciun teren de sport, în general, și pe niciun teren de rugby, în special. Vlad Iordăchescu, Radu Petrescu și Alexandru Ionescu, cei trei arbitri români care au condus meciul de la Bruxelles, au părăsit arena sub pază militară.

Povestea a făcut înconjurul lumii, iar părerile sunt împărțite, chiar dacă este clar că există un semn de întrebare în legătură cu menținerea unei brigăzi române la un meci în care echipa noastră avea interes direct.

S-au făcut analize pe la diferite posturi de televiziune și pe diferite platforme youtube, dar cele mai multe dintre acestea nu au scos la iveală probleme evidente în maniera de arbitraj a lui Vlad Iordăchescu sau greșeli flagrante.

Majoritatea greșelilor semnalate, în special de către oameni de rugby din Italia și Marea Britanie, au fost semnalate după analizarea de patru sau cinci ori a imaginilor respective și nici atunci analiștii respectivi nu erau 100% convinși. Pe de altă parte, au fost semnalate greșeli într-o acceptare extrem de largă, după modelul “eu, dacă aș fi fost în locul lui, aș fi făcut așa”. Deci vorbim despre diferențe în maniera de interpretare a regulamentului, nu despre chestiuni punctuale.

Jurnaliștii secundatv.ro au urmat meciul Belgia – Spania live, via internet, pentru că exista un interes mai mare pentru noi decât jocul României din Georgia, care nu conta pentru calificarea directă la Cupa Mondială pe motiv că gruzinii s-au calificat încă din 2015, prin obținerea a două victorii din patru meciuri jucate la turneul final precedent.

Și putem spune că la vizionarea live a meciului nu am sesizat greșeli flagrante comise de brigada românească. În schimb, după revizualizarea disputei, recunoaștem că au existat anumite greșeli, dar care pot fi considerate inerente mai ales la un meci în care brigada nici nu beneficiază de ajutorul arbitrajului video.

În schimb, jurnaliștii și oficiali spanioli au reclamat existența a 19 greșeli flagrante comise de Vlad Iordăchescu și toate ar fi fost comise în defavoarea echipei spaniole.

Din acest motiv ibericii au și solicitat oficial rejucarea partidei cu o altă brigadă la centru, lucru greu de crezut că va fi acceptat de Rugby Europe mai ales că există presiunea timpului pentru meciurile de baraj pe care Spania le are de jucat cu Portugalia și Samoa.

Reacția ibericilor este surprinzătoare, în condițiile în care părerea unanimă este că și ei au fost avantajați flagrant, poate în urma unor greșeli mult mai mari comise de Vlad Iordăchescu, la două meciuri, cel cu România de pe teren propriu (22-10) și mai ales la victoria obținută în Rusia, 20-13, după un meci în care rușilor le-au fost anulate două eseuri extrem de clare.

Pentru a ne menține punctul de vedere, conform căruia Vlad Iordăchescu nu a comis greșeli flagrante împotriva Spaniei și nu a influențat rezultatul final, iar reacția ibericilor a fost exagerată, am apelat la mai mulți specialiști din rugbiul românesc. Iar mesajele lor sunt elocvente.

Fost jucător de rugby, sport pentru care a sacrificat totul, inclusiv sănătatea, George Baltă consideră că “din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Belgienii își jucau ultima șansă pentru a se salva de la retrogradare și au evoluat foarte bine. În schimb, cred că spaniolii s-au considerat dinainte învingători și au subestimat adversarul. Sigur, este frustrant să ratezi o calificare directă la Cupa Mondială, ar fi fost doar a doua din istoria lor. Dar nimic nu justifică reacția lor din final. A fost o reacție clasică de fotbal. La rugby nu se face așa ceva. Se lasă capul jos și se merge mai departe. Greșeli în arbitraj se mai fac, dar nu cred că Vlad a făcut ceva cu intenția de a favoriza echipa noastră. Forul european va analiza meciul respectiv, dar cred că ar trebui să analizeze și arbitrajele de la meciurile Spania – România și Rusia – Spania”.

Călin Matei, președintele unuia dintre cele mai importante echipe din România, CSM Baia Mare, susține că “nu aș putea comenta arbitrajul, pentru că nu am văzut foarte mult din meci, dar nu cred că a avut o influență atât de mare încât să poată fi contestată victoria belgienilor. Ceea ce au făcut spaniolii după meci este imposibil de acceptat. Și noi am fost defavorizați, dar și alții, și totuși nu am văzut pe nicăieri asemenea reacții. Probabil se vedeau deja calificați și au avut o evoluție mult mai așteptări, cam cum s-a întâmplat cu noi la Madrid (n.r. – eșecul cu 10-22). Ce să mai spun? Prostia lor, norocul nostru”.

Cosmin Rațiu, fost internațional român, cu 35 de selecții la echipa națională, și actual echipier al formației Gloria Buzău, din Divizia Națională, consideră și el că “reacția spaniolilor este exagerată. Ok, probabil a existat o anumită frustrare că i-a arbitrat un român, dar așa ceva nu se face pe un teren de rugby. Plus că ei nu au jucat nimic împotriva Belgiei, varză totală. Ori, dacă joci bine, un arbitru nu are cum să te fure atât de mult încât să pierzi meciul respectiv”.

Iulian Andrei, un alt fost internațional român, cu 22 de selecții la echipa națională și poate sute de meciuri jucate pentru echipa Steaua București, este și el de părere că “indiferent de ce s-a întâmplat pe teren, nu avem voie să ne purtăm golănește, cum s-au purtat spaniolii. Sunt curios și eu ce decizie va lua forul european în legătură cu acest meci. Mă aștept să se facă o analiză serioasă și corectă, indiferent de rezultat. Rugbiul este un sport nobil, care nu merită asemenea episoade precum cel pus în scenă de spanioli la finalul partidei”.

Laurențiu Melinte, un alt rugbist cu numeroase meciuri jucate pentru echipe de top precum Steaua sau Dinamo, a oferit și el o opinie fermă pe această temă: “Urmăresc și eu cu atenție subiectul, ca orice om de rugby. E normal ca fiecare parte să o țină pe a lui, dar personal cred că reacția spaniolilor a fost exagerată. Cred că s-au crezut dinainte câștigători. Nu-și imaginau că vor pierde și de aici și ieșirea de la final. Personal am urmărit o mare parte din meci și am remarcat în special modul în care vociferau aiurea chiar dinainte ca Vlad să ia o decizie sau alta. Urât”.

Un alt internațional român, cu 11 selecții la echipa națională a României, demi-ul Ciprian Caplescu este de părere că “spaniolii exagerează mult. Eu zic că pe noi ne-au furat arbitrii mai mult la Madrid și nu am făcut așa circ. Am mers mai departe cu încredere în șansele noastre până la final. Noi am crezut că vom avea o misiune ușoară, dacă georgienii sunt calificați direct, dar uite că nu a fost chiar așa. Am avut parte de un duș rece, dar per total cred că accederea României la turneul final este meritată, dacă vedem ce meciuri au fost în ultimii doi ani. La Madrid, noi cred că am evoluat la 25% din potențial și tot au avut nevoie de un arbitru care să tragă cu ei pentru a obține victoria”

Fost internațional român și actual lider al tot ce înseamnă rugby sevens în România, Alexandru Lupu a comentat situația în stilul său caracteristic, aprig, dar corect: “Vlad a mers cu brigada să arbitreze un meci important pentru România. Sunt convins că în mintea și în inima lui, ca român, își dorea ca echipa României să se califice la Cupa Mondială. Pe de altă parte, sunt la fel de convins că a mers la Bruxelles cu intenția clară de a nu se face de râs și de a nu-și distruge munca și cariera. Ce s-a întâmplat cred că e simplu și clar. Belgia a reușit unul dintre cele mai bune meciuri și a ușurat munca brigăzii românești. Spaniolii, din frustrare, au dat vina pe români, ei jucând foarte slab. Era și normal ca spaniolii să joace mai slab. A fost al cincilea meci, s-a instalat oboseala, stresul, etc. În plus, sunt convins că mulți se vedeau deja jucând împotriva Japoniei, în deschiderea Cupei Mondiale, și și-au subestimat adversarii. Ținând cont de ce s-a jucat și cum au ajuns până aici, reacția lor nu este una normală. Dacă într-adevăr se temeau de brigadă, trebuia să facă circ înainte de meci. Dacă tragem linia peste cei doi ani de calificare, România merita să se califice direct la Cupa Mondială în dauna Spaniei. Sunt convins că forul european nu va lua decizii majore ci va lăsa totul să curgă de la sine, respectiv România merge la turneul final, iar Spania la baraj. Știi cum e, câinii latră, dar urșii își văd de drum”.

Fost jucător la mai multe echipe din România, precum Rulmentul Bârlad, Farul Constanța, Contor Arad sau RCM Timișoara, Cosmin Cioriciu aduce aminte și el de meciurile câștigate de Spania cu România și Rusia în urma unor greșeli de arbitraj: “E clar că e frustrant să ratezi calificarea directă la Cupa Mondială, indiferent că ești națiune mai mare sau mai mică. Dar, să ne aducem aminte că rușii nu au sărit pe arbitru la meciul cu Spania, deși au avut eseu valabil neacordat pe final, și nici noi n-am sărit pe arbitru la meciul de la Madrid, deși centralul provenea din Țara Bascilor și a permis în continuu jocul din offside al ibericilor”.

Alexandru Marin, actual antrenor al Rugby Club Grivița și personaj cu peste 50 de ani de rugby în spate, consideră că “situația nu mai poate fi schimbată. În cel mai rău caz se va acorda o suspendare pentru brigada de arbitri. Știu că spaniolii au făcut cerere, înainte de meci, de schimbare a brigăzii. Nu s-a aprobat, iar pe tema asta trebuie să răspundă cei responsabili, eventual șeful arbitrilor de la Rugby Europe. Sincer, am văzut meciul din momentul în care s-a anunțat că belgienii au deschis scorul și nu am sesizat greșeli flagrante, decizii care să fi influențat rezultatul, eseuri neacordate, eliminări de jucători, etc. Și, să fim serioși. Ce au jucat ibericii? Mai nimic. Au fost nervoși, dar nu din cauza arbitrajului ci mai degrabă din cauza neputinței. Belgia și-a jucat ultima carte pentru menținerea în Liga a doua și a făcut-o excelent. A jucat curajos, pragmatic, a valorificat la maxim întreaga suprafață a terenului și a profitat de nervozitatea spaniolilor. Eu aș zice să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla. Dar nu există motiv și fundament în baza căruia să se decidă rejucarea partidei. Probabil se va da o suspendare pentru brigadă, dar și o pedeapsă drastică pentru spaniolii care au sărit calul la sfârșitul meciului”.

Florin Căruceru, fost rugbist de performanță și actualul specialist în materie de rugby al fostului de televiziune Telekom Sport, cel care are dreptul de a transmite, în România, a competițiilor interne și a Turneului celor Șase Națiuni, a oferit o variantă extrem de interesantă despre această poveste:

“Din punctul meu de vedere competiția are mari probleme de organizare. Aceste scăpări au dus la o situație nefirească pentru acest sport. Situație care aruncă semne de întrebare asupra valorilor. Am văzut anul trecut bâlba cu trofeul. Eu pot trece peste asta pentru că înțeleg confuzia celui care muncește. Sunt multe competiții, cu diferite sisteme de punctaj și multe regulamente interne. Dar lipsa arbitrului video, lipsa unei analize obiective a arbitrajului sunt de neconceput în condițiile în care suntem în 2018 și competiția reprezintă și drumul de calificare la Cupa Mondială. Faptul că e nevoie de scandal doar pentru a analiza un arbitraj e nefiresc. În rest, nu îmi dau cu părerea despre arbitrajul în sine. Nu am cea mai strânsă relație cu arbitrii dar acum chiar vreau să aștept analiza forului. E multă emoție, așa cum am mai spus-o și pe Facebook. Și nu face bine. Îmi pare rău că s-a escaladat atât de mult momentul și cred că e vina directă a Rugby Europe. Asta pentru că am avut greșeli foarte mari și la Rusia – Spania și la Spania – România. Și nu s-a întâmplat nimic. Au lăsat impresia că arbitrii sunt de capul lor. Că pot face reguli pe teren și inconsistență de arbitraj, că tot e la modă termenul. S-a văzut unde s-a ajuns. Apropo de bucuria Stejarilor. O înțeleg, nu le-o iau în nume de rău, le doresc tot binele din lume, multă sănătate și succes. Însă, pentru că e un însă, mi-ar fi plăcut să văd o bucurie mai domoală, mai restrânsă, date fiind circumstanțele. Dar, e munca lor. Jocul rezultatelor face parte din competiție. Așa că asta e o treabă chiar subiectivă. Regulamentul de rugby l-au modificat, l-au întors, l-au adaptat și l-au readaptat până ce arbitrul a ajuns să aibă argumente la orice fluieră. Nu știu cum să mă fac înțeles la ideea asta. Adică la aceiași fază, de exemplu la grămada spontană, există o marjă mult prea mare de interpretare. Sunt cinci arbitri care pot da cinci soluții diferite. Unul vede că nu se susține propria greutate pe picioare. Altul indică neeliberarea placajului. Altul penalizează balon ținut la pământ, etc. Există această inconsistență sau inconsecvență. Pot apărea motivații ascunse în interpretarea spontanei și atunci este o problemă. Mai multe nu știu ce să spun”.

Am lăsat special pentru final opinia enunțată de Gică Văcaru, un personaj cu zeci de ani de rugby în spate și care a antrenat la cel mai înalt nivel, inclusiv în țări precum Ungaria sau Italia. Asta pentru că Gică Văcaru este și tipul de personaj care nu știe ce înseamnă cuvântul teamă și astfel nu îi este frică să pună punctul pe “i” inclusiv când vine vorba de discuții și declarații:

“Pe mine unul mă doare că asta ne va urmări foarte multă vreme de acum înainte. Nu va putea fi ștearsă atât de ușor. Părerea mea este că Vlad nu putea face ceva cu intenție pentru că era foarte bine văzut de șefii arbitrilor și vorbesc în cunoștință de cauză că antrenam Ungaria și a fost arbitrul meciului meu cu Slovenia. Era urmărit la fiecare meci când mă fluiera ca să nu fie discuții și chiar l-am rugat să nu dăm loc la interpretări. Mai bine pierd decât să fiu ajutat. Dacă a greșit, a greșit, dar nu cred că a făcut-o cu intenție. Am văzut meciul Belgia – Spania nu pentru că mă interesa arbitrajul ci pentru că mă interesa jocul în sine, cum fac de obicei. Știu că spaniolii au făcut un colaj cu eventuale greșeli ale lui, dar, evident, au scos la înaintare doar ce le convine lor. Nu au vorbit despre numeroaselor intrări ale lor din lateral în aglomerare, faze care, de asemenea, puteau fi penalizate, în funcție de cum interpretează fiecare arbitru în parte. Iar la ultima lovitură de pedeapsă a lor a fost, în prealabil, un paravan comis de nr. 11 de la ei. Trist este că pe Vlad îl pun la zid români de-ai noștri și nu e normal. Noi am fost furați de-a lungul timpului grav și unii plecau capul că, deh, suntem români și trebuie să suportăm. A greșit că trebuie să-i avertizeze verbal să plece, să nu facă și pe urmă să-i penalizeze, dar asta face parte din strategia pe care și-o stabilește fiecare arbitru înainte de meci. Toți vorbesc, dar nu este simplu să arbitrezi un meci și îmi este teamă că chestia asta poate să-l doboare și nu merită. Eu cunosc cam toți arbitrii care sunt acum. Îi știu foarte bine că pe mulți i-am antrenat și știu ce am crescut și vorbesc în particular cu ei și discutăm tot. Au și ei nemulțumirile lor. De exemplu, a fost îndepărtat Viorel Popescu, un mare formator de arbitri, care a pus pe picioare școala de arbitri din Italia și este recunoscut și apreciat acolo și ai noștri l-au îndepărtat de la FRR pentru că era incomod, tobă de rugby, dar incomod. Din păcate, în acest moment este o campanie nasoală împotriva noastră pe afară. M-am ciondănit și eu cu niște italieni și le-am închis gura când le-am arătat greșelile mult mai mari comise la meciul Rusia – Spania. E clar că trebuie să fim mai ofensivi pe chestia asta, nu să stăm cu capul plecat și să ne învinovățim. Nu e cazul. Românii care îl critică pe Vlad sunt ăia care au ce au cu Petrache (n.r. Alin Petrache, președintele FRR) și gașca lui. Dar ei nu pricep că dau în munca jucătorilor. Avem o altă gașcă ce stă la pândă și așteaptă să dispară gașca aflată acum în vârful FRR. Pentru că așa s-a tot întâmplat după Revoluție. Dacă nu i-aș cunoaște pe toți aș mai spune, dar toți sunt dalmațieni, adică cu pete. Unii o dau în politică, de parcă nu sunt toți la fel”.

Radu Petrescu, unul dintre personajele principale ale acestei povești, și-a rezervat dreptul de a nu face declarații cel puțin până la finalul anchetei efectuate de Rugby Europe. În schimb, doi foști arbitri internaționali, George Bărgăunaș și Alina Marin Ionescu, au refuzat să comenteze pe motiv că “unul dintre primele lucruri pe care le înveți ca arbitru este că nu este ok să comentezi prestația unui coleg sau fost coleg”.

Mai mulți oficiali ai Federației Române de Rugby au refuzat să comenteze public povestea, dar au precizat, sub protecția anonimatului, că “această calificare a echipei noastre nu poate fi contestată, pe ansamblu, dar Rugby Europe trebuia să evite acest scandal, eventual prin schimbarea brigăzii de la meciul de la Bruxelles”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version