O știre care la prima vedere părea o știre oarecare a ridicat, marți, mari semne de întrebare în lumea sportului de la noi.

Gabriel Trifu, dreapta, alaturi de Horia Tecau la United Tennis Academy and Club, academia detinuta de Trifu alaturi de americanul Jeff Russell

Federația Română de Tenis a anunțat, pe site-ul oficial, că membrii Comitetului Director au decis numirea lui Gabriel Trifu în funcția de căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis a României și numirea lui Andrei Mlendea în funcția de antrenor al echipei României.

Decizia pare una normală, în condițiile în care România este în cădere liberă la Cupa Davis, ajungând, practic, în al treilea eșalon valoric, astfel că era normală o schimbare la nivel înalt.

Însă dacă intrăm în amănunte, decizia ridică numeroase semne de întrebare și este deja contestată de mulți dintre cei implicați în acest moment.

Motivul este cât se poate de simplu. Alegerile în urma cărora George Cosac a devenit președinte al Federației Române de Tenis, atât cele din 2013, la primul mandat, cât și cele din 2017 au fost contestate de Marius Vecerdea, principalul rival al lui Cosac și nimeni altul decât finul lui Klaus Iohannis, președintele României.

Vecerdea îl acuză pe Cosac de management defectuos, promisiuni nerespectate și lipsă de transparență, dar, mai ales, de fraudarea alegerilor.

Mai jos vedeți documentele pe care finul lui Iohannis se bazează în duelul cu președintele Federației Române de Tenis.

Download (PDF, Unknown)

Cosac, acuzat că a înființat “cluburi de apartament” pentru a câștiga alegerile

Marius Vecerdea, finul lui Iohannis si contestatarul lui Cosac

Fostul tenismen român este acuzat că a înființat numeroase cluburi considerate a fi “de apartament”, tocmai pentru a fi sigur de victoria în alegeri.

S-a ajuns ca numărul votanților să fie de câteva sute, deși conform Registrului Special al Federațiilor de la Tribunalul București doar 54 de cluburi ar avea drept de vot.

De altfel, la alegerile de anul trecut, Marius Vecerdea nici nu s-a mai prezentat, convins fiind că se va repeta povestea cu cluburile ilegale care ar fi reprezentate, printre alții, de menajera sau șoferul lui Cosac ori de partenerii acestuia de afaceri, oameni care de fapt nu au nimic în comun cu tenisul.

Marius Vecerdea, alaturi de familia Iohannis (sursa foto sibiu.justitiarul.ro)

Vecerdea a obținut deja o victorie în instanță, împotriva lui Cosac, decizie în urma căreia Ministerul Tineretului și Sportului a luat, în luna noiembrie a anului trecut, o decizie istorică.

Fără bani de la MTS pentru FRT

Aceea de a opri, măcar temporar, finanțarea pentru Federația Română de Tenis. În condițiile în care FRT obișnuia să încaseze în jur de 1,1 milioane de euro pe an de la Minister.

La vremea respectivă, într-o intervenție avută pentru gsp.ro, Vecerdea preciza că “am contestat la tribunal Adunarea Generală din iunie 2016, când au fost aleşi doi vicepreşedinţi ai federaţiei, în urma votului a 102 membri afliliaţi. Doar că în Registrul Special al Federaţiilor, de la tribunal, sunt înregistraţi ca membri cu drept de vot doar 53! Instanţa a constatat asta, mi-a dat dreptate, a anulat acea Adunare Generală, iar federaţia nici n-a mai depus apel, astfel că hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă. Iar acum, acest Consiliu Director, inclusiv preşedintele George Cosac, convoacă iar la vot cluburile care nu au acest drept. Însă acum e mai grav, se încalcă o hotărâre a instanţei, e de penal! E infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la doi ani! I-am atras atenţia domnului ministru Dunca, pentru ca reprezentantul MTS la Adunare să constate ilegalitatea acesteia, dacă vor vota mai mulţi decât membrii înregistraţi la tribunal”.

Dunca a oprit robinetul cu bani pentru Cosac

În cele din urmă s-a ajuns și în instanță pe penal, Cosac fiind acuzat, alături de alți membri ai Comitetului Director, printre care Alina Tecșor, Adrian Marcu, Marin Stănică sau Răzvan Itu, de fals, uz de fals și abuz de funcție.

Șefii FRT, acuzați că au fraudat alegerile

Motivul este cât se poate de clar. Marius Vecerdea acuză faptul că “mandatul membrilor Comitetului Director a expirat în iulie anul trecut, deci alegerile din noiembrie sunt ilegale. În plus, ședința așa zis-ului Comitet Director al FRT din data de 11.12.2017 s-a întrunit fără convocarea și fără prezența și supravegherea unui delegat al MTS așa cum prevede Regulamentul de punere în aplicare a legii sportului nr. 69/2000 la Capitolul VIII din HG 884/2001, cu privire la supravegherea și controlul structurilor sportive de utilitate publică, asa cum este și FRT”.

Bătălia este departe de a se fi încheiat, Marius Vecerdea depunând inclusiv o plângere penală pentru fraudare de alegeri, poveste în care un prim verdict este așteptat chiar pentru miercuri, 10 ianuarie.

La prima vedere, multă lume ar spune că Marius Vecerdea nu ar trebui să aibă probleme în legătură cu îndepărtarea lui Cosac de la putere, mai ales că, nu?, este cunoscut drept finul lui Iohannis.

Despre Cosac se spune că are spatele asigurat de Tiriac

Problema este că George Cosac, la rândul său, s-ar bucura de un “spate” confortabil care îi și permite să facă asemenea manevre. Există voci care susțin că George Cosac este tocmai protejatul lui Ion Țiriac, care i-ar asigura o finanțare consistentă, lucru extrem de important mai ales acum, într-o perioadă în care Federația Română de Tenis nu mai pupă bani de la MTS.

Culmea este că, deși aflată practic în ilegalitate, conducerea Federației Române de Tenis continuă să ia decizii. Și nu unele oarecare ci chiar decizii controversate și costisitoare.

Numirea lui Trifu, controversată și costisitoare

Pentru că, pentru cei mai mulți dintre cei implicați în fenomen, numirea lui Gabriel Trifu drept căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis nu are nicio noimă.

Pe de o parte, pentru că pe Trifu nu-l recomandă rezultatele ca tehnician, deși acesta și-a deschis o Academie în Florida. Pe de altă parte tocmai pentru că, pentru a-și lua gândul de la propria academie, Trifu trebuie ademenit cu o sumă importantă de bani.

Costuri care nu se justifică, în condițiile în care România este în Liga a treia valorică, iar perspectivele sunt sumbre. De aceea se consideră că banii respectivi poate mai bine mergeau către dezvoltarea unor juniori.

Sigur, există și varianta ca Trifu să pregătească echipa pro bono, lucru însă puțin probabil în condițiile în care fostul tenismen a trecut de curând prin dificultăți financiare.

Catrinel Sandu si Gabriel Trifu au fost casatoriti pentru aproximativ 10 ani. Au impreuna doi copii

Trifu a divorțat de curând de soția lui, Catrinel Sandu, detalii AICI. Iar cum motivul divorțului se pare că a fost infidelitatea sportivului, se presupune că fosta doamnă Trifu a încasat cea mai mare parte din avere, mai ales în condițiile în care legile din Florida prevăd ca jumătatea înșelată să încaseze 75% din avere la divorț.

În aceste condiții, este greu de crezut că Trifu ar fi dispus să pregătească echipa de Cupa Davis pro-bono. De altfel, această situație ridică un alt semn de întrebare în legătură cu distanța dintre SUA și România, fostul tenismen având încă domiciliul în Florida.

Iar oamenii din fenomen se întreabă dacă nu cumva Trifu are de gând să pregătească echipa prin intermediul Facebook sau Skype.

Culmea este că și nominalizarea lui Andrei Mlendea ca antrenor este pusă sub semnul întrebării. Se spune că această decizie a fost luată ca măsură de sacrificiu pentru readucerea la echipă a lui Marius Copil, singurul jucător român care încă mai cochetează, cât de cât, cu elita tenisului mondial.

Bazandu-se pe jucatori tineri si neexperimentati, Romania a fost victima sigura la ultimele meciuri din Cupa Davis

Absența lui Copil s-a resimțit din plin în toamna anului trecut, când România a pierdut clar, 1-4 cu Austria și 0-5 cu Israel, și a retrogradat în a treia grupă valorică.

Astfel, România a ajuns să joace, peste o lună, împotriva Luxemburgului, în primul tur din Grupa II (a treia ca valoare după Grupa Mondială și Grupa I).

Interesant este că pentru partida de la Piatra Neamț bătălia se anunță a fi una extrem de echilibrată, în condițiile în care adversarii noștri l-ar putea aduce pe Gilles Muller, locul 25 mondial în ierarhia de simplu și locul 114 mondial la dublu.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version