Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Moscovei, în timpul unei vizite efectuate joi în suburbiile Kievului, la Bucea – scena unor execuţii sumare imputate de ucraineni forţelor ruse – să coopereze cu ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra unor posibile crime de război, relatează AFP.


„Când vedem acest loc oribil, văd cât de important este să avem o anchetă completă şi să stabilim responsabilităţi. Cer Rusiei să accepte să coopereze cu CPI”, a spis secretarul general al ONU.

La 2 aprilie, la Bucea, jurnalişti de la AFP au descoperit o stradă presărată cu cadavre. ONU a documentat “moartea a 50 de civili, inclusiv a unora prin execuţii sumare”, după o misiune în acest oraş la 9 aprilie.

La Borodianka, altă localitate de la periferia Kievului, Guterres a catalogat războiul drept „absurditate în secolul al XXI-lea”, în faţa clădirilor aflate în ruină.

„Îmi imaginez familia mea în una din aceste case astăzi distruse şi înnegrite, îmi văd nepoţelele alergând în panică. Niciun război nu este acceptabil în secolul al XXI-lea”, a adăugat Guterres la Bucea. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version