Miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) discută luni, la Bruxelles, despre un nou pachet de sancţiuni contra Rusiei ca urmare a agresiunii militare a acesteia împotriva Ucrainei.


Va fi dezbătută propunerea Comisiei Europene de a interzice exporturile de aur ruseşti către blocul comunitar. În iunie, G7 a anunţat o interdicţie asupra exporturilor de aur ruseşti. SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia au impus deja o asemenea sancţiune.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit (membru al G7, deși a părăsit UE), cu 290 de tone în anul 2020 contra sumei de 16,9 miliarde de dolari.

O altă propunere vizează adăugarea unor noi nume din Rusia pe lista neagră a UE.

„Moscova trebuie să continue să plătească un preţ greu pentru agresiunea sa”, a declarat vineri şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, miniştrii de externe din UE urmează să aprobe un „’acord politic” pentru deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 500 de milioane de euro, din cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a finanţa achiziţia de armamente furnizate Ucrainei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version