PSD i-a cerut, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis să spună dacă a știut sau nu despre condamnarea penală a lui Florin Cîţu în momentul în care l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru al României, în decembrie 2020.
Comunicatul PSD:
„PSD solicită preşedintelui Klaus Iohannis să confirme sau să infirme dacă a avut cunoştinţă de condamnarea penală a lui Florin Vasile Cîţu în momentul în care l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru al României.
Această clarificare în faţa opiniei publice este absolut necesară, având în vedere că preşedintele Klaus Iohannis a girat personal desemnarea lui Florin Cîţu în funcţia de premier, în pofida faptului că partidul care l-a propus a pierdut alegerile de anul trecut.
Dacă preşedintele a ştiut de această condamnare penală a lui Florin Cîţu, atunci are obligaţia să explice opiniei publice de ce a încălcat principiul asumat personal de a nu desemna în funcţia de premier o persoană condamnată penal, indiferent de la cine vine propunerea.
Dacă, dimpotrivă, nu a avut cunoştinţă de condamnarea penală a lui Cîţu în momentul desemnării, atunci este obligatoriu ca preşedintele să anunţe public pe cine va trage la răspundere pentru această breşă majoră de securitate naţională, care a permis ca o persoană cu o astfel de vulnerabilitate majoră să ajungă în fruntea Guvernului României.
Referitor la propaganda susţinătorilor lui Cîţu care încearcă din răsputeri să insinueze că ar fi fost doar o simplă amendă de circulaţie, PSD subliniază că faptele pentru care a fost încarcerat Florin Cîţu sunt infracţiuni care sunt sancţionate penal inclusiv de legislaţia românească.
Caracterul penal al sancţiunii decurge chiar din pedeapsa cu închisoarea pe care a primit-o actualul premier al României”.
Cîțu consideră condamnare penală „o contravenție”
Florin Cîțu a „omis” să spună că are o condamnare penală, iar legea interzice unor astfel de persoane să ocupe o funcție de ministru – și cu atât mai mult pe cea de premier.
Astfel, Codul Administrativ prevede, la art. 17:
„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: (…)
c) nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.”
Potrivit art. 165 din Codul Penal, „Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.”
Numai că legislația SUA nu prevede reabilitarea, astfel că faptele rămân toată viața în cazierul condamnatului.
Iar Florin Cîțu a fost condamnat penal în SUA, în 26 martie 2001, la 2 zile de închisoare și 1.350 de dolari amendă, pentru că a condus aflat sub influența băuturile alcoolice sau a drogurilor (legea americană nu face distincție între ele).
Cîțu nu a atacat condamnarea, astfel că a rămas definitivă.
Potrivit Codului de procedură penală, persoana care a suferit o condamnare penală este cea faţă de care s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare, indiferent de pedeapsa aplicată (amendă penală, închisoare cu executare, închisoare cu suspendare etc).