Vladimir Putin a decretat, miercuri, legea marţială în provinciile ucrainene anexate de armata rusă – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Anunțul a fost făcut chiar de Putin, la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei.

Potrivit decretului publicat pe site-ul Kremlinului, legea marțială intră în vigoare de joi, 20 octombrie.
 
Guvernul Federației Ruse trebuie, în termen de trei zile, să prezinte propuneri privind măsurile ce urmează a fi luate în teritoriile în care a fost introdusă legea marțială.

Liderul de la Kremlin a dispus, de asemenea, guvernului de la Moscova să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse pentru creșterea mobilizării militar pe frontul din Ucraina.

El a decretat astfel şi o ”mobilizare economică” în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.

Putin a justificat impunerea legii marţiale în acele provincii anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că ”bombardează” populaţia civilă în respectivele regiuni. ”Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru”, a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni ”teroriste” precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor ”infrastructuri nucleare”, fără a le preciza.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi decret, în districtul federal unde se află şi capitala Moscova este instituit un regim de alertă consolidat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version