Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de ruși din depozitele de la Sevastopol confiscate în 2014, odată cu anexarea Crimeii, a acuzat, miercuri, Ministerul ucrainean de Externe.

Concluzia a fost trasă după o operațiune de identificare. „S-a stabilit că acestea sunt mine navale, care, la începutul anului 2022, nu figurau în registrele Forţelor Navale ale Forţelor Armate Ucrainene”, se arată comunicatul ministerului de la Kiev.

Responsabilitatea pentru folosirea minelor navale care plutesc în derivă, precum şi consecinţele lor imprevizibile revin exclusiv Federaţiei Ruse şi forţelor sale navale”, se arată în comunicat.

Rusia a avertizat săptămâna trecută că unele dintre minele amplasate de armata ucraineană în apropierea porturilor ucrainene s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre, fiind un pericol pentru navigaţie.

România a distrus, luni, o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capu Midia. Alte două mine au fost dezamorsate de Turcia, sâmbătă şi luni.

Între timp, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că România ia măsuri sporite de protecție a navigației în Marea Neagră.

Dîncu, despre mine rusești plutind în derivă în Marea Neagră: „Italia trimite două dragoare pentru depistarea lor”

Astfel, autoritățile au stabilit că navele care circulă în apele teritoriale trebuie să respecte anumite trasee și zone de siguranță și trebuie să fie pregătite pentru a evita un potențial pericol.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version