Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului Lisichansk din estul țării, într-o victorie care înseamnă că Rusia nu mai deține controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele-cheie ale președintelui rus Vladimir Putin.

Guvernatorul din Lugansk, Serhi Haidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul complet” asupra Bilohorivka. „Este o suburbie a orașului Lisichansk. În curând îi vom alunga pe acești nemernici de acolo cu o mătură”, a declarat el. „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru pământ de invadatori”.

Liderul administrației din Donbas, susținută de Moscova, a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei. Denis Pușilin, șeful administrației separatiste din Donețk, susținută de Moscova, i-a cerut colegului său din Lugansk să își unească eforturile în vederea pregătirii unui referendum privind aderarea la Rusia.

„Acțiunile noastre ar trebui să fie sincronizate”, a declarat Pușilin, într-o înregistrare video postată luni pe rețelele de socializare.

Ritmul în care forțele ucrainene avansează în nord-est a transmis forțelor rusești „panică”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său.

Zelenski a spus că acum se concentrează pe „viteză” în zonele eliberate: „Viteza cu care se mișcă trupele noastre. Viteza în restabilirea vieții normale”.

Experții criminaliști ucraineni au exhumat până în prezent 146 de cadavre, lângă Izium, în estul Ucrainei, a declarat luni guvernatorul regional. Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că printre cadavrele exhumate se numără și doi copii.

Kremlinul a negat acuzațiile potrivit cărora forțele ruse ar fi comis crime de război în provincia ucraineană Harkov. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version