În războiul din Ucraina au fost ucişi sau răniţi aproape 18.000 de civili, iar printre cei omorâți se numără 429 de copii, informează, miercuri, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), cu precizarea că bilanţul actual pentru ucraineni este „considerabil mai mare”, dar obţinerea de date fiabile din zonele din prima linie este dificilă.


Din 24 februarie, când Moscova şi-a lansat invazia la scară largă, până în 26 decembrie, au fost înregistrate 17.831 de victime civile în ţară: 6.884 de morţi şi 10.947 de răniţi.

„Majoritatea victimelor civile au fost înregistrate ca urmare a folosirii de armament exploziv cu efecte pe o suprafaţă largă, inclusiv bombardamente ale artileriei grele, sisteme multiple de lansare de rachete, lovituri de rachete şi raiduri aeriene”, se arată în comunicatul ONU.

Zona cea mai afectată a fost Donbas, care cuprinde regiunile estice Doneţk şi Luhansk.

Forţele ruse au bombardat fără discernământ zone populate, ucigând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, a declarat anterior ONU. În ultimele luni, Moscova a vizat infrastructura de energie şi apă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version