Luni este a 40-a zi de invazie a soldaților ruși în Ucraina, iar atrocitățile au continuat și în weekend. Ucraina acuză crime de război și un „masacru” în Bucha, un oraș la doar 30 km nord-vest de capitala Kiev, unde duminică au fost găsite cadavrele unor civili neînarmați.

Rusia susține însă că situația de la Bucha este o „provocare” a Ucrainei, menită să perturbe negocierile de pace.

Cadavrele de civililor, mulți cu mâinile legate, cu răni prin împușcătură și semne de tortură, au fost găsite pe străzi după ce trupele ucrainene au recuperat orașul.

Procurorii ucraineni au declarat că au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului, iar 140 de cadavre au fost examinate duminică. Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili în timp ce se retrăgea din zonele răvășite de război ale țării.

Rusia susține însă că situația de la Bucha este o „provocare” a Ucrainei, menită să perturbe negocierile de pace. Ministerul de Externe al Kremlinului a declarat că Rusia caută o reuniune a consiliului de securitate al ONU pe această temă. Ministerul său apărării a descris fotografiile și videoclipurile drept „o altă reprezentație organizată de regimul de la Kiev”. Dmitri Polyansky, reprezentantul adjunct al Consiliului de Securitate al ONU al Rusiei, a postat duminică pe Twitter: „În lumina provocării odioase a radicalilor ucraineni din Bucha, Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU luni, 4 aprilie”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat forțele ruse drept „ucigași”, „torționari” și „violatori” după ce crimele au ieșit la lumină, descriind atacul ordonat de Kremlin asupra țării sale ca fiind un genocid. „Cum au ajuns și ei măcelari? … Au ucis în mod deliberat și cu plăcere”, a spus el într-un discurs național duminică seara. El a promis că va investiga și urmări penal toate „crimele” rusești din Ucraina.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dymtro Kuleba, a declarat că Bucha a fost un „masacru deliberat”. El a descris Rusia ca fiind „mai rea decât Isis” şi  a spus că forțele ruse sunt vinovate de crimă, tortură, viol și jaf. El a cerut, de asemenea, țărilor G7 să impună imediat sancțiuni „devastatoare”.

Zelenski a criticat „politica de concesii către Rusia” a Occidentului în perioada premergătoare războiului. Descriind urmărirea anterioară a Ucrainei de aderare la NATO: „Ei s-au gândit că, refuzând Ucraina, vor putea să liniștească Rusia, să o convingă să respecte Ucraina și să trăiască normal lângă noi… Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucha să vadă la ce a dus în 14 ani politica de concesii către Rusia. Să-i vadă cu ochii lor pe bărbații și femeile ucraineni torturați.”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version