După ce ieri v-am introdus în contextul evenimentelor de la Universitatea Transilvania din Barşov şi din mafia judeţului Braşov, astăzi vă oferim spre ştiinţă faptele prezentate în ARMAGHEDONUL Universitatea Transilvania Brașov – ABRUDAN. Prezentăm faptele şi dovezile ce pot declanșa un dosar penal de o dimensiune considerabilă, ce va putea să spulbere mafia din Brașov compusă din Abrudan, Scripcaru, Butuza, Brătucu, Dima, Biea, Săftoiu, Gheorghe, Sturza, Crăciunescu, Ionescu, Rozorea, Curtu, Țiereanu, Stoica, Coman, Bătrîneanu, Ungureanu, Mânzatu etc. (Mihai Pâlșu)

abrudan-inchidem-robinetul-la-universitatea-transilvania-0
Ioan Vasile Abrudan
Decanul Gabriel Brătucu

Unul dintre cele mai interesante personaje este eternul Decan al Facultății de Științe Economice și Administrarea afacerilor din Universitatea Transilvania Braşov Gabriel Brătucu. Conform declarațiilor de avere și de interese, Brătucu deține interese în patru firme.

Una este cea proprie, administrată împreună cu soția sa, SC BRA TAM, care are ca obiect Activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice. Aici, ca de altfel în multe firme aparținând Directorilor de departamente, Prodecanilor, Decanilor, Prorectorilor etc., muncesc gratis/forțat (ca un fel de stagiatură neoficială) mulți studenți.

În cazul lui Brătucu la firma sa robotesc gratis o serie de studenți talentați din cadrul facultăților SEAA ori Sociologie. Studenţii realizează aici o serie de sondaje atât de utile instituțiilor locale dar și studii electorale, mai mult sau mai puțin prelucrate, toate, bineînțeles, gratuit!

O altă firmă în care Gabriel Brătucu are interese este SC Multi Consulting Group Brașov. Firma asigură consultanță de marketing inclusiv unor instituții în care Brătucu deține interese sau care sunt în subordinea unor instituții din cadrul administrației locale!

Firma SC Multi Consulting Group Brașov numără printre clienții săi: Primăria Brașov, Compania APABv, Consiliul Județean Bv, SC Graells & Lonch, Consiliul Local Brasov etc. Și tot în cadrul aceleiași firme, tot în funcție de consultant principal, îl găsim pe nimeni altul decât pe Doru Dima, patronul firmei Dima Consulting Group.

Doru Dima, fost realizator emisiunea Secretele Braşovului
Doru Dima
Gabriela şi Doru Dima

Că prietenii/partenerii la nevoie se cunosc, o atestă faptul că, angajată fiind la firma Dima Consulting Group, d-na conf. dr. Dima Gabriela (soția lui Doru Dima) de la catedra de Sociologie a Universității Transilvania a beneficiat între anii 2011-2013 de un proiect POSDRU/90/2.1/S/63742 – VIA, în parteneriat SC Profiles International SRL, Braşov cu Ministerul Educației Naționale.

Drept urmare, nu multe instituții de învățământ au reușit să scape din acest proiect, cu o valoare foarte mare: 10.303.021,80 lei, inclusiv Academia Militară Navală Mircea cel Bătrân Constanța! Nimic extraordinar, nu-i așa, faptul că SC Profiles International SRL, promotoare a megaproiectului VIA nu este alta decât… Dima Consulting Group, respectiv un avatar al acesteia.

Pentru a accesa un astfel de proiect în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării trebuia o cheie potrivită în ușa potrivită a ministerului, astfel încât grupul țintă să fie unul variat, bogat și extins, pentru a justifica magnitudinea proiectului. Este desigur o pură întâmplare că profesorul Brătucu este încă din 2006 membru al comisiei de marketing din cadrul CNATDCU, forul suprem al MEC care acordă în mod unic toate titlurile de profesor și conferențiar universitar dar și de cercetător.

george_scripcaru_var
George Scripcaru
George Scripcaru

O altă realizare, care atestă vechimea relațiilor Primăria Brașov – Dima Consulting Group este și primul succes de anvergură a ,,asociației”: Incubatorul de Afaceri Brașov. Un proiect implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare și sprijinit de Primăria Municipiului Brașov din 2006.

De maximă relevanță este sediul acestui conglomerat format din Incubatorul de Afaceri, Dima Consulting Group, Profiles International și Multiconsulting Group, aflat într-o clădire aproape invizibilă de pe strada Mirăslău. Dar, de ceva vreme nu mai este niciun secret: Campania pentru alegerile locale din 2004, câștigate de George Scripcaru, a fost coordonată de doi oameni, Doru Dima și Gabriel Brătucu.

gabriel bratucu
Gabriel Brătucu
Italianul Lombriggi

A treia poziție de interese a Decanului Brătucu este cea de membru în CA al SC Graells&Llonch Prejmer (obiect de activitate: Dezvoltare/promovare imobiliară), care la rândul ei se numără printre clienții firmei SC Multi Consulting Group Brașov.

Firma, spaniolă, este specializată să opereze în parcuri industriale, iar Parcul industrial Prejmer îi priește de minune, fiind deosebit de activă în asocieri interesante!

Dar, de departe, perla spiritului antreprenorial de care dă dovadă omniprezentul Decan o reprezintă funcția de Președinte al CA al FIN-ECO SA Brașov. ECO-FIN SA este parte a grupului Ecorom, care la rândul său făcea parte din concernul italian de salubritate, Gesenu.

Cu un buget de aproape cinci milioane de euro, (nu este prea clară proveniența banilor) Giuliano Lombriggi, patron al Ecocave Italia, a realizat prima groapă ecologică de la Brașov în anul 2004 iar prin firma mixtă româno-italiană Ecorom a cumpă­rat firma de salubritate a municipiului Brașov, SC Comprest SA.

Marcel Butuza
Marcel Butuza
SC ECO-FIN SA

Ulterior, aceste firme de salu­britate au fost achizitionate de „prințul asfal­tului” din Brașov, Marcel Butuza, bunul prieten al primarului Scripcaru, prin grupul de firme Vectra. Firma a mers pe profituri din ce în ce mai mari an de an și totuși, anul trecut se zvonea că a intrat în procedură de lichidare.

Cu o puternică aromă de ,,succes” financiar româno-italian, inovație a unor universitari și politicieni brașoveni deloc singulară în peisajul local, firma ECO-FIN SA  inaugura în 2010 cea mai modernă staţie de sortare a deşeurilor din România în urma unei investiţii de 3,4 milioane de euro, din care 1,4 milioane de euro erau fonduri structurale.

Însă, după ani de profituri frumușele, în 2015 firma se afla în procedură de lichidare scoțând la vânzare linia tehnologică de sortare a deşeurilor pe suma de 1,75 milioane euro. Oare fondurile structurale atrase au fost insuficiente?

Totuși, lucrurile nu merg chiar rău cu firmele profesorului Butuza, atâta timp cât Vectra International și Vectra Logistics chiar și în procedură de insolvență funcționează, iar Comprest SA are în continuare contracte cu instituții din Brașov printre care și Universitatea Transilvania.

Decanul Brătucu joacă la două capete. El se află în postura de promotor al PLR Brașov, respectiv prin Adriana Biea, doctoranda și seminarista sa, președinta organizației nationale a studenților a PLR dar și de prieten de afaceri cu Secretarul de Stat la Ministerul Fondurilor Europene, fost director La CarmOlimp, fost Secretar de stat la Ministerul Agriculturii până în 2013, Valentin Șoneriu, lider PLR.

razvan spaftoiu america
Răzvan Săftoiu
Răzvan Săftoiu & Mihaela Gheorghe

O foarte clară situație de politică discreționară în privința angajărilor și acordării unor funcții în universitatea Transilvania are ca reper clar ascensiunea d-lui Răzvan Săftoiu. Este de notorietate probabil în anumite cercuri faptul că acest domn a beneficiat de o susținere uriașă din partea Prorectorului didactic, d-na Mihaela Gheorghe, despre care se aude foarte des că “aranjează” o serie de cariere universitare, începând cu “trucarea” unor concursuri pe posturi didactice și de cercetare.

Spre exemplificare anexez două mailuri care evidențiază modul în care selecția doar a unor candidați “eligibili” pentru concursuri se realiza printr-un interviu preliminar în cabinetul Rectorului, la propunerea Prorectorului Mihaela Gheorghe, încălcând o directivă a MECTS din 2012, anexată.

Astfel, protejatul Mihaelei Gheorghe, Răzvan Săftoiu, adus de la Facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe aceeași specializare cu a d-nei prorector, respectiv filologie, a fost numit Director al Editurii universității ÎNAINTE de a fi validat pe un post de lector, cu anticipație printr-o hotărâre de CA din care face parte d-na Gheorghe.

Apoi, Săftoiu, în doar 2 ani a fost ridicat la grad de conferențiar, apoi abilitat ca Conducător de Doctorat și în octombrie anul acesta, la exact 3 ani de când intra ca lector în universitate, a fost ales Director de Departament Lingvistică Teoretică și Aplicată!

Funcție accesată suspect de rapid, fapt ce reiese chiar din CV-ul lui Răzvan Săftoiu. Mai mult, Săftoiu este și membru fondator/acționar a Asociației ARTA, asociație căreia i s-a (auto)acordat pentru funcționare un spațiu din patrimoniul universității din ordinul “protectoarei” prorectorul Mihaela Gheorghe, care face parte de asemenea din această asociație.

Suspectă este și câștigarea de către Răzvan Săftoiu a unui proiect PN-II-RU-TE-2014-4-0056 clasarea acestuia fiind pe locul 3 din peste două mii de proiecte evaluate la nivel național, providențiale fiind din nou legăturile d-nei Gheorghe la Institutul de Lingvistică al Academiei, unde aceasta colaborează de mulți ani.

Faptul că Săftoiu se afla demult în vederea Mihaelei Gheorghe este evident prin cooptarea acestuia într-o serie de proiecte dintre care amintim proiectul Professional language in present-day Roumanian în cursul căruia: Between September 14-19, 2009, three members of the research team – Stanca Măda, Răzvan Săftoiu and Liliana Coposescu – took part in the 12th IADA Conference in Barcelona, Spain.

Sturdza P. Michael Andrews

Dar, de departe, cea mai interesantă activitate a celor doi s-a realizat imediat ce Răzvan Săftoiu a fost abilitat conducător de doctorat (după nici 2 ani în universitatea Transilvania!!).

Astfel, chiar în 2014, imediat după abilitare, dl. Săftoiu ,,îl acceptă” ca doctorand pe nimeni altul decât … Sturdza P. Michael Andrews, însuși intitulatul Prinț Sturdza, cercetat penal  din 2003 pentru trafic și consum de stupefiante.

Ancheta l-a determinat pe prinț să se mute de la SNSPA Bucuresti, unde era student, la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava. El s-a înscris acolo în anul al III-lea la specializarea engleză-română. Decanul Facultății de Litere din Suceava, Ioan Horia Bârleanu, spunea la vremea respectivă că rectorul Universității “Ștefan cel Mare” își dăduse acceptul ca Sturdza să se mute acolo și să susțină examene de diferență pentru că băiatul vrea să aprofundeze studiile în zona de unde se trag stramoșii săi.

Același profesor povestește că descendentul domnitorului Mihai Sturdza al Moldovei nu a dat nici un examen la facultatea sa, pentru ca apoi să se mute la Facultatea de Istorie Geografie. “Acum și-a deschis un internet-cafe în oraș. El a venit aici pentru că familia sa a moștenit o moșie la Salcia. Tatăl său este profesor universitar la Madrid, în Spania“, mai declara prof. Bârleanu.

Prințul narcoman este fiul celebrului Paltin Sturdza, membru și ulterior denunțător al grupului infracțional anchetat de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri! Amintesc faptul că în dosar este anchetat și colegul de la Facultatea de Drept a Universității Transilvania, avocatul Ioan Adam.

Mai nou, se pare că și fostul ministru al mediului Attila Korodi a fost interceptat și filat, la cererea DNA în dosarul retrocedării ilegale de păduri, după ce unii inculpați ar fi încercat prin intermediul său să ajungă la fostul secretar de stat Pasztor Sandor, care să-i conducă la șeful Romsilva.

Procurorii DNA au mai arătat că relevante sunt încercările lui Kadas Iosif (UDMR Brașov-anchetat și el în dosar) de a face tot posibilul pentru a înlesni întâlnirea grupului cu fostul Director Romsilva, Adam Crăciunescu – este discuția telefonică din 27 august 2014 cu Attila Kovacs președintele UDMR filiala Brașov.

Claudiu_Coman
Claudiu Coman
Claudiu Coman

Attila Kovacs este cadru universitar la… Facultatea de Sociologie și Comunicare de la Universitatea Transilvania. Unde mare șef (Decan/Director) este prof. Claudiu Coman – Președintele Consiliului Județean Brașov!

Aici, povestea se va bifurca, pentru a cuprinde în conexiuni cu universitatea pe proaspătul demis din funcția de Director al Romsilva, Adam Crăciunescu dar și pe secretarul de stat actual din Ministerul Mediului, Erika Stanciu! Nu îi voi uita pe Claudiu Coman și alții!

Ovidiu Ionescu 1
Ovidiu Ionescu
Ovidiu Ionescu

 Un alt membru de marcă a universității Transilvania, ministeriabilul profesor dr. Ovidiu Ionescu, a ocupat și ocupă și în prezent posturi de conducere concomitent, atât în mediul universitar cât și în domeniul silvic – ICAS.

Totodată, așa cum reiese evident din parcurgerea declarațiilor de avere și interese în paralel cu CV-ul său, Ionescu a avut contracte de muncă în ambele domenii de activitate (aspect incriminat sub formă de abatere, chiar de Regulamentul Intern al Universității, Art.8, pct.2) iar în privința conținuturilor declarațiilor se observă clar o serie de neconcordanțe.

De exemplu, Ovidiu Ionescu este membru în CA al RPL Piatra Craiului Zărnești de unde a încasat în 2013 venitul de 4500 lei. Exact în aceeași poziție de membru în CA a aceleiași societăți se află și Rectorul Universității Transilvania, Ioan Vasile Abrudan care în declarația de avere și interese din același an declară că a obținut un venit de 6000 lei. Aceleași discrepanțe între sumele declarate de cei doi se observă și în declarațiile din 2014. Mai mult, Ovidiu Ionescu, soția sa și copii săi sunt abonați atât la banii Universității și ai ICAS Brașov și declară ,,la grămadă” veniturile obținute de la cele două instituții, lucru nelegal și netransparent.

Ovidiu Ionescu se pare că a mai fost subiectul unor cercetări ale DNA într-un caz mai vechi de luare de mită la un concurs trucat pentru permise de vânătoare de la Vaslui, în 2011.

Dar cu mult mai grav se pare că este modul în care Ovidiu Ionescu și Rectorul Ioan Vasile Abrudan înțeleg să ,,facă afaceri” sub paravanul universității în care unul este Prodecan al Facultății de Silvicultură – Coordonator al Specializării Cinegetică (în paralel Șef de secție ICAS) iar celălalt, fost Decan al Facultății de Silvicultură (în aceeași perioadă cu dl. Ionescu) și actual Rector.

Astfel după o serie de ,,proiecte suspecte” în parteneriat ICAS-UTBv, chiar și în prezent, în ultimele luni la șefia universității, Ioan Vasile Abrudan, prin Biroul său de achiziții publice, a achiziționat un autoturism de teren foarte performant pe un proiect câștigat de Fundația Carpați – proiectul „COREHABS” un proiect de peste un milion de euro, respectiv 4,8 milioane lei finanţat prin Mecanismul financiar SEE 2009-2014.

Tot pe acest proiect, pe final de an, s-a postat anunțul pentru achiziționarea a 4 calculatoare portabile, superperformante, așa cum dovedește caietul de sarcini atașat!

Nimic nu ar fi prea deplasat dacă, în realitate, Președinte al Fundației Carpați (cel puțin temporar) nu ar fi chiar bunul său prieten și coleg… Ovidiu Ionescu care, în zona silviculturii și vânătorii se pare că este pretutindeni, fără să îi pese de concepte ,,facultative” de conflict de interese ori regim al incompatibilităților!

Pentru ca lucrurile să fie și mai profitabile la fiecare proiect pe fonduri europene, Fundația Carpați are în planul de achiziții ca obiectiv permanent închirieri de spații de lucru în centrul Brașovului. În plus, pentru fiecare proiect se achiziționează servicii de comunicații și internet, echipamente IT&C noi, echipamente de birotică, mobilier, deși unele dintre acestea pot reutilizate fiind perfect funcționale etc. Multe dintre aceste atribuiri repetate de achiziții (niciunele prin licitație), pentru obiecte de același tip, se aude că sunt încheiate cu ,,firme prietene” atât cu Fundația Carpați cât și cu Universitatea Transilvania ori ICAS Bv.

erika_stanciu_2
Erika Stanciu
Erika Stanciu

Spre exemplificare sunt Referate pentru un proiect similar: Proiectul POS Mediu – CLMAN – “Elaborarea seturilor de măsuri de management, la nivel national,pentru speciile Castor fiber, Lutra lutra și Mustela lutreola“).

Managerul acestui proiect, angajat al Fundației Carpați este biologul Cladiu Pașca, angajat al ICAS sub directoratul lui Ovidiu Ionescu. Despre celălalt director al Fundației Carpați Vasile Boronia există informații cel puțin interesante așa cum se pot citi pe diferite site-uri. În cadrul ICAS Brașov este angajată și soția lui Ionescu, Georgeta Ionescu, care este de asemenea membru într-o serie de proiecte cu fonduri europene în parteneriat cu Fundația Carpați și implicit cu universitatea Transilvania.

Fundația Carpați (a se citi Fundația Conservation Carpathia) la rândul ei se află în componența Coaliției Natura 2000 unde se află și Fundația pentru Arii Protejate – Pro Park, unde îl găsim pe Christoph Promberger – trezorierul fundației, un personaj controversat și pe Erika Stanciu, membru fondator a Fundației și actualmente Secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și bună prietenă cu Ovidiu Ionescu.

gabriel rozorea
Gabriel Rozorea
Gabriel Rozorea

Pe cei doi îi găsim în iunie 2015 susținând prelegeri în cadrul ” Săptămânii Ariilor Protejate” unde o temă atacată de d-na Stanciu era: ,,Ce inseamna restricționarea activităţilor pe suprafeţe întinse?”

Este același grup de interese care blochează construirea aeroportului Brașov – Ghimbav, pentru că zona, mai nou, a fost decretată de Asociația coordonată de d-na Erika Stanciu, arie protejată pentru castori (vezi proiectul POS Mediu – CLMAN  descris anterior. În ultimii ani Fundația are la activ o serie de proiecte ,,grase” cu … Universitatea Transilvania Brașov, așa cum este proiectul LIFE MARSH (de 1,5 milioane de euro).

Din grup mai face parte și dl. Gabriel Rozorea, fost șef al Direcției Silvice Brașov și actual director al Dino Park Râșnov (cel mai bun prieten al Rectorului I.V. Abrudan), unde se pare că se bucură de multe înlesniri și fonduri direcționate politic. De asemenea, la licitațiile pe aceste proiecte și instituții e foarte posibil să regăsiți firme abonate la contracte cu statul mai ales din zona CJ și Primăriei Brașov.

Lucian Alexandru Curtu
Lucian Alexandru Curtu
Ioan & Lucian Alexandru Curtu

Un alt caz foarte suspect de încălcare a integrității, moralității și incompatibilității cu

funcțiile publice vine tot din zona Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania Brașov, facultate din care provine actualul Rector. Este vorba despre Decanul acestei facultăți, prof.dr.ing. Curtu. Acesta este fiul profesorului dr .ing. Ioan Curtu, fostul Președinte al ARACIS – Agenția Română pentru Asigurare a Calității în Învățământul Superior, forul care monitorizează, reglementează și controlează activitatea tuturor unităților de învățământ superior din țară.

În timpul mandatului lui Ioan Curtu ca Președinte al ARACIS (2007-2014), fiul său, Lucian Curtu a fost promovat încălcând orice regulament sau legislație, de la poziția de lector asociatdirect în funcția de DECAN al facultății de Silvicultură și imediat în cea de conferențiar, în primăvara 2012.

Apoi, după doar un an a fost promovat profesor universitar – august 2013. Așa cum se observă există o suprapunere dintre funcția fiului și cea superioară a tatălui, de aproape 2 (doi) ani! Totodată sunt neconcordanțe și în CV-ul de concurs pentru gradul de prof. univ. unde, spre diferență de CV-ul oficial de pe site-ul instituției, Lucian Curtu afirmă că este conferențiar din 2008.

Ne putem întreba dacă nu cumva poziția de Președinte a ARACIS a tatălui a determinant evoluția fulminantă a fiului? Mai mult decât atât, fiul ales Decan și-a ales 3 (trei) Prodecani, dintre care amintim pe Ovidiu Ionescu, despre care am făcut referire mai sus!

Deși Lucian Curtu nu a avut până la ocuparea acestei funcții, de mare responsabilitate, nicio funcție de conducere, a fost propus și validat de comisia de concurs condusă de Rectorul universității cu încălcarea mai multor prevederi legale printre care și Metodologia de selecție a decanilor facultăților Universității Transilvania din Brașov, care la Art.8 prevede foarte clar la punctul c) că este necesară Experiența managerială.

În altă ordine de idei, între cei doi, tată și fiu deci afini de gradul I, incompatibilitatea instituțională rezidă și din faptul că ei erau reprezentanții principali ai celor două instituții, ARACIS (evaluator și acreditor) și respectiv Facultatea de Silvicultură (evaluat și acreditat).

Dealtfel, conflictul de interese în care s-au aflat cei doi reiese și din litera ROF-ului ARACIS, Art.1, alin.4, pct.a), care specifică faptul că universitățile încheie contracte de prestări de servicii cu ARACIS, deci procesele de acreditare și evaluare sunt plătite de universități/facultăți. Totodată, o serie de neclarități se desprind și din declarațiile de interese și avere a luiLucian Curtu.

Este foarte interesant faptul că din noiembrie 2012 Lucian Curtu devine membru al CA al RPLP Kronstadt RA având în 2 luni un venit din indemnizații de doar 70 lei(deci 420 lei/an), în condițiile în care în 2014 declară un venit anual de 6577 lei iar în 2015 un venit de 20305 lei, deci a primit în 2014 de aprox. de 50 de ori mai mult decât în 2012!

Tot în privința veniturilor din salariu, cercetare etc declară în 2013 suma de 199269 lei față de doar 72125 lei în 2012, față de doar 88629 lei în 2014 și de aprox. 60300 lei în 2015. Toate aceste venituri fiind acumulate pe parcursul ocupării aceleiași funcții, aceea de Decan a facultății de Silvicultură.

Mircean Țierean
Mircean Țierean
Mircean Țierean & Emil Stoica

Un posibil caz de fraudă cu fonduri europene/proprii universității se referă la o bizară asociere între Mircean Țierean, reales în octombrie 2015 în funcția de Director de Departament IMS al Facultății de Mecanică și Președintele Senatului, prof. Emil Stoica, într-un așa-zis proiect de cercetare numit REDDOMES (deși cei doi nu au nicio competență comună).

Proiectul de cercetare a fost aprobat, doar pentru cei doi, în Senatul condus de prof. Emil Stoica (existând astfel incompatibilitate) HS nr. 18 din 23.05.2013. Există o singură firmă cu obiect de activitate comercializare geodomuri, cu adresa în Miercurea Ciuc, jud. Harghita, (unde mulți universitari manifestă un interes cel puțin bizar) unde cei doi nu prea ar avea cum să-și aducă vreo contribuție științifică, specializările acestora neavând nicio legătură cu conceptul geodomurilor.

Temerile că lucrurile cu acest proiect nu stau cum se dorește este atestat și de faptul că în CV-ul său din dosarul pentru concursul de Director Departament din luna octombrie 2015 (foarte recent), Mircea Țierean NU face nicio referire la acest proiect în acest CV, în condițiile în care trebuiau trecute pentru îndeplinirea punctajelor toate proiectele de cercetare, mai ales cele în care a fost manager de proiect.

Curios este faptul că Mircea Țierean declară în anul 2014 că a obținut din cercetare la această firmă o sumă deloc neglijabilă: 24.945 lei iar în declarația din 2015 suma de: 45.960 lei în timp ce colegul său de proiect, Președintele Senat, Emil Stoica declară doar în 2015 suma de 53616 lei, deci sensibil mai mare ca suma lui Țierean din același an – pentru că în declarația de avere și interese pe 2014 Stoica nu a dorit să o posteze public!.

Este și mai straniu faptul că despre acest proiect nu există surse publice! Același Președinte al Senatului univ. Transilvania, prof. Emil Stoica (foarte activ în perioada în care a ocupat funcția de chestor în Parlament în primii ani de după revoluție, respective în cadrul mineriadelor!) a fost coautorul unei serii de acțiuni nocive în care a atras și universitatea.

Mihai Mohaci
Mihai Mohaci
Mihai Mohaci & Enzo Tomasi

Sub paravanul unor acțiuni umanitare, acesta împreună cu prefectul jud. Brașov Mihai Mohaci și omul de afaceri și fostul corespondent consular al Italiei la Brașov, Enzo Tomasi, au desfășurat între anii 2009-2013 o serie de deplasări cu prilejul Zilei Naționale a României cu steaguri la Casa de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu-Secuiesc, în cadrul acțiunii caritabile „Uniți sub tricolor”!

Se pare că acțiunea viza de fapt obiective naționaliste. În privința titulaturii lui Tomasi aceasta era una falsă, acesta fiind în acea perioadă doar corespondent consular la Brașov nicidecum președinte al vreunui Centru Cultural Italian, la Brașov neexistând nici măcar un birou consular.

Mai mult, Enzo Tomasi a derulat în Brașov o serie de afaceri private, respectiv o firmă de recrutări de resurse umane de care se pare că se leagă o serie de scandaluri și lucruri mai puțin legale. Tot în acest sens, se pare că o parte din fondurile destinate acțiunilor caritabile de la Casa de copii „Sf. Iosif” au dispărut în mod inexplicabil, lucru care a și determinat Ambasada Italiei înlocuirea lui Enzo Tomasi din funcția de corespondent consular în 2013.

La rândul său prefectul Mihai Mohaci manifestă o veche pasiune pentru afaceri în zona secuiască, probabil în opinia sa, fiind aici mai puțin vizibil. Astfel asocierea sa cu domnii Stoica și Tomassi nu mai este chiar atât de surprinzătoare.

Ioan Ţoţu

La rândul său Ioan Țoțu este Șef Birou B.P.I. la universitatea Transilvania. Interesant este că acest domn declară că nu deține nicio avere (,,Nu este cazul”). În schimb este și director general al SC CTIB SA Brașov – Centru Regional pentru promovarea protecției proprietății industriale, o structură indefinită, cu un site foarte vechi, cu interferențe în zona concurenței neloiale față de universitate și care asigură control prin OSIM asupra mediului economic regional.

Mai mult, e foarte interesant că Țoțu este administrator într-o firmă de consultanță pe profil silvic.! Nu în ultimul rând, Ioan Țoțu este implicat în același proiect pe care îl semnalam anterior, REDDOMES SHELTER în Miercurea-Ciuc, împreună cu Președintele Senatului, Emil Stoica și Directorul de Departament IMS, Mircea Țierean. Un proiect, în opinia multora, extrem de dubios!!!

Ioan Gliga

La acest moment este vehiculat faptul că Ioan Gliga este preferat pentru a-i succeda lui Emil Stoica în funcția de Președinte al Senatului universității. Trebuie spus faptul că acest domn, Ioan Constantin Gliga, este un fost magistrat, dar în urma unor acuzații de corupție a demisionat din magistratură.

Cităm: ,,În 2004, procurorii Secţiei de Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat verificări privind activitatea procurorului Gliga Constantin Ioan de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Braşov, în urma cărora s-au constatat „aspecte incompatibile cu calitatea de magistrat“, se precizează într-un comunicat din 2005 al instituţiei. De asemenea, în cazul său a fost sesizat Parchetul Naţional Anticorupţie, la data de 18 octombrie 2004. „Pe parcursul verificărilor efectuate, procurorul Gliga Constantin Ioan şi-a prezentat demisia, invocînd motive personale, cerere de care s-a luat act şi a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii“, se mai preciza în comunicat. Ulterior, CSM a acceptat demisia d-lui Gliga, în ianuarie 2005 “.

În poziția de Președinte a Comisiei juridice și de disciplină a Senatului univ. Transilvania, și ulterior foarte rapid în cea de vicepreședinte, Ioan Gliga a luat o serie de hotărâri dincolo de competențe și acționând tendențios și cu interes. Astfel, la recomandarea sa și a Cancelarului Oana Șaramet, ambii fiind din Facultatea de Drept (colegii d-lui parlamentar Ioan Adam), Senatul a modificat aproape toate Regulamentele și metodologiile universității, dincolo de litera legislației naționale, astfel încât au lăsat posibilitatea apariției unor abuzuri, se pare intenționat în perfectă cooperare cu Președintele Senatului, Emil Stoica.

Claudiu Coman & Gabriel Brătucu

Un alt caz care ridică multe semne de întrebare din punct de vedere al incompatibilităților este cel al prof. dr. Claudiu Coman de la Facultatea de Sociologie și Comunicare a Universității Transilvania Brașov, bun prieten și coleg cu Decanul Gabriel Brătucu, despre care am vorbit anterior.

În CV-ul său din 2014, Coman declară că în perioada 21.09.2011-19.03.2014 a deținut funcția de Director de Departament Științe sociale și ale Comunicării. În aceeași perioadă, conform raportului anual 2012 anexat, a deținut “simultan” și funcția de membru în CA al SC Electrica SA Transilvania Sud, societate cu care Universitatea Transilvania Brașov are contract de furnizare a energiei electrice.

Tot simultan a deținut și funcția de Consilier județean în cadrul CJ Brașov. Până în data de 02 februarie 2015 a deținut și funcția de Președinte al ATOP Brașov iar de la această dată a ocupat funcția de vicepreședinte al CJ Brașov.

De la toate aceste instituții Coman a obținut indemnizații și salarii deși în ultima sa declarație, din 2015, specifică faptul că a obținut în 2014 ca Președinte al ATOP doar 0 lei în condițiile în care în declarația de avere din 2014 declară că a încasat în 2013, doar de la ATOP, printr-un “contract de cooperare” sumele de 45.000 și respectiv 48.000 lei iar în 2012 18.000 lei prin același gen de contract.

Totodată Claudiu Coman este acționar unic în cadrul firmei SC SOPRAD GRUP SRL (interesantă denumire) de unde a încasat dividende din 2005 până în prezent.

De exemplu, în declarația sa de avere din 03.06.2014 declară că a încasat dividende în sumă de 39.281 lei. Interesant este faptul că doar cu 3, 2 și respectiv 1 an înainte, în declarațiile de interese din 2011, 2012 și 2013 spune că a încasat dividende din cadrul firmei sale de doar 200 lei.

Tot interesant este faptul că în ultima declarație de interese și avere firma SOPRAD SRL dispare din declarații (deși există în continuare în registrul comerțului).

În altă ordine de idei, în declarația sa din 2014. Coman declară că a luat împrumut de la Kiss Tiberiu suma de 75.000 euro (pentru perioada 2014 – 2019), deși declarația trebuia să se refere la anul precedent, adică 2013, iar în declarația de interese din 2015 afirmă ca deja a restituit împrumutul – practic în același an!!!.

Totodată Claudiu Coman se pare că s-a aflat cel puțin în concurență neloială cu departamentul pe care l-a condus dar și în conflict de interese cu SC Electrica Transilvania Sud, în cadrul căreia a fost membru în CA prin faptul că firma sa, SC SOPRAD GRUP SRL, a desfășurat un contract de prestări servicii sociologice în anul 2010 cu SC Electrica Transilvania Sud de pe urma căruia a obținut 15.000+TVA lei așa cum declară în declarațiile din 2011, deși ca dividende declară că a obținut tot 200 lei.

Ca o notă amuzantă, în declarația din 2015 Claudiu Coman declară că a obținut ca dar de nuntă suma de 125.800 euro.

În rest sunt și alte neconcordanțe dintre CV-urile și declarațiile de interese și avere ale profesorului dr. Claudiu Coman cum ar fi eventuale sume luate în calitate de manager/membru în diferite proiecte de cercetare ale universității.

ioan vasile abrudan rector
Ioan Vasile Abrudan
Ioan Vasile Abrudan

Nu în ultimul rând, multe semne de întrebare (cel puțin!) apar și la însuși Rectorul universității, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan. În declarația de avere din 2011 se observă că a obținut un venit de 900 euro din închirierea unui spațiu de locuit. Apoi, în declarația din 2012 acest venit (nu sunt declarate suprafețele spațiilor) cunoaște un salt la 7.500 euro, deci de mai bine de 8 ori. În declarația din 2013 venitul din chirii este declarat în lei, respectiv 57.482 lei adică aproximativ 13.000 euro. În declarația din 2014, Rectorul Abrudan specifică separat veniturile obținute din chirii, respectiv el doar 840 euro iar soția sa 80.360 lei adică aproximativ 18.000 euro, în condițiile în care toate suprafețele locuințelor declarate se află cuprinse între 30 și 65 mp. În ultima declarație, cea din 2015, ambele sume sunt declarate tot separat dar în lei, respectiv 91.628 adică aproximativ 21.000 euro.

Deci în doar 4 ani, venturile din chirii ale familiei Abrudan au crescut de la 900 euro la 21.000 euro adică de mai bine de 23 de ori. De asemenea, este aproape neverosimil ca suprafața casei din localitatea Săcele (cea în care locuiește fam. Abrudan, cu 2 copii și unde există și sediul declarat al firmei SC ECOS CONSULTING SRL pe care soții Abrudan o dețin) să aibă doar 65 mp/118 mp teren!!!

 Foarte bizar este faptul că, exact pe str. Canalului se află Ocolul Silvic Săcele (sub jurisdicția prietenului Sorin Hermenean) astfel încât ar fi util să se verifice proveniența terenului de reședință a fam. Abrudan, deși în declarația de avere apare că terenul a fost donat de către mama soției, în anul 2002.

De altfel, Ioan Vasile Abrudan deține și un SUV de teren (Nissan 4×4 cu nr. BV 40 AIV) de aproape 4 ani, care nu apare în nicio declarație de avere!

Un alt fapt foarte bizar este venitul salarial declarat al soției lui Abrudan de la propria firmă SC ECOS CONSULTING SRL timp de 4 ani la rând, între 2011-2014, respectiv 5.064 lei an de an, cu o infimă diferență în declarația din 2015, anume 5.570 lei. Toate acestea în condițiile în care doar începând cu declarația din 2013 specifică și dividende luate de la această firmă, respectiv 5712.5 lei. Interesant este că tot în anul 2012 împrumută, pe lângă alte două persoane fizice, chiar propria firmă cu o sumă destul de mare comparativ cu veniturile anterioare a celor doi, anume cu 191.000 lei.

Și mai interesant este faptul că, de anul viitor soții Abrudan încasează sume considerabile de la firma lor, respectiv fiecare câte 132.141,89 lei în 2013 și câte 178.261,50 lei în 2014. Faptul că în anul 2012 există un împrumut mare pe care soții Abrudan și-l acordă propriei firme de traduceri în 2012, deși firma ființează de 10 ani conform (din ce venituri?) precum și obiectul de activitate a firmei,  nu credem că poate justifica doar dividende încasate de cei doi, de peste 350.000 lei pe an!

Tot de pe pagina de internet a firmei soților Abrudan aflăm că printre mulți parteneri de pe plan local (dintre care remarcăm trustul de presă Transilvania Express ori CFR Brașov) există și două regii silvice în care Ioan Vasile Abrudan este membru în CA de unde obține venituri din indemnizații! Este vorba despre Regia Nationala a Padurilor și respectiv Parcul National Piatra Craiului aflat în cadrul Regiei Piatra Craiului Zărnești.

În rest mai putem observa o serie de alte firme cliente ale ECOS SRL cu care Universitatea Transilvania Brașov, condusă de Ioan Vasile Abrudan se află în parteneriat: Clinicile ICCO ori IBM Romania.

De asemenea se remarcă și numărul mare de CA–uri, toate ale Regiilor Pădurilor la care Abrudan este membru, ținând cont și de ascensiunea rapidă în carieră până în poziția de Rector în anul 2012. Printre serviciile pe care le asigură firma sa SC ECOS CONSULTING SRL se enumeră și traduceri de: Documente tehnice din domeniile: Agricultura, Silvicultura si Mediu. Tot de pe pagina firmei ECOS aflăm și faptul că: In cadrul ECOS, serviciile noastre de traduceri corporative implica o abordare multi-disciplinara a expertilor din diferite domenii: marketing, finante, contabilitate, resurse umane si drept.

Familia Abrudan

Nu putem să nu ne întrebăm de unde are firma lui Abrudan atâția specialiști competenți în aceste domenii în condițiile în care Iringo Abrudan, soția sa, a obținut an de an venituri salariale de doar 5.064 lei/an? Nu cumva la firma soților Abrudan ,,colaborează”, mai mult sau mai puțin oficial, și cadre didactice și angajați ai Universității? Ori poate că este posibil ca firma d-lui Rector să fie angrenată în contracte avantajoase tocmai datorită poziției lui Abrudan? Sau poate chiar în parteneriate cu universitatea pe diferite proiecte eventual cu fonduri europene?

De altfel observăm, chiar în declarația de interese a lui Abrudan din 2015 că firma sa, ECOS CONSULTING SRL, a beneficiat de două contracte de 230.000 euro cumulat, de consultanță, pe 8 luni în 2013, finanțat de BIRD/IDA, împreună cu Asociația RENATUROPA Brașov și o Stațiune de cercetare a cartofului din Miercurea Ciuc (deși există un Institut identic la Brașov, care a cedat universității terenul pe care s-a construit Institutul PRO-DD al universității).

De fapt acest invocat Institut de cercetare a cartofului de la Miercurea Ciuc este în realitate o stațiune subordonată Institutului Cartofului de la Brașov!

Interesant este și că pe pagina Asociației RENATUROPA nu se regăsește proiectul la care a participat firma ECOS dar nici butonul de Parteneri nu este activ?! Pe pagina Institutului Cartofului din Brașov se regăsesc doar două proiecte în 2014 (nu în 2013), dintre care primul, MoniCult, coordonat de conf. dr. Marius Luculescu în care partener este Universitatea Transilvania împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și S.C. Hibridul S.A. Hărman (nici urmă de ECOS SRL) iar al doilea TinPVY, în care parteneri sunt INCDCSZ Braşov, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca și S.C. Solfarm S.R.L. Sfântu Gheorghe.

Deci nici în acest proiect nu apare firma ECOS. Într-adevăr firma ECOS SRL în tandem cu Asociația RENATUROPA apare în secțiunea de atribuire a unor contracte din anul 2011 de pe pagina UMP-MAKIS CESAR dar cu suma de 137.392,00 (?) care nu are nicio legătură cu suma declarată în declarația de interese din 2012 de 110.800 Euro pe acel proiect.

În privința celor două proiecte din declarația de interese din 2013 acestea nu se regăsesc pe pagina UMP-MAKIS CESAR. Ceea ce este și mai ciudat este că în acest document sediul ambelor entități contractante de află la aceeași adresă: str. Canalului nr.9, loc. Săcele, jud. Brașov, deși sediul firmei ECOS CONSULTING SRL este Strada Postăvarului, Nr.54 Brașov iar al Asociației RENATUROPA este str. Poienilor nr. 2, Bl. 211B, sc. B, ap. 37, Brașov.

În schimb la adresa din listă este posibil să se afle chiar domiciliul Rectorului Abrudan și al familiei sale. În fine, nu putem să nu remarcăm că, datorită probabil concurenței pe care Editura Universității Transilvania, structură suport foarte utilă și profitabilă comunității academice, o făcea prin componenta de traducere firmei Rectorului Abrudan, s-a hotărât ca aceasta să fie închisă acum aproximativ doi ani.

Abrudan & Gabriel Rozorea

Un alt aspect foarte interesant este asocierea lui Abrudan, din perioada când era Decan al facultății de Silvicultură cu Gabriel Rozorea, Directorul Regiei Pădurilor RPL Piatra Craiului – Zărnești și fost director al DS Brașov, respectiv Abrudan era membru în CA acestei RPL, cu un venit de 6500/an iar, în “contrapartidă”, soția lui Rozorea, Florina Rozorea era angajată la firma soților Abrudan, ECOS CONSULTING SRL – Doamne, ce şerpărie!

Cei doi au beneficiat încă din 2005 de sprijinul concret al conducerii Primăriei Brașov, fiind incluși în echipa de elaborare a Planului Local de Dezvoltare Durabilă a mun. Brașov – 2005, deși Abrudan nu avea nicio competență în poziția de coordonator la secțiunea: Protecția mediului și Turism!

Această nominalizare într-un proiect de o asemenea anvergură denotă faptul că încă de atunci Ioan Vasile Abrudan era “preferat” și în consecință “promovat” pentru funcția de Rector.

Dealtfel Abrudan a candidat pentru această funcție, prima dată în anul 2008, dar s-a retras după ce a fost prins că și-a însușit un plan managerial prin plagiat!

adam-craciunescu
Adam Crăciunescu
Abrudan & Adam Crăciunescu

Tot stranie este și decizia lui Abrudan să deființeze tipografia universității deși aceasta nu înregistra pierderi ci avea mereu comenzi. Probabil pentru ca multe comenzi mai ales de pe proiecte să meargă spre propria firmă ori spre firme prietene.

Rectorul Ioan Vasile Abrudan și prietenul său Prodecanul de la Silvicultură (fost director ICAS) Ovidiu Ionescu ,,l-au uns” conferențiar pe Șeful RNP Romsilva Adam Crăciunescu (actualmente demisionat) într-un concurs din 2014.

Mai mult, Ioan Vasile Abrudan împreună cu fostul  Președinte al CCI a Romaniei, M. Vlasov l-au promovat puternic pe Adam Crăciunescu (cercetat de DNA din 2014). Un alt prieten foarte bun al d-lui Rector Abrudan este același … ing. Gabriel Rozorea, fost director al Direcției Silvice Brașov și actual co-acționar împreună cu ing. Adrian Apostu și cu Arpad Sarkany, proprietarul fondului privat de vânătoare ABIES HUNTING, despre care sunt multe informații de presă interesante!

Abrudan & Adrian Apostu

Cei trei acționari au pus-o de o firmă numită  HCR din Sfântu Gheorghe. Ciudat este și faptul că Adrian Apostu este asociat la nu mai puțin de trei Fonduri private de vânătoare printre care și Asociația de Vânătoare Harghita-Sud, cu sediul tot la … Sfântu Gheorghe. Edificatoare este și declarația de avere și interese ale d-lui Apostu, prieten și coleg și cu conferențiarul Ovidiu Ionescu, pentru toți aceștia neexistând noțiunea de conflict de interese, dar în schimb stau foarte bine la capitolul terenuri intravilane, case și cabane ori conturi în diverse bănci și diverse monede!

Se pare că prin proiectul Dino Parc din Râșnov, sub scutul primarului de la Râșnov Adrian Veștea (actualmente propus pentru funcția de Președinte al CJ Brașov la alegerile locale), s-au spălat/fraudat sume  consderabile, ținând cont că vorbim de 5 milioane de euro – bani europeni, care practic au sponsorizat o afacere privată! Ciudat este și faptul că acest parc de distracții a fost deschis abia anul trecut, în 12.06.2015.

Mai mult, prin hotărâri de consilii locale ale localităților din jud. Brașov, acolo unde sunt arondate Direcțiile Silvice conduse de domnii Adrian Apostu, Gabriel Rozorea (ambii coacționari la Dino Parc), Oltean Viciu Dan (director cu repetiție la RLP Kronstadt), Hermenean Sorin (expert în achiziții publice și în insecte care fac să dispară păduri întregi, în zona Săcele și Piatra Craiului s-au dispus (sifonat) sume frumușele și dese pentru  așa-zise investiții în regiile respective.

Abrudan & Marcel Butuza

Un caz de favoritism, dar invers, este cel privind inițierea unui concurs de soluții pentru un parc dendrologic în Brașov (deși acesta exista până să fie retrocedat în mod neclar afaceristului Marcel Butuza), concurs în parteneriat RPL Kronstadt RA prin Director Olteanu Viciu și Universitatea Transilvania prin Rector Ioan Vasile Abrudan.

Interesant aici este faptul că  Abrudan a fost membru în comisia de concurs pentru ocuparea funcției de director general a lui Dan Olteanu Viciu, în 15.09.2015, deși Abrudan ocupă de mulți ani funcția de membru în CA al RPL Kronstadt, conform declarațiilor de avere și interese.

Mai mult, în cadrul aceleiași comisii de concurs, pe post de ,,expert cooptat în domeniul resurselor umane” este chiar … d-na Prorector cu cercetarea, Carmen Buzea de la Facultatea de Sociologie și Comunicare. Buzea care deține o firmă de resurse umane care lucrează pentru colegul său Claudiu Coman, Președintele Consiliului Județean Brașov, în cooperare cu colega conf. Gabriela Dima, soţia lui Doru Dima, prietenul primarului George Scripcaru, patronul Dima Consulting Group – abonat la bugetul local!

Tot în cadrul aceleiași comisii o regăsim pe Georgeta Souca, inspector în cadrul Primăriei Brașov care deține, la fel ca Ioan Vasile Abrudan, suprafețe/imobile în zona Ocolului Silvic Săcele – care aparţine RPL Kronstadt RA, dar și Maria-Nicoleta Criț, avocat dar și mediator, aflată în subordinea celuilat expert cooptat, Gabriel Antohe – Președintele mediatorilor Brașov și Director în SIF Transilvania.

Ciudat este că, Dan Olteanu Viciu era director al RLP Kronstadt și în 2009, conform punctului 37, HCL Brașov din 25 mai 2009, dar, în mod misterios, participă ca unic candidat la concurs pe … același post, în septembrie 2015, în formula/comisia arătată anterior! Se pare că un mare tun (RLP Kronstadt este a Primăriei Brașov) a fost dat în 2011-2012 pe proiectul „Accesibilizarea fondului forestier proprietate publică a municipiului braşov prin construirea de drumuri noi şi reabilitare de drumuri forestiere existente” din cadrul măsurii M 125b, proiect în valoare de peste 8 milioane de lei!

Troika silvico-vânătorească Abrudan + Crăciunescu + Ionescu

Dacă tot am amintit despre troika silvico-vânătorească Abrudan-Crăciunescu-Ionescu, ar fi interesant să intrăm puțin în intimitatea acestei relații: ,,ÎMPĂRATUL” – directorul general ROMSILVA  – Adam Crăciunescu este demult în vizorul DNA. Pentru multe hoții.

Ce e însă interesant e faptul că pe forumul  primului link, cineva foarte cunoscător a dat cu lux de amănunte niște informații care îi privesc direct pe Rectorul “Silvic” Ioan Vasile Abrudan și pe prietenul său Prodecanul de la Silvicultură (fost director ICAS) Ovidiu Ionescu! Cei doi l-au uns conferențiar pe sus-numitul Adam Crăciunescu într-un concurs din 2014. Vezi forum.  Și încă aici.

În materialul din linkul de mai sus se observă de la sine cardașia dintre Adam Crăciunescu și ai nostri ca brazii de la Brașov! Evenimentul datează de Miercuri, 05 Septembrie 2012 09:49.

Doamnelor și Domnilor! Urmeaza bomboana de pe colivă:

În penultima știre din newsletterul celor de la Universitatea Transilvania Brașov se referă la tehnologiile GIS pentru silvicultura româneasca, de urmărit (ce cinism!!!!) inventarierea și controlul pădurii. Bineânțeles, invitatul special al rectorului Abrudan este acest Adam Crăciunescu. Știrea e din martie 2015, când acest Crăciunescu era deja urmărit în dosarul cu Hrebenciuc, Adam &Co.

În următorul link se observă cum se face rokada la nivel înalt (în 2003 sub regimul Năstase) unde ii întâlnim din nou pe protagoniştii Adam Crăciunescu și prietenul sau profesorul univ. brașovean Ovidiu Ionescu (sub mantia fostului Mare Maestru Eugen Ovidiu Chirovici). Ministrul agriculturii era nimeni altul decât actualul învinuit in lotul Hrebe-Adam-Adam, Ilie Sarbu!

Urmează un remember hazliu-amar…

În fine,  conf.dr. Ovidiu Ionescu voia să împuşte zimbrii în ţarcuri (adică să execute bietele animale) scria Evenimentul Zilei din 02 februarie 2014. Și în sensul ăsta, în același articol, ,,Împăratul “Adam Crăciunescu spune că, citez:  „Carnea de zimbru are calităţi deosebite…”. Oare de unde știe?

Nici gustul caprei negre (în care dl. Ionescu are doctoratul, cel de 10… ani) nu îi displace marelui staroste al vânătorilor.

Soţii Bătrîneanu

În privința Șefei Serviciu Patrimoniu, d-na Cerasela Bătrîneanu, este inexplicabil cum în declarația de avere și interese, soții Bătrîneanu nu dețin nimic. Nu poseda terenuri, case, mașini ori conturi în bănci. Lucru, se crede, foarte ciudat în măsura în care circulă informații conform cărora această doamnă  nu este deloc străină de unele stranii ,,dispariții” de terenuri (de exemplu din terenurile deținute de universitate în zona cartierului Noua) ori de retrocedări în contravaloare, sau de corpuri de clădiri din Brașov, ,,revendicate” de foști proprietari și despăgubiri financiare supraevaluate.

Vasile Ungureanu

Un caz foarte interesant este Vasile Ungureanu, Decan al Fac. de Construcții în perioada 2008-2012. Acesta din anul 2011 nu a mai depus nicio declarație de avere și interese. În 2015 are postată o așa-zisă declarație, practic o acuză adusă fostului său asociat din firma SC VORA SRL, ing. Marius Comănici, prin care acest domn invoca imposibilitatea declarării veniturilor datorită neînțelegerilor cu acest asociat care îi blochează accesul la acte?!

De fapt este clar faptul că acest aspect al lipsei de comunicare a veniturilor poate fi doar un tertip de a ascunde unele sume câștigate prin această firmă. Interesant este faptul că firma SC VORA srl pare a fi o firmă abonată la studii de proiectare și consultanţă cu Consiliul Judeţean Brașov, unde Președinte de 1 an de zile, în locul suspendatului Aristotel Căncescu, este colegul d-lui Ungureanu, Claudiu Coman de la Fac. de Sociologie și Comunicare. Astfel, e posibil ca dl. Ungureanu să dorească să ascundă unele lucruri petrecute la VORA srl prin această modalitate care nu îl exonerează pentru declarațiile neprezentate până acum!

Adriana Biea
Adriana Biea
Adriana Biea

Mai grav este faptul că, în campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, studenți din cămine au fost obligați să falsifice liste electorale!!! Astfel, la apelul unei foste masterande, Adriana Biea, de la Fac. de Științe economice și Administrarea afacerilor (actualmente probabil “răsplătită” este cadru didactic/doctorand care ține seminarul de Management Strategic fiind protejata prof. Gabriel Brătucu – Decanul facultății, despre care am vorbit mai sus), cu îngăduința conducerii universității, studenți din cămine au fost adunați în sala de lectură și au fost puși să completeze tabele cu adeziuni pentru un candidat la alegeri. Acele tabele inițial goale au fost completate de către studenți cu date personale ale unor cetățeni din Brașov, se pare scoase din interiorul Primăriei de pe liste electorale mai vechi. Studenții au completat listele cu pixuri de culoare diferită și apoi le-au semnat prin rotație.

roxana-manzatu
Roxana Mânzatu
Roxana şi Cătălin Mânzatu

Cum oare, de ani de zile, la Brașov, dispar fără urmă sume foarte mari de bani în general europeni, nu este de mirare. Atâta vreme cât, la șefia ANRMAP (acum demisă de prim-ministrul Cioloș) era Roxana Mânzatu – PSD, care a mai ocupat și funcția de consilier în Ministerul Integrării Europene între 2004-2006 și cea de subprefect al Brașovului și consilier județean între 2004-2009 (protejata fostului ministru PSD și tătuc al Brașovului, Constantin Niţă).

Roxana este căsătorită cu Cătălin Mânzatu, director executiv Direcţia Regională Vamală Braşov. Foarte interesantă este și crearea Asociației de Dezvoltare Durabilă Curbura Carpaților în anul 2009 la Întorsura Buzăului, unde Roxana Mânzatu este ,,reprezentant al societăţii civile” dar în realitate ocupa deja funcția de Subprefect al Brașovului.

Tot în perioada 2009-2011, Roxana Mânzatu era și mare ,,expertă”/Director la firma SC EUROKORONA SRL, dar a preferat să nu reprezinte această firmă în Asociația Curbura Carpaților (firma a fost reprezentată de către Luciana Cristea). Interesant este că, tot în această Asociație intră și Ion Pleșoiu reprezentant al firmei SC IOVIDIA BUILDING SRL.

Ion Marian Racoviţă Pleșoiu

Cine este acest domn Pleșoiu?   În anul 2006 îl găsim în boardul Camerei de Comerț și Industrie Brașov, ca administrator al SC IOVIDIA COM SRL, firmă premiată în 2013 de Universitatea Transilvania la Conferința CiBV 2013, unde director este soția sa Diana Maria. Foarte interesant este că dl. Pleșoiu are și al doilea nume, de acoperire: Racoviță! Astfel îl regăsim, în postura de iubitor al … Zonelor Libere (Nu o spun întâmplător!) din Giurgiu!

Acest domn cu numele complet Ion Marian Racoviţă Pleșoiu, se dă uneori drept … Marian Racoviță (complet alt om)! Astfel ,,costumat” îl găsim în funcția de ȘEF SERVICIU  în cadrul ANRMAP (sau mai nou ANAP) având ca atribuție: VERIFICAREA REGIUNII CENTRU, adică și județul Brașov!!!

Probabil că încă din anul 2009 ,,i-a căzut cu tronc” Roxana Mânzatu, profesional desigur, astfel încât nu s-a lăsat până nu a ,,văzut-o” instalată pe rând la Ministerul Integrării Europene și apoi chiar la ANRMAP!!!

Vorbeam mai sus de ,,Zone libere”. Așa ar putea fi supranumite Parcurile Industriale, cum este cel de la Prejmer, lângă Brașov, acolo unde operează firma spaniolă SC Graells & Lonch sub ochiul vigilant al Decanului, Consilier al Primarului Scripcaru, Gabriel Brătucu. Nu ne surprinde că această firmă apare și ea în consorțiul Asociația Curbura Carpaților, din 2009. Iată un scurt istoric al tripletei de încredere Brătucu-Mânzatu-Pleșoiu atât de benefică pentru interesele politico-universitare din Brașov.

Universitatea Transilvania Braşov

O mare problemă o ridică multe dintre contractele de achiziție/prestări servicii încheiate de Universitatea Transilvania în perioada 2012-2015. În cadrul acestora nu apar, spre exemplu, o serie de licitații desfășurate pe proiecte POSDRU, PNII și POSCCE.

La contractul nr. 12569/24.08.2012 încheiat cu SC CIC SRL din Săcele Brașov, izbește valoarea foarte mare a prețului: 1.500.000 lei pentru niște amenajări funcționale specifice a unor laboratoare de la Institutul CDI PRO-DD al universității, care au necesitat doar 8 săptămâni!

Contractul nr. 16795/30.10.2012 este încheiat cu celebra firmă locală COMPREST SA (Butuza), pentru servicii de curățenie. Surprind prețurile mari pentru aceste servicii și faptul că nu există nicio diferență de preț între serviciul de ridicare zilnică a deșeurilor și serviciul de ridicare a acelorași tipuri de deșeuri de 2 ori pe săptămână.

Prețul total este de 660.000 lei/an deși nu este clar cum s-a calculat necesarul conform mc de deșeuri. Foarte neclar este și contractul nr. 8385/28.06.2013 încheiat cu SC CASIDO SRL din Brăila (firmă foarte controversată), pentru niște lucrări de amenajări pentru punerea în funcţiune spaţii de învăţământ. Nu se specifică nici în ce au constat aceste ,,amenajări” nici despre câte și care spații de învățământ este vorba. Prețul însă nu este unul mic (360.000 lei) pentru o durată de execuție de … 60 zile.

Controversat este și contractul încheiat cu firma SC PROJECT Z SRL din Sat 1 Decembrie, din Ilfov, firmă de asemenea abonată la contracte cu statul și generatoare de probleme oriunde în ţară. Respectivul contract are ca obiectiv Lucrări de amenajare (sintagmă des utilizată de universitate, cu o plajă largă de acoperire)  Sala Consiliu de Administrație/Senat. Prețul este unul destul de mare, aprox. 300.000 lei, pentru o singură sală și pentru timpul alocat, de 30 zile!

Ciudat în acest context este faptul că, pentru aceeași locație (și pentru cabinet rector, prorectori și cel al președintelui de Sent) au fost achiziționate piese de mobilier, care împreună cu alte materiale de interior au fost schimbate de mai multe ori, probabil neridicându-se la nivelul pretențiilor conducerii. Această risipă a banilor publici și proprii nu este prinsă în nicio documentație și nu a fost subiectul vreunei licitații ori altei proceduri de achiziționare!

Un alt contract neclar (singurul de tip acord-cadru) este cel încheiat cu SC TETKRON SRL, nr. 12651/18.09.2013. Este firma locală de termoficare, societate angrenată în interminabile scandaluri de corupţie! (În 2015 aici au descins procurorii DNA și au găsit mari problem, urmând rapid arestări printer care și primarul George Scripcaru!).

Dincolo de prețul foarte mare de 5.027.912 lei + TVA, se pare că sub acest tip de contract s-au ,,pierdut” sume de bani demne de a fi cercetate. Dealtfel, în universitatea Transilvania nu a existat niciodată un audit extern veritabil, decât prin oameni agreați de conducere!

Un contract de proporții este nr. 4137/08.04.2015, încheiat cu SC ELECTROVÂLCEA srl din Ramnicu Vâlcea, pentru Lucrări de amenajare Atrium: Demisol (cantină), Parter (Bar) și acces Atrium. Suma este una foarte mare având în vedere complexitatea amenajărilor: 870.000 lei/4 luni, adică aprox. 9 miliarde lei vechi! Nu este clar unde e localizat acest Atrium! Dacă este vorba de Institut, de ce s-au efectuat aceste lucrări doar acum?

Dacă este vorba despre lucrările de la subsolul și parterul clădirii Rectoratului, este clar că acolo s-au depășit foarte mult termenele, s-a lucrat cu mai multe firme, cu muncitori ,,la negru”, cu o calitate foarte slabă a lucrărilor, cu materiale proaste dar achiziționate la suprapreț, prezentând un real pericol.

De ce? Deoarece clădirea Rectoratului este una de patrimoniu, construcție foarte veche, iar la subsol s-au făcut ample lucrări de excavație care au subminat (spun unii specialiști) structura de rezistență a clădirii.

Toate acestea fără o utilitate educațională ori științifică sau chiar administrativă. După cum se observă mai sus, SC ELECTROVÂLCEA srl este o preferință constantă a conducerii administrative a universității pentru contracte de anvergură.

Nu în ultimul rând interesant este și contractul de tip acord-cadru încheiat de universitate cu firma FORTE GAZ GN SRL din București pentru furnizare de gaze naturale. Ciudate sunt intervalele de consum estimate, prețul pe MWh și cel total (estimat) de aprox. 2,76 milioane lei/an. Apare și un dicount de 17 lei/MWh care, se aude că, a fost acordat pentru a masca un frumos comision primit de responsabilii de la universitate. E plauzibilă această informație în condițiile în care, chiar și cu discount, prețul gazelor nu cade sub prețul celor de la compania de furnizare gaz GDF SUEZ, operatorul principal pe piața din Transilvania.

O altă firmă abonată la contracte cu statul este SC MORANI IMPEX SRL cu sediul în Zărnești (aparținând, indirect, politicianului fost PDL, fost Forța Civică, D.I. Puchianu, fost deputat între 2004-2008, fost consilier județean și cândva pădurar la Ocolul Silvic Brașov) cu care s-a încheiat contractul nr. 12657/18.09.2013 pentru lucrări drumuri și parcare institutul ICDT. Durata, 2 luni. Prețul, 174.652 lei. Firma este una celebră, având activități de profil foarte agresive și o politică de cooperare ,,dezinteresată” cu administrația locală.

Puchianu, prieten al primarului Scripcaru, este și patronul afacerii ,,Paradisul acvatic”, loc de întâlnire a multor politicieni/oficiali locali, pentru discuții relaxate. Interesant este și în consorțiul de construire a patinoarului olimpic apare și Vectra, firma lui Marcel Butuza.

O invitație de participare la o achiziție directă, demarată de Biroul de achiziții al universității Transilvania în 11.01.2016 atrage atenția prin fals grosolan. Este vorba despre: Servicii transport valori (60100000-9 – Servicii de transport rutier (Rev.2)), prin care se asigura colectarea si transportul de valori monetare de la Universitatea Transilvania Brasov la Trezoreria Municipiului Brasov si retur, lungime aproximativa traseu 25 km.  Este de-a dreptul imposibil ca să fie vorba de 25 km între cele două locații, Trezoreria mun. Brașov având adresa: Bd. Mihail Kogălniceanu, Nr. 7, Brasov, în Centrul Civic al Brașovului, la o distanță de clădirea Rectoratului de maxim 3 km, deci 6 km tur-retur!

După scandalul din feb. 2015 de la cantina universității, când cei de la OPC Brașov au avut ,,obrăznicia” să descopere produse expirate date spre consum studenților, conducerea universității Transilvania a hotărât să nu mai tolereze intrarea presei în locațiile universității, decât cu aprobare și doar însoțiți, în locuri special amenajate.

abruna la cluj
Ioan Vasile Abrudan la Cluj
Tehnica lui Abrudan

Dealtfel, cazul de mai sus este unul destul de izolat, conducerile universității și prietenii lor din administrație-afaceri-politică locală, nedorind să se facă valuri. În acest sens, sistemul a fost pregătit în 2012 să fie foarte eficient pentru evenimente neprevăzute.

Au fost cooptați și motivați oameni din interior și exterior (cei din exterior au fost asimilați colaboratori la catedre – fapt îmbrățișat repede de aceștia pentru că dă bine în cv-uri), din diferite poziții strategice și decizionale: administrație locală, justiție, ministerul de interne, mediu de afaceri, armată, politică și mass media locală etc.

Iată câteva exemple concrete, sugestive, de persoane care au avut rol de protecție pentru interesele grupului din jurul și de la vârful conducerii universității:

  • Claudiu Coman – în afară de funcția de Președinte al Consiliului Județean este și promotorul (și coordonatorul – acum neoficial) al asociației ATOP ( Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică) unde practic și-a aservit principalii șefi ai poliției, jandarmeriei, e.t.c.
  • Simona Lache – Prorector, soție de ofițer SRI, Ovidiu Lache (UM0623), ulterior din 2013 transferat la (UM0362 – pare doar o schimbare de cifre) în paralel cu  funcția de Șef Serviciu Antifraudă (?). Se pare că acest domn s-a ,,ocupat” în mod specific de unele operațiuni de ajutorare a universității (legate probabil de fraude cu fonduri europene/achiziții publice etc) și culegere de informații pentru actuala conducere.
  • Gavril Budău – Vicepreședinte al Senatului, mare vînător (prieten cu grupul Ionescu & Co.). Are un fiu în MAE – Secretar I. Este recunoscut ca având o mare influență și foarte iscusit în ,,rezolvarea” unor legături la nivel politic central.
  • Cătălina Georgeta Matei – expert coordonator, asist. univ. la Facultatea de Drept a universității Transilvania, reprezentatul Brașov al Avocatului Poporului. Se aude că ar fi stopat și respins unele sesizări cu privire la fapte penale desfășurate în universitate! Nu s-a sesizat nici în privința colegilor Ioan Adam (dosarul retrocedărilor ilegale de pădure) și Decanului, Cristinel Murzea (cu patru recomandări pentru deținuții cărturari).
  • judecătoarea Mihaela Zup, de la Tribunalul Brașov. Este soția Directorului economic de la RLP Kronstadt, ec. Mihai Zup, secundul lui Dan Olteanu Viciu. Și coleg de CA și prieten cu Rectorul I.V. Abrudan. Această judecătoare se bănuiește că a dat câștig de cauză universității în câteva spețe complicate. În afară de asta, este un lucru cunoscut că justiția brașoveană este aservită unor grupuri de interese care nu se jenează să negocieze inclusiv cu președenția:
  • asoc. gen. Petrișor Mandu – fostul comandant al Academiei forțelor aeriene ,,Henri Coandă” Brașov, (din garda veche a Brașovului, anii ’90-2005), prieten bun cu gruparea veche a PNL de pe vremea lui Ghișe; predă la celebra facultate de Știința economice și administrarea afacerilor, unde Decan este Gabriel Brătucu;
  • Tot la aceeași facultate, predă de mulţi ani Teodor Stolojan!
  • Valentin Șoneriu, Secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, lider PLR. Acesta a mai ocupat până în 2013 și funcția de Secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Se aude că ar fi favorizat multe proiecte europene pentru prietenii de la AMB Brașov, universitatea Transilvania e.t.c.
Presă locală în colivie

Referitor la presa politică și de afaceri, constatăm niște realități dincolo de orice comentariu:

  • Televiziunea Antena 1 locală – controlată de deputatul Ion Diniță, urmărit în dosarul

retrocedărilor de păduri, unde este anchetat alături de prof. av. Ioan Adam;

  • Televiziunea RTT – este a Primarului George Scripcaru;
  • Televiziunea MIX – a fost a fostului preș. CJ Aristotel Căncescu, actualmente a

deputatului UNPR S. Grapă; Șefă acolo este amanta lui Căncescu, Onelia Pescaru, cadru asociat la Facultatea de Sociologie (condusă de Claudiu Coman) a univ. Transilvania;

  • Televiziunea NOVA –afacerea fostului ministru, șeful PSD BV, Constantin Niță;
  • Ziarul Transilvania Express – acționar fostul consilier PDL, prieten al lui Scripcaru (scos pe tușă de ANI), Vasile Kraila;
  • Ziarul BZB – afacerea consilierului PNL (fost PPDD) Ovidiu Fodor;

Așa încât nu este de mirare de ce presa din Brașov se străduiește să nu deranjeze afacerile Primăriei, Cons. Județean, Universității, Agențiilor (inclusiv cea de mediu!) ori Asociațiilor dintre acestea, pe persoană fizică.

Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu zisă "Abramburica"

În numele Autonomiei

Și ar mai fi mult mai multe probleme și activități dincolo de orice minim de legalitate ori etică. Sunt multe alte ,,combinații” (vezi și ultimul scandal cu universitarii care au girat/elaborat lucrări pentru pușcăriași – Universitatea Transilvania ocupând un binemeritat loc 4) care se fac sub umbra universității, paravan excelent pentru că  acest tip de instituție este singura care se bucură de un regim special, anume de AUTONOMIE, un fel de Zonă liberă de taxe – paradis fiscal, în traducere liberă.

Iar dacă autonomia universitară este stipulată în Constituție, este normal, în opinia unor universitari, ca aceste instituții să fie veritabile forme de ,,stat în stat”. Adică, un grup de interese local/regional/național piratează o astfel de instituție, impun reguli proprii și proprii oameni în posturile cheie, deschid linile de colaborare cu ,,băieții deștepți” din administrație și zona de business și ,,inventează” lucrări și necesar de servicii, trag bani europeni sau din bugetul de cercetare pentru firmele proprii sau prietene, se insinuează în toate domeniile prin atragerea celor în funcții în instituțiile locale, la catedră, în postura de cadre asociate (un pseudo win-win, pentru că plata cu ora este jalnică).

Încet și sigur, uneori, eponenți ai acestor veritabile structuri mafiote, reușesc să ajungă consilieri locali/județeni, primari, parlamentari, miniștri etc. Iar în aceste condiții sistemul se dezvoltă și mai mult ducând la pervertirea succesivă a actualei și viitoarelor generații de tineri și la cronicizarea unei democrații de operetă.

În interiorul Universității, Primăriei, Agenției de mediu se practică pentru ,,vorbăreți” metode similare, de amenințare voalată, marginalizare, excludere, fabricare de rezultate slabe, influențare, cumpărare a liniștii, șantaj, linșaj mediatic etc.

S-a generalizat la nivelul Brașovului o atitudine de resemnare, vinovăție și tensiune latentă care au atins cote de neimaginat! Puținii care mai încercăm șă facem ceva trebuie să ne ascundem ca niște ilegaliști ori proscriși. Cele mai multe semnalări/sesizări/memorii adresate de colegi instituțiilor statului s-au lovit de un zid ori au fost trecute sub uitare. Este inexplicabil cum în toate orașele țării se spun lucrurilor iar la Brașov, aproape nimic!

Vă cerem pe această cale ajutorul, să nu lăsăm să se perpetueze un rău malign, care durează de prea mult timp în comunitatea noastră și a devenit letal!

Și când ne gândim că mai sunt doar câteva zile (în data de 10 februarie) și vechiul Rector, Ioan Vasile Abrudan, lăsat singur candidat la șefia universităţii, va fi ales din nou Rector, pentru încă 4 ani!

P.S. ATENŢIE! Pentru toţi cei enumeraţi mai sus sau pentru alte personaje ce se consideră jignite de ARMAGHEDON, cotidianul online SECUNDA le pune la dispoziţie GRATUIT spaţiu editorial pentru a-și exprima punctele de vedere.

Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version