Scandalul RCA atinge cote dramatice după ce președintele ASF, Mișu Negrițoiu, i-a fentat din nou, anunțând că va mări cu 25% prețurilor maximale ale RCA convenite cu patronatele în timpul protestului din 15 septembrie: transportatorii amenință că vor intra în greva foamei în fața sediului ASF.
Potrivit OUG 54/2016 ASF trebuie să stabilească până în 20 octombrie prețurile maximale ale RCA, însă Negrițoiu a anunțat că le va fixa mai devreme de această dată.
Șeful ASF a declarat acum 3 zile pentru Profit.ro că prețul maximal la care tarifele RCA ar trebui limitate timp de 6 luni trebuie majorat cu 25%, la 10.000 de lei, față de cel stabilit de comun acord cu patronatele – 7.500 de lei pentru un camion de 16 tone clasa B0.
Este o nouă țeapă marca Negrițoiu, care de doi ani îi păcălește cu promisiuni scrise pe transportatori. Ultima dată a făcut-o în primăvară, cu proiectul Legii RCA, când a trimis Parlamentului – de două ori! – un document ce conținea alte prevederi decât cele stabilite de comun acord cu aceștia.
Într-un comunicat primit la redacție, Asociația Transportatorilor de Persoane din Județul Iași – A.T.P.J. Iași dezaprobă “modul opac și neprofesionist” în care Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF tratează rezolvarea crizei RCA și “someaza public ASF ca, de urgență, să facă publice prețurile RCA maxime, transmise, cu propunerea de înghețare, către Consiliul Concurenței”.
Iată precizările președintelui ATPJ Iași, Vasile Toma:
“De asemenea, solicitam conducerii ASF sa declare public daca detin calculele actuariale si indicatorii utilizati de asiguratori in stabilirea preturilor RCA, asa cum prevede legea!
In caz contrar, nu suntem raspunzatori de consecintele lipsei de transparenta si corectitudine manifestate de ASF, cu atat mai mult cu cat avem semnale clare din partea transportatorilor ajunsi la pragul disperarii, care intentioneaza sa intre in GREVA FOAMEI in fata sediului acestei institutii compromise!
Un nou protest national al transportatorilor va fi incarcat de imensa nemultumire acumulata si va paraliza mare parte din activitatea economica!
Ne exprimam clar dezacordul cu practicile gresite ale ASF si subliniem ca orice valori ale preturilor maximale peste cele comunicate de catre patronate si agreate la Guvern si ASF sunt absolut inacceptabile.
Intr-o piata de asigurari necontrolata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, costurile administrative cumulate cu profitul societatilor de asigurari care opereaza in Romania (toate straine) ajung foarte aproape de 90%.
Astfel, la autoutilitare detinute de persoane juridice, asiguratorii au achitat daune de 24,34% (medie Raport Milliman). Diferenta de 75,66% reprezinta cheltuieli administrative si profitul societatilor de asigurari.
Exemplul sugestiv este dat de catre clasa de autobuze, pentru care asiguratorii achita daune de numai 10,74% (!) restul de 89,26% fijnd constituit din cheltuieli fixe si mai ales profit! Transportatorii care detin autobuze platesc de 10 ori (!) mai mult decat cauzeaza daune!
Incompetenta si poate chiar complicitatea ASF (institutie care isi sustine cheltuielile cu salarii etc. din suprataxa de 1% impusa asupra pretului politei RCA) se vede si in cresterea incredibila, necontrolata a cheltuielilor administrative (fixe) ale asiguratorilor.
La o crestere de 10 ori a pretului politelor RCA in ultimii 5-6 ani, ponderea de aproximativ 35% a acestor cheltuieli in pretul politelor RCA nu a scazut, ba chiar a crescut spre 38%! Asta in conditiile in care, in ultimii 5-6 ani, costul chiriilor sau al constructiilor de birouri, salariile etc., nu au crescut decat intr-o proportie foarte mica.
In conditiile in care mai multi asiguratori doresc sa intre pe piata RCA din Romania, ceea ce ar fi un lucru benefic pentru concurenta si implicit pentru scaderea preturilor, ASF, din incompetenta sau rea-vointa, cauta tot felul de „solutii” sa interzica accesul noilor asiguratori pe piata RCA!
Intrebarea de final, devenita retorica deja, catre conducerea ASF este:
Sunteti complici la neregulile din piata RCA sau incompetenti?!? O a treia varianta ar fi greu de definit!
P.S. Pornim, domnilor din ASF, de la premisa ca ati descoperit deja ca aveti dreptul si responsabilitatea (sic!) de control al asiguratorilor, stabilit prin lege, iar cei 1% din pretul politelor RCA pe care ii incasati de la acestia nu va determina sa fiti subiectivi si sa ingropati profesionalismul…”.