În timp ce pe la toate televiziunile de ştiri şi în toată presa scrisă se bate monedă pe scandalul dintre Iohannis PNL şi Ponta USD în interiorul USL, baronul mehedinţean Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, nu stă cu mâinile în sân şi face lobby puternic pe lângă viitorul ministru al Sănătăţii, liberalul severinean Cristian Buşoi.

Baronul mehedinţean Duicu o vrea pe Doina Borugă şefă la CNAS
Baronul mehedinţean Duicu o vrea pe Doina Borugă şefă la CNAS

După cum se ştie, prin plecarea lui Buşoi de la şefia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), locul va rămâne vacant la conducerea acestei instituţii cu un buget de miliarde de euro. Conform algoritmului USL, postul aparţine liberalilor. În acest context, jupânul severinean Adrian Duicu vrea să o plaseze în funcţia de preşedinte al CNAS pe Doina Borugă, actualul manager al Spitalului Judeţean Mehedinţi, din Drobeta-Turnu Severin. Din cauza problemelor foarte mari pe care le are cu Parchetul, baronul Adrian Duicu are nevoie ca de aer să-şi arate muşchii atât în PSD, cât şi în întreg judeţul Mehedinţi. Or, prin numirea Doinei Borugă la şefia CNAS – funcţie deţinută de liberali -, pesedistul Duicu va da un semnal clar că, deşi are probleme, a rămas un nume puternic în USL şi este „greu de ucis”.

Marioneta lui Duicu

Baronul Adrian Duicu are şi un alt mobil care îl motivează să o instaleze pe Doina Borugă în fotoliul de la CNAS. Unul pur financiar! Doamna Borugă este cunoscută în Mehedinţi drept marioneta perfectă în mâna păpuşarilor politici şi o coruptă sadea încă de pe vremea când a fost director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mehedinţi. De asemenea, Doina Borugă are foarte multe bile negre şi ca manager al Spitalului Judeţean, iar procurorii DIICOT – Brigada Mehedinţi au destule argumente pentru a-i deschide un dosar penal – dosar care întârzie din motive de strategie politică. “Incoruptibilul” procuror Constantin Şopalcă ştie de ce!

Borugă taie fără anestezie

Ultimul mare scandal produs de Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean din Severin, este legat de schimbarea unui renumit chirurg, Radu Iman, din funcţia de medic coordonator al Blocului Operator şi înlocuirea acestuia cu… soţul doamnei, dr. Aurel Borugă.

Motivul invocat de Doina Borugă şi susţinut de jupânul Adrian Duicu este incredibil: managerul i-a cerut medicului Iman să modifice amplasamentul lămpii de operaţie din mijlocul tavanului spre marginea sălii de operaţie. Cum era de aşteptat, doctorul Radu Iman a refuzat, motivând că el nu doreşte să pună în pericol viaţa pacienţilor şi nici nu poate să îşi asume responsabilitatea schimbării structurii de siguranţă a Blocului Operator. Ce se ascunde în spatele solicitării doamnei Borugă? Marioneta lui Duicu dorea să „investească” cât mai mulţi bani cu reabilitarea Secţiei de chirurgie a Spitalului Judeţean. De unde veneau fodurile ce musai trebuiau consumate fără măsură de către managerul Doina Borugă? De la Consiliul Judeţean, unde preşedinte este Adrian Duicu, iar firma care se ocupa cu reabilitarea spitalului este deţinută de un patron ce ştie foarte bine regula „para-ndărăt” încă de pe vremea ex-baronului de Mehedinţi Mihai Stănişoară.

Plină de siguranţă, Doina Borugă a avut şi o explicaţie, ca manager, pentru decizia de a-l înlocui în funcţie, în octombrie 2013, pe doctorul Iman cu soţul său, doctorul Aurel Borugă: „Eu nu suport capsomanii!“. Dacă traducem semnificaţia substantivului enunţat, putem trage concluzia că Doina Borugă se dă în vânt după antonimele “ager, bun, deştept, înţelept, inteligent şi isteţ”. În acest caz, înseamnă că soţul domniei sale, Aurel Borugă, şi păpuşarul ei, Adrian Duicu, deţin aceste calităţi. Altfel, Doina nu ar sta „în pat cu duşmanul”!

Trădarea Doinei Borugă

În august 2013, Doina Borugă a fost destituită de la şefia Spitalului Judeţean Mehedinţi de către societatea Tetraedru Medical Consulting (TMC), care se ocupa cu managementul Spitalului din Turnu Severin.

Pentru a contracara decizia TCM, Doina Borugă, la acea dată pedelistă, a dat fuga la baronul Adrian Duicu. “Isteţul” preşedinte mehedinţean i-a promis că o repune în funcţie dacă “varsă” tot ce ştie despre afacerile făcute de fostul prefect Ion Mîţu sub patronajul fostului baron local, pedelistul Mihai Stănişoară, şi schimbă locul unde se “deversează” conducta banilor publici din cada PDL în troaca PSD. Doina Borugă nu a stat prea mult pe gânduri şi l-a trădat pe Stănişoară pentru Duicu. Pentru a nu bate la ochi, cei doi – marioneta şi păpuşarul – au pus la cale un plan simplu, în doi paşi, uşor de înţeles chiar şi de un “capsoman”, dar mai ales de un procuror precum Constantin Şopalcă, cel care se laudă peste tot că îi va înfunda pe corupţii Adrian Duicu – preşedintele CJ – şi Constantin Gherghe – primarul Severinului. Iată planul:

Primul pas. Dis-de-dimineaţă, Doina Borugă să facă o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria din Severin, pentru fals şi uz de fals împotriva firmei TCM. Fapt care s-a şi întâmplat.

Pasul doi. Simultan cu acţiunea Doinei Borugă, Adrian Duicu să dea o dublă decizie: să rezilieze contractul cu TCM şi să o repună pe Borugă în funcţia de manager al Spitalului Judeţean, cu statut de interimar, până la programarea unui concurs de ochii lumii.

Şi jupânul Duicu s-a ţinut de cuvânt! În aceeaşi zi de miercuri, 28 august 2013, în care Doina Borugă a depus plângerea la Parchet împotriva TCM, fără să mai aştepte rezoluţia procurorilor, preşedintele CJ Mehedinţi a dat o decizie care a fost avizată de secretarul judeţului. În Hotărârea CJ de reziliere a contractului cu TCM se arată că aceasta a fost emisă „având în vedere Referatul comun nr. 9239/28.08.2013 (observaţi că Duicu a muncit serios pentru Borugă în acea toridă zi de miercuri) al Direcţiei juridice, achiziţii publice, relaţia cu Consiliul Judeţean, Direcţiei Resurse Umane şi Direcţiei Economice, prin care, din motive obiective, se propune suspendarea contractului de management nr. 414/2011 încheiat între Consiliul Judeţean, în calitate de beneficiar, şi SC TETRAEDRU MEDICAL CONSULTING SRL, în calitate de prestator, până la soluţionarea cauzei penale”.

Printr-o altă dispoziţie, preşedintele Adrian Duicu o repune pe Doina Borugă în funcţia de manager interimar al Spitalului Judeţean Mehedinţi „în vederea asigurării managementului acestei instituţii publice”. Concluzia este una singură: în Mehedinţi, dacă nu eşti capsoman eşti iubit de tandemul Duicu-Borugă, iar dacă şefia CNAS va ajunge pe mâna acestui binom „isteţ”, toţi corupţii din România vor avea acces la bucatele administrate de Doina Borugă.

Potenta familie Borugă

Familia Doinei Borugă, precum cea a renumitei Borgia, dar păstrând proporţiile, este una potentă financiar şi are calităţile de a “juca tare” atunci când vine vorba de funcţii publice de execuţie sau politice. Soţul Doinei, Aurel, este fiul celebrului Borugă, cel care a privatizat prin metoda MEBO fosta Bază de Aprovizionare Tehnico-Materială a Agriculturii din Mehedinţi. După această privatizare realizată în zorii democraţiei româneşti şi după ce şi-a vândut acţiunile atât de uşor şi ieftin obţinute, familia Borugă s-a pricopsit cu o sumă de ordinul milioanelor de euro. Din această bogăţie s-a îndestulat şi tânărul Aurel, un tip bonom în contradicţie totală cu avida şi avara Doina Borugă. Poate de aceea, Aurel este deranjat de faptul că a fost trimis la Bucureşti de binomul Duicu-Borugă să facă lobby pe lângă severineanul Cristian Buşoi pentru ca Doina să fie propusă în funcţia de preşedinte al CNAS chiar de liberalul ce va ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii în viitorul Executiv Ponta şi trebuie să părăsească şefia instituţiei amintite.

P.S. Merită să vă semnalăm că Doina Borugă, pe vremea când a fost director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, a demonstrat că poate primi şpagă o găină, un portbagaj îndesat cu marfă perisabilă, o salbă de galbeni sau o bijuterie scumpă, dar şi renumita pungă comunistă de un leu plină cu “teancuri de verzituri”. În acest moment, sub manageriatul Doinei Borugă, Spitalul Judeţean Mehedinţi are conturile blocate de Trezorerie.

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version