Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine în vizită oficială în România /

Breaking News:

Percheziții anticorupție în Ucraina chiar înaintea summitului cu UE, de la Kiev

Un val de percheziții anticorupție au avut loc în Ucraina, în plin război cu Rusia, pentru „a da o lovitură duşmanului din interior”, chiar înaintea summitului cu UE, ce va avea loc vineri, la Kiev.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că s-au desfășurat „zeci de percheziţii” și a dat asigurări că „se va face dreptate”, și că „orice aprovizionare internă, orice achiziție – totul trebuie să fie absolut la fel de curat și onest ca rezerva externă pentru apărarea noastră”.

Şeful Serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, a spus că este vorba despre o campanie pentru „a da o lovitură duşmanului din interior”.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.

Kievul găzduieşte vineri un summit cu UE care a făcut din lupta anticorupţie o condiţie pentru aderarea Ucrainei la blocul european. El va fi precedat de o şedinţă a membrilor Comisiei Europene şi a guvernului ucrainean.

Autorităţile ucrainene au anunţat că au percheziţionat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski şi fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum şi sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă. Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Ucraina, al cărei efort de război depinde în mare parte de susţinerea Europei şi a SUA, se confruntă cu provocarea de a elimina maşinaţiunile financiare pentru a nu-i îndepărta pe aliaţi.

SBU a difuzat marţi imagini de la percheziţia la miliardarul Kolomoiski, în cadrul unei afaceri de deturnare a 40 de miliarde de grivne (un miliard de euro la rata actuală de schimb) în care au fost implicate companii petroliere.

Acest miliardar cu reputaţie sulfuroasă a fost un apropiat al lui Volodimir Zelenski, care ulterior s-a distanţat însă de el.

Anchetatorii au trimis de asemenea unor înalţi responsabili ai Ministerului Apărării notificări care îi transformă oficial în suspecţi, în special un ministru adjunct, concediat recent, pentru rolul său presupus în încheierea unui contract cu preţuri supraevaluate pentru produse alimentare destinate soldaţilor.

Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat în dosarul respectiv, occidentalii ar vedea cu ochi răi posibilitatea ca ajutoarele de miliarde de euro trimise Ucrainei de un an pentru a respinge invadatorul rus să fie deturnate, comentează AFP.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv