Primarul Reșiței Popa și afaceristul Dunca i-au lămurit pe Cristian Nae, Costi Vartolomei și Laura Mihai, șefii CEC, să pună în practică o metodă prin care banca de stat să GARANTEZE EA un credit de 15 milioane de lei și NU cei care solicită împrumutul!
Timp de trei zile, creditul de 15 milioane de lei a fost validat de către „zeii” CEC.
Iar după apariția Episodului 2 din Armaghedonul CEC, împrumutul a fost desființat prin sustragerea din dosar a aprobării date de Vartolomei peste decizia Comisiei de Credit de respingere, din data de 14 ianuarie 2020.

Până la publicarea acestui episod 4, nu am primit la redacție niciun răspuns la întrebările trimise oficial către CEC, Popa, Dunca, Mavrodin, Neacșu și Mihai.
Ieri am mai trimis un set de întrebări către Mavrodin și Popa.
Când le vom primi, le vom publica imediat, ca UPDATE la acest articol.
Sperăm să obținem răspunsul CEC, așa după cum s-a angajat președintele instituției – atunci când vine vorba despre CORUPȚIE! Iată-l:

Download (PDF, Unknown)

Orban, fii bărbat de stat nu…!

Traseul ingineriei financiare puse în practică de primarul PNL al Reșiței – milionarul Popa, de afaceristul Dunca, de bancherii CEC – Cristian Nae, Costi Vartolomeu și Laura Mihai – este un exemplu real despre cum își bat joc șefii unei bănci de banii contribuabililor, pe care îi aruncă la fel ca pe niște coji de semințe – că doar nu sunt banii lor!

Ne așteptăm ca după publicarea acestui prim episod cu DOCUMENTE din ancheta jurnalistică marca SECUNDA, premierul Orban să se sesizeze și să-și trimită Corpul de Control la CEC Bank.

De asemenea, fiind vorba despre bani publici și corupție, sperăm ca procurorii DNA să se sesizeze din oficiu și să deschidă un dosar penal in rem.

De unde pot să înceapă fără să deranjeze banca? Trebuie doar să solicite de la operatorii de telefonie fixă și mobilă traficul dintre cei implicați în credit din perioada 10 – 27 ianuarie 2020.

Orban și Cîțu – PNL. Dar și Popa e din PNL!

Popa și Dunca adastă la banii publici!

Intrăm direct în subiect: actualii acționari ai Banat Real Estate (BRE), societatea care deține City Central Reșița sau Reșița First și dorește un credit de la CEC Timișoara, sunt:

  • Ioan Popa: 35.19%
  • Romeo Dunca: 31,34%
  • Olimpia Lazăr: 13, 715%
  • Silviu Lazăr: 13, 715%
  • Dacian Ionel Rusu: 6,04%

După cum se vede, cei care conduc Banat Real Estate sunt Popa și Dunca (împreună au 66,53% din acțiuni), iar din scripte aflăm că administrator este Dacian Ionel Rusu.

Popa și Dunca – un fel de zei și ei

Așadar, cum ne-a anunțat în public chiar milionarul în euro Ioan Popa, actual primar al Reșiței s-a asociat cu un alt milionar afacerist din Timișoara, Romeo Dunca, pentru a finaliza o clădire aflată într-o stare deplorabilă încă din 2009, anul în care a început construirea ei.

Cu toate că au averi importante, cei doi prieteni au decis să construiască City Center cu fonduri de la stat, printr-un credit de la CEC Timișoara, deși societatea Banat Real Estate are experiență zero în domeniu și este din… Reșița. (Regulile CEC au și aici o stavilă.)

Așa se face că, prin intermediul unui consilier autonom, Cristian Ciolocoi, ei l-au abordat în primăvara anului 2019 pe Costi Vartolomei, șeful Sucursalei CEC Timișoara.

După ce le-a promis că rezolvă problema, Vartolomei a semnat, cum era procedura dar nu obliga cu nimic CEC, o ofertă de creditare de peste 16 milioane de lei, adică circa 3,5 milioane de euro.

Relicva City Center Reșița stă așa de 10 ani, de când o chema Reșița First!

După ce s-a finalizat oferta, Vartolomei a trimis-o la Centrală (CEC București) către Laura Mihai, directorul Direcției de Credite Mari din CEC, pentru ca șefii de la Centru să-și facă o idee despre solicitarea companiei BRE.

În septembrie, Laura Mihai a anunțat CEC Timișoara că Centrala nu poate aproba împrumutul, din cauză că nu sunt fonduri. CEC era în plină criză de lichidități. Această criză a fost rezolvată de Ministerul Finanțelor, în colaborare cu BNR, Consiliul Concureței și cu aprobarea CE, în noiembrie 2019, când a capitalizat CEC cu 940 de milioane de lei.

Aflând răspunsul, Popa și Dunca au trimis o adresă oficială la biroul directorul general Bogdan Neacșu, în care își arătau nemulțumirea.

Imediat, Neacșu a trimis un E-mail la CEC Timișoara, în care îi cerea lui Vartolomei să clarifice situația creditului.

Bogdan Neacșu știe ce se ascunde în spatele creditului BRE!

Este momentul când Vartolomei, înțelegând că este depășit de situație și că nu poate să-și respecte promisiunea făcută milionarilor Popa&Dunca, apelează la Cristian Nae, care, așa cum se va vedea mai jos, îi va acorda tot ajutorul!

Din acest moment, este pusă în practică o inginerie financiară cu fonduri bancare demnă de cel care a inventat-o în România, George Păunescu!

Ce este o inginerie financiară cu fonduri bancare sau bani publici? O afacere din care câștigă doar cel care primește creditul, cu acordul explicit al băncii, deși șefii știu că este o înșălăciune. În final, nu  numai că băncii nu i se returnează niciun ban din ce i se cuvine, dar devine și plătitoare, fără drept de recuperare, a unui credit chiar și în situația în care NU l-a achitat, dar l-a semnat. Vezi Cazul Fraților Micula!

Laura Mihai, directorul Direcției de Credite Mari din CEC, aroganta zeiță a împrumuturilor de milioane de euro din bani publici

Popa și Dunca refuză 2 milioane de euro. Vor 4!

La doar câteva zile după ce CEC a fost capitalizat de stat cu 940 de milioane de lei, în decembrie 2019, Laura Mihai a aprobat creditul pentru Banat Real Estate. Dar în valoare de doar 2 milioane de euro.

Popa și Dunca au REFUZAT creditul de 2 milioane de euro. Practic, au luat foc și au înroșit telefoanele lui Nae și Vartolomei, care le promiseseră aproape 4 milioane de euro.

Speriați de urmări, Nae și Vartolomei au decis să apeleze la directoarea Laura Mihai, șefa peste credite mari din CEC.

Având acum spatele asigurat, Vartolomei dă ordin șefei de la credite, Eva Costa, să aranjeze dosarul cu sprijinul analiștilor băncii, care să-i ajute pe cei de la BRE să-și facă, ATENȚIE!, cashflow – procedură interzisă de normele BNR, faptă penală.

Dar aici apar în schema ingineriei financiare „mucoșii” din CEC Timișoara. Care ne arată că iubesc mai mult libertatea decât serviciul pentru care peste 50% dintre ei primesc un salariu de doar 2.000 de lei, chiar mai mic decât cel minim pe economie!

Vartolomei și Nae mai au o problemă cu creditul dat societății Romcapital. Atenție, cad zei!

“Mucoasele” fac praf ingineria financiară!

Acum vine momentul adevărului și nebunia care a urmat după 14 ianuarie 2020: Vartolomei pleacă în concediu legal și lasă vorbă ca împrumutul în valoare de circa 15 milioane de lei să fie aprobat.

În data de 14 ianuarie 2020, se întrunește Comitetul de Creditare al Sucursalei CEC Timișoara, sub comanda Evei Costa, cu membru supleant Cristina Handrabur și membru Doina Andreescu.

Cele trei femei iau decizia corectă: RESPING creditul solicitat de Banat Real Estate și îl trimit imediat la CEC Centrală. Iată documentul semnat de cele trei “mucoase”:

Motivul respingerii se regăsește și în unul dintre documentele puse la dispoziția băncii de către Popa și Dunca și care ne arată ingineria financiară.

Iată ce au propus Popa și Dunca drept GARAȚIE. Atenție la rubrica 2:

Ce ne demonstrează această GARANȚIE care se regăsește în punctul 2? Că Popa și Dunca propuneau drept garanție o viitoare clădire, aflată în prezent în paragină de 10 ani dar la valoarea VIITOARE, nu la cea existentă la data acordării creditului.

Țineți-vă bine! Valoarea de peste 5 milioane de euro rezulta dintr-o presupusă vânzare a unui metru pătrat de clădire nu cu 500 de euro, cum dictează piața din Reșița, ci cu peste 1.000 de euro!

Dacă cele trei “mucoase” ar fi acceptat creditul, ar fi fost bune de pușcărie. Pentru că, în final, nu șefii plătesc oalele sparte, ci pălmașii.

Această inginerie financiară simplă, prin care CEC devenea garantul propriului credit, a picat grație celor trei “mucoase” – cum arogant îi “alintă” zeii CEC pe subalterni!

Suntem în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020. Refuzul Comitetului condus de Eva Costa produce stupefacție la București, Reșița și Timișoara.

Laura Mihai, Cristian Nae, Ioan Popa, Romeo Duncan și Costi Vartolomei nu le vin să creadă că trei “mucoase” le-au pus pe butuci ingineria financiară!

A doua zi, joi de dimineața, directoarea Laura Mihai pune mâna pe telefon și îi explică lui Costa că a făcut-o de oaie; că trebuie să refacă procedura și să aprobe creditul; că dosarul BRE este așteptat la București de toată conducerea, în regim de urgență, pentru a primi aprobarea finală.

„Mucoasa” Costa înțelege pericolul penal, se ține tare și refuză să refacă documentația, spunând că să decidă Vartolomei și că ea oricum e bolnavă, are nevoie de concediu medical.

Vineri, 17 ianuarie 2020, Vartolomei, rechemat la birou din concediu, preia frâiele dosarului și îl aprobă. Cum? Reînființează Comitelul de Creditare dar fără Eva Costa pe post de șef. Vartolomeu se pune în fruntea Comitetului și, făcând uz de puterea de director, fără să mai depună măcar vreun document la dosar, APROBĂ creditul. Imediat îl trimite la București prin rețeaua de fibră optică personalizată pentru ca Laura Mihai să obțină aprobarea finală. Apoi, mândru de ilegalitatea comisă, Vartolomeu se duce la un Pub din centrul Timișoarei pentru a sărbătorii promovarea sa în funcția de șef regional.

ATENȚIE! Dacă procurorii chiar vor să afle adevărul pot să caute în Serverul CEC unde vor găsi urmele lăsate de transmiterea APROBĂRI lui Vartolomeu, din 17 ianuarie 2020, către Laura Mihai! Documente!

Duminică, 19 ianuarie, SECUNDA publică episodul 2 din Armaghedonul CEC – episodul Timișoara în care vorbim despre acordarea unui credit neperformant de circa 4 milioane de lei. Simultan, i-am trimis președitelui CEC, Valentin Mavrodin, o adresă oficială cu un set de întrebări.

A doua zi, luni 20 ianuarie, primim de la purtătorul de cuvânt al CEC un răspuns în care se neagă toate acuzațiile din cele două episoade și se dă ca exmplu faptul că CEC nu a acordat niciun împrumut de 4 milioane de euro în ultima perioadă.

Simultan, Nae și Vartolomeu declanșează un război al nervilor în Sucursala CEC Timișoara pentru a-i găsi pe “mucoșii” curajoși.

Tocmai am demonstrat că, pentru trei zile, creditul solicitat de patronii companiei Banat Real Estate, Ioan Popa și Romeo Dunca, a fost aprobat.

Și v-am arătat cât de important este ca românii să se adreseze presei, iar jurnaliștii să-și facă datoria conform Articolului 31, alineatul 4 din Constituție: “Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice”.

Rămâne de văzut dacă mass-media din Caraș-Severin va înțelege că publicitatea pe care o primește de la BRE este sub demnitatea lor de jurnaliști. Despre presa din “Orașul Martir” Timișoara refuz să vorbesc.

P.S. În țara asta mai există “mucoși” curajoși și hackeri cu simțul răspunderii, nu ca falșii “zeii” din CEC! Și documentele vin la SECUNDA!

VA URMA

Până atunci, citiți și…

Episodul 3. Primarul Popa și afaceristul Dunca sunt implicați în conjurația creditului de 4 milioane de euro de la CEC!
Episodul 2 – Armaghedon CEC! Prin Vartolomei, și Timișoara e cu Nae „Hărțuitorul”
Episodul 1. Armaghedon cu hărțuiri sexuale și corupție, la CEC!
author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version