Președintele Klaus Iohannis face pe niznaiul, declarând marți, la bilanțul CSM, că „revizuirea Legilor Justiţiei trebuie finalizată, iar anomaliile precum cele generate de SIIJ – înlăturate”.

Iohannis a folosit termenul „anomalie” care apare în Raportul GRECO la adresa Secției Speciale înființate de PSD cu sprijinul UDMR în urmă cu trei ani, dar care funcționează și în prezent, cu costuri uriașe din bani publici, deși PNL se află la putere de 2 ani.

GRECO a cerut desființarea urgentă a Secției speciale: „O anomalie a sistemului judiciar”

„Aşteptările românilor de a avea un sistem de justiţie modern, independent şi funcţional sunt la fel de actuale şi legitime. Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuţi, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil şi coerent. Procesul de revizuire a Legilor Justiţiei trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secţia pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie înlăturate”, a afirmat şeful statului.

Trebuie să amintim însă că Iohannis a intervenit în blocarea revizuirii Legilor Justiţiei, criticându-l pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, care și-a pus tot PNL-ul în cap după ce și-a permis să modifice proiectele de lege privind pachetul de lei inițiate de antecesorul său, Cătălin Predoiu, ajuns între timp din nou șef la Justiție.

Liberali, în frunte cu Ludovic Orban – președintele partidului, la acea dată (februarie 2021), l-au atacat public pe ministrul Stelian Ion: 

Conducerea PNL, revoltată că Stelian Ion a modificat proiectele lui Predoiu privind Legile Justiției

Din martie, porictul de modificare a Legilor Justiției a rămas blocat. 

Stelian Ion contraatacă, după acuzațiile lui Orban pe Legile Justiției: Va fi vot în Parlament
Iohannis: „Atribuțiile președintelui nu trebuie diminuate”

Președintele Klaus Iohannis a sărit și el în sus de supărare, declarând că „atribuțiile președintelui nu trebuie diminuate și, personal, nu sunt de acord cu această variantă”.

În privința desființării Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), Stelian Ion, care a fost demis intempestiv de fostul premier Florin Cîțu, l-a atacat la scenă deschisă pe Iohannis:

Stelian Ion, atac la Iohannis: „Mi-a transmis clar să renunț la desființarea SIIJ. Vrea numiri exclusiv politice la parchete”
Stelian Ion explică de ce nu dispare SIIJ: UDMR a votat alături de PSD pentru înființarea Secției Speciale
Cîțu prinde serva de la Iohannis: Ministrului Justiției trebuie să împingă de la spate desființarea SIIJ
Stelian Ion, despre atacul lui Iohannis pe desființarea SIIJ: Simt o presiune asupra mea; nu voi face compromisuri

Cu o lună înainte de a fi demis, ministrul Stelian Ion a declanşat, la sfârșitul lunii iulie, procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT la 10 luni după ce postul a rămas vacant după ce şefa instituţiei, Giorgiana Hosu, a demisionat în septembrie 2020

Iohannis o fi găsit omul potrivit? Stelian Ion lansează procedura de numire a șefului DIICOT, la 10 luni de la demisia Giorgianei Hosu

Demisia a fost una forțată, pentru că soțul ei, Dan Hosu, judecat într-un dosar de corupție, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță.

Deși știa că are soțul judecat pentru corupție, Iohannis a numit-o pe Giorgiana Hosu, fosta adjunctă a penalei Alina Bica, în funcția de procuror-șef al DIICOT, pe 20 februarie 2020. 

Anul acesta, Giorgiana Hosu s-a pensionat la doar 48 de ani, prin decretul semnat de Iohannis pe 1 iulie.
 
Astfel, românii au de plătit încă o pensie uriașă pentru tânăra „specială”.
Iohannis a fost criticat de oficialilor europeni, în Raportul MCV:
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version