Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la Bruxelles, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe au UE, că „trebuie să asigurăm asistenţă militară fiabilă, previzibilă şi pe termen lung pentru Ucraina”.

Jens Stoltenberg secretarul general al NATO

La reuniune urmează să discute propunerea de creare a unui fond de 100 de miliarde de euro, pe o perioadă de cinci ani, pentru a ajuta Kievul.

În paralel, Stontenberg a declarat: „Mă aştept ca SUA să ia acum o decizie pentru că este în interesul de securitate al SUA să se asigure că preşedintele Putin nu învinge în Ucraina, nu în ultimul rând pentru că, dacă ar învinge, asta va încuraja alţi lideri autoritari, inclusiv Beijingul, să folosească forţa militară şi să încalce legea internaţională”

Întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţia liderilor ucraineni că Rusia pregăteşte o contraofensivă majoră în lunile mai sau iunie, șeful NATO a evitat un răspuns concret.

„Vedem o creştere de forţe militare ruse, vedem cum primesc muniţie din Coreea de Nord şi Iran. O cantitatea semnificativă de arme şi muniţie. Vedem că Rusia a fost capabilă să-şi pună economia pe picior de război şi vedem cum Rusia este dispusă să plătească un preţ foarte mare în termeni de oameni şi material pentru câştiguri marginale pe câmpul de luptă din Ucraina cu puţin sau fără respect pentru vieţile umane”, a spus el. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version