Ministru al Justiției de nici patru luni, Alina Gorghiu, se laudă cu peste 8.000 de condamnați la închisoare predați României, în ultimii 8 ani, după ce au fost lăsați de magistrați să plece din țară. Nu se regăsesc însă printre ei condamnații „de lux” Alina Bica – fost procuror-șef al DIICOT, Sebastian Ghiță – fost deputat PSD, afaceriștii Dragoș Săvulescu, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu.

„Nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării. În trecut, aşa cum cunoaşteţi, un motiv important pentru genul acesta de refuz erau condiţiile proaste din penitenciare. Direcţia pe care o urmează procedurile legale pe fugari este favorabilă României, pentru că în ultima perioadă foarte mulţi fugari au fost predaţi României, indiferent care este numele acestora”, a declarat Gorghiu, într-o conferinţă de presă la Penitenciarul Rahova.

Conferința vine la aproape două săptămâni după ce Guvernul Ciolacu  a adoptat, în 12 noiembrie, un proiect de lege privind majorarea pedepselor condamnaților la închisoare care se sustrag executării acestora. 

În loc să le interzică plecarea din țară, Ciolacu și Gorghiu se laudă că le măresc pedepsele fugarilor de lux

Acum, Gorghiu se împăunează că numărul persoanelor transferate în România în vederea executării pedepselor a crescut an de an:
„Trebuie să vedeţi evoluţia, pentru că, într-adevăr, efortul poate fi văzut şi prin intermediul cifrelor: 2015 – 2023 au fost transferate în România în vederea executării pedepsei 8.162 de persoane. Anul acesta, până la 10 octombrie 2023, avem aduse în România 621 de persoane, 604 în baza mandatului european de arestare. Din anul 2020 până în prezent, (…) au fost aduse în România 2.600 de persoane faţă de care era dispusă urmărirea internaţională, dintre care 2.547 în baza mandatelor europene de arestare”.

Ea a adăugat că, în prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România, dintre acestea 880 au fost aduse în ţară graţie garanţiilor pe care Ministerul Justiţiei, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, le-au prezentat autorităţilor din statele unde se aflau aceste persoane.

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a eșuat lamentabil anul trecut, în timpul Guvernului Ciucă, cu un proiect de lege privind „eficientizarea extrădării” condamnaților penalfugiți din țară.

Cu nenumărați condamnați de lux fugiți din țară, Guvernul Ciucă vrea „eficientizarea legislaţiei în materia extrădării”

Iată ce declara Predoiu, din 10 noiembrie 2020:

„Extrădări. De la ultima informare s-au procesat 122 de procese, 109 sunt dosare de extrădare activă – România e stat solicitant.

  • Cazul Popoviciu: Mandatul european de arestare emis de CAB, se judecă un apel în Marea Britanie. Azi avem o informare neoficială că procurorii au informat că audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021. (condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, sentință pronunțată pe 2 august 2017 de ÎCCJ)
  • Alexander Adamescu: Instanța Britanică a dispus predarea lui, urmează soluționarea unei întrebări – procedură particulară din legidlația britanică. Procedura se va desfășura mai rapid, șansele ei sunt destul de mici. E mai degrabă un demers de tergiversare ce pare să nu aibă șanse mari. 
  • Dragoș Săvulescu: Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului din România, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției.
  • Mario Iorgulescu: procedura pe cale directă între instanțe, nu avem detalii în acest moment
  • Alina Bica: mandat european de arestare, localizată în Italia, procedură pe cale directă între instanțe, instanța italiană nu a transmis oficial detalii. (4 ani de închisoare cu executare, sentință definitivă pronunțată pe 27 noiembrie 2019, după rejudecarea dosarului)
  • Sebastian Ghiță: MJ a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și martie 2019 ca urmare a deciziilor de la Curtea SUpremă și Curtea de Apel Ploiești. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță.
  • Cristian Rizea: MJ a făcut cerere de extrădare din Republica Moldova (condamnat pe 18 martie 2019, la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare)  
  • Nu avem nici o informare legată de Daniel Dragomir (fostul locotenent colonel SRI a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare).

De atunci, abia anul acesta a fost expulzat Cristian Rizea și apoi extrădați, în ordine cronologică, Darius Vâlcov, Genică Boenică și Dorin Lazăr Maior – fost revoluționar și deputat PSD.

Fostul deputat PSD Rizea a fost expulzat din R. Moldova, nu extrădat! După 2 ani și 6 luni de la solicitarea MJ
Fugarul Vâlcov a fost extrădat din Italia și încarcerat la Penitenciarul Rahova
Interlopul Genică Boenică, încarcerat după 15 ani de la fuga în Iordania; are de ispășit 2 condamnări
Fostul deputat PSD și revoluționar Dorin Lazăr Maior, la a doua extrădare
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version