Poliția de Frontieră a recunoscut cu nonșalanță, sâmbătă, că primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fugit din țară cu acte false ce aparțineau unui văr de-al său, cu o oră înainte de pronunțarea sentinței definitive prin care a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare.

Deși se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră, edilul de Baia Mare a fost „scăpat” de polițiștii care ar fi trebuit să îl „fileze”. Scenariul s-a produs „la indigo” cu cel folosit de alt infractor – fostuldeputat PSD Sebastian Ghiță, care a fugit în Serbia încă din decembrie 2016.

Cherecheș este dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat pentru luare de mită în formă continuată.

În mod suspect, polițiștii nu s-au sesizat că primarul infractor a ieșit de zeci de ori din țară, anterior, ducând în străinătate sume mari de bani, dar în cuantum legal, pentru a-și pune la adăpost averea ilegală.

Soția și mama lui au părăsit și ele România și, cel mai probabil, cei trei s-au dus în Italia, țară care a salvat de pușcărie mulți alți condamnați de lux – între care Alina Bica – fost procuror-șef al DIICOT, Sebastian Ghiță – fost deputat PSD, afaceriștii Dragoș Săvulescu, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu.

Se află arestați preventiv socrii lui Cherecheș, care au încercat în urmă cu două săptămâni să mituiască președinta completului de judecată care iată că l-a condamnat, vineri, definitiv.

Filmul fugii

Înainte de a părăsi ţara, Cătălin Cherecheş a stat la primărie până la 4 dimineața, unde făcut o înregistrare video, pe care a publicat-o pe pagina sa de socializare, în care a lansat acuzații la adresa sistemului judiciar.

Apoi a fost dus de șofer cu mașina până la Satu Mare, de unde a luat un taxi și a trecut granița în două minute, înainte de ora 8 dimineața.

Cherecheş se afla în mașină pe locul din faţă, în dreapta șoferului de taxi. A prezentat un document de identitate românesc, al unei rude cu care seamănă, şi care locuieşte într-o ţară europeană.

Atât poliţistul de frontieră român, cât şi cel maghiar au verificat documentele, le-au înregistrat, şi le-au permis celor doi să părăsească fără probleme România.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a transmis că a verificat imaginile de pe camerele de supraveghere din Vama Petea, însă pe înregistrări nu s-a putut distinge în mod clar persoana aflate în dreapta șoferului.

Poliţistul de frontieră român este acum cercetat disciplinar, iar în toată ţara au fost anunţate controale. „Pe surse” a apărut în mass-media că șeful Poliției de Frontieră Române, Victor Ștefan Ivașcu, va fi schimbat din funcție – adică mutat pe un alt post de șef.

Cherecheș mărește lista fugarilor de lux, ultimul dintre ei fiind președintele CJ Neamț, Ionel Arsene (PSD), care a fugit din țară în martie anul acesta,înainte de condamnarea definitivă la 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență si luare si dare de mită. El s-a predat în Italia, țară care a aprobat recent extrădarea lui, dar acesta s-a „îmbolnăvit” brusc, fiind internat într-o clinică italiană.

Arsene s-a predat în Italia și vrea să scape de pușcărie la fel ca Bica, Săvulescu, Daniel Dragomir 

Amintim că, în 12 noiembrie, Guvernul Ciolacu  a adoptat un proiect de lege privind majorarea pedepselor condamnaților la închisoare care se sustrag executării acestora. 

În loc să le interzică plecarea din țară, Ciolacu și Gorghiu se laudă că le măresc pedepsele fugarilor de lux

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a eșuat lamentabil anul trecut, în timpul Guvernului Ciucă, cu un proiect de lege privind „eficientizarea extrădării” condamnaților penalfugiți din țară.

Cu nenumărați condamnați de lux fugiți din țară, Guvernul Ciucă vrea „eficientizarea legislaţiei în materia extrădării”

Iată ce declara Predoiu, din 10 noiembrie 2020:

„Extrădări. De la ultima informare s-au procesat 122 de procese, 109 sunt dosare de extrădare activă – România e stat solicitant.

  • Cazul Popoviciu: Mandatul european de arestare emis de CAB, se judecă un apel în Marea Britanie. Azi avem o informare neoficială că procurorii au informat că audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021. (condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, sentință pronunțată pe 2 august 2017 de ÎCCJ)
  • Alexander Adamescu: Instanța Britanică a dispus predarea lui, urmează soluționarea unei întrebări – procedură particulară din legidlația britanică. Procedura se va desfășura mai rapid, șansele ei sunt destul de mici. E mai degrabă un demers de tergiversare ce pare să nu aibă șanse mari. 
  • Dragoș Săvulescu: Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului din România, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției.
  • Mario Iorgulescu: procedura pe cale directă între instanțe, nu avem detalii în acest moment
  • Alina Bica: mandat european de arestare, localizată în Italia, procedură pe cale directă între instanțe, instanța italiană nu a transmis oficial detalii. (4 ani de închisoare cu executare, sentință definitivă pronunțată pe 27 noiembrie 2019, după rejudecarea dosarului)
  • Sebastian Ghiță: MJ a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și martie 2019 ca urmare a deciziilor de la Curtea SUpremă și Curtea de Apel Ploiești. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță.
  • Cristian Rizea: MJ a făcut cerere de extrădare din Republica Moldova (condamnat pe 18 martie 2019, la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare)  
  • Nu avem nici o informare legată de Daniel Dragomir (fostul locotenent colonel SRI a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare).

De atunci, abia anul acesta a fost expulzat Cristian Rizea și apoi extrădați, în ordine cronologică, Darius Vâlcov, Genică Boenică și Dorin Lazăr Maior – fost revoluționar și deputat PSD.

Fostul deputat PSD Rizea a fost expulzat din R. Moldova, nu extrădat! După 2 ani și 6 luni de la solicitarea MJ
Fugarul Vâlcov a fost extrădat din Italia și încarcerat la Penitenciarul Rahova
Interlopul Genică Boenică, încarcerat după 15 ani de la fuga în Iordania; are de ispășit 2 condamnări
Fostul deputat PSD și revoluționar Dorin Lazăr Maior, la a doua extrădare
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version