Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, potrivit unei analize preliminare, racheta care a omorât doi oameni în Polonia era rusească, dar a fost trasă de apărarea antiaerianădin Ucraina.

„Nu avem niciun indiciu că (incidentul) a fost rezultatul unei atac deliberat. Şi nu avem niciun indiciu că Rusia pregăteşte acţiuni militare ofensive împotriva NATO”, a afirmat Stoltenberg, la Bruxelles.

„O investigaţie asupra acestui incident este în desfăşurare şi trebuie să aşteptăm rezultatul ei. Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor ruseşti cu rachete de croazieră”, a adăugat şeful NATO.

„Dar, să fiu clar. Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă, în ultimă instanţă, responsabilitatea pe măsură ce îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a arătat Stoltenberg.

O rachetă a lovit o fermă din satul polonez Przewodow, la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, la ora locală 15:40 (14:40 GMT) marţi, ucigând două persoane. Varşovia a confirmat anterior că racheta este de fabricaţie rusească, dar a spus că încă nu este clar cine a lansat-o.

Atât Rusia, cât şi Ucraina utilizează rachete de concepţie sovietică, în contextul invaziei declanşate la 24 februarie de Moscova asupra Ucrainei. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version