Primul om care a ajuns la locul impactului dintre mașina HEXI Pharma și un copac de pe marginea șoselei ce leagă Buftea de Corbeanca a fost un biciclist. Este vorba despre un om de afaceri – țineți-vă bine, prieten cu mine de fotbal de duminică! Iată declarația pe care ne-a oferit-o în această dimineață, în EXCLUSIVITATE, vechiul meu prieten, care locuiește în zonă și se plimbă de plăcere cu bicicleta. El mi-a pus la dispoziție și o fotografie-document, care ne arată ultimele momente din viața lui Dan Condrea. Rog citiți postarea de la finalul textului.

accident condrea exclusiv (2)
EXCLUSIVITATE: Ce a mai rămas din mașina argintie condusă de Condrea

“Mă plimbam cu bicicleta. Înainte de accident, tocmai luasem o pauză și îmi fotografiam bicicleta ca să trimit poza unui prieten pe Facebook. În acel moment am auzit o bubuitură puternică. Am ridicat privirea și am văzut cum zboară prin aer tot felul de obiecte, de resturi de mașină și de pietre.

Mihai: ca să fie clar, eu nu am văzut cum s-a produs accidentul, doar am auzit puternica bubuitură și am văzut efectul impactului.

Eram la circa 300 de metri pe sensul de mers al mașinii; dacă eram mai aproape, cred că mă lovea vreo planetară în cap. Imediat m-am urcat pe bicicletă și m-am grăbit către locul accidentului, ca să dau primul ajutor.

Cred că am ajuns în maxim un minut, timp în care nici nu a trecut și nici nu m-a depășit vreo mașină. Am ajuns primul la locul accidentului. La puțin timp a ajuns o mașină în care era o femeie și o fetiță. Împreună cu femeia am mers la resturile autoturismului ca să dăm primul ajutor.

accident condrea exclusiv (4)
EXCLUSIVITATE: Iată locul unde a aterizat mașina argintie după impact

Când am ajuns lângă mașină mi s-a făcut rău. Așa ceva nu am văzut în viața mea. Am început să caut cu femeia supraviețuitorii. Nu era nimeni în mașină și nici prin iarba foarte mare din jur. După ceva timp femeia mi-a spus că l-a găsit pe om sub mașina contorsionată. Repet: așa ceva nu am văzut în viața mea.

Mașina era zob. Se lovise de copac și era contorsionată complet. Airbagurile erau umflate – dar degeaba. Apoi femeia a găsit portofelul și telefonul bărbatului. Telefonul era plin de țărână. Femeia îmi tot spunea să mai căutăm, că poate a mai fost vreun pasager.

Eu am început să dirijez circulația iar femeia, pentru că avea telefonul la îndemână, a sunat la 112.

Mihai, cert este un alt fapt: la câteva momente după accident a ajuns o mașină de Poliție dinspre Corbeanca – nu de la apelul nostru, ci pentru că circulau prin zonă, tocmai făcuseră un schimb de tur. Să știi că ISU a venit la un sfert de oră și Salvarea – mult mai târziu, nu cum se spune, în 10 minute.

În timp ce așteptam salvarea, femeia mi-a spus că mașina (lui Condrea – n.r.) circula cu viteză foarte mare, de peste 140 km/h, când a trecut pe lângă ea. Și că bărbatul vorbea la telefon. (Cu cine vorbea Condrea la telefon va trebui să ne spună procurorii? – n.r.)

Cred că a fost un accident nefericit, nu o sinicidere, așa cum mi-au spus polițiștii care au venit să facă măsurători”.

N.B. Se tot spune pe diferite canale media că biciclistul ar fi din serviciile secrete. Din câte știu eu, amicul nu are nicio treabă cu serviciile secrete, ci este doar un om de afaceri obișnuit.

Din motive lesne de înțeles, am convenit să nu-i public numele.

Prietenul meu a dat declarații la Poliție imediat după accident. Poliția l-a legitimat. Poliția are aceleași date ca și mine – mai puțin fotografiile. Poliția îi știe numele.

UPDATE! Fotografia DOCUMENT

Mai jos vă oferim câteva fotografii puse la dispoziție noastră de prietenul meu.

În prima, se vede în planul îndepărtat un punct argintiu. Fotografia a fost făcută cu câteva zeci de secunde înainte de impact – amicul își fotografia bicicleta ca să posteze poza pe facebook. Practic este o fotografie document care ne prezintă ultimele momete din viața lui Dan Condrea.

20160522_183828
Foto-document – Dacă măriți imaginea, în planul îndepărtat puteți observa mașina arginitie condusă de Condrea

Iată zona mărită și trecută prin filtre de culoare/contrast pentru a se putea observa mașina argintie din planul îndepărtat al fotografiei. Am plasat pe fotografie și trei linii directoare, care definesc drumul – două pentru margini și una pentru liniile întrerupte de pe carosabil care împart drumul. Se observă cum liniile din stânga și centru sunt întrerupte de silueta mașinii argintii.

Acc Condrea filtru linii directoare
Click pe fotografie pentru a mări imaginea
Acc Condrea alb negru filtre
Click pe fotografie pentru a mări imaginea

În cea de-a doua fotografie se văd urmele lăsate de mașină pe iarbă înainte de impactul cu copacul. De asemenea, se observă mașina din care a coborât femeia.

P.S. Aveți încredere în onestitatea jurnaliștilor

Pentru că sub nicio formă nu vreau să rămână impresia că îmi bat joc de cititorii mei prin publicarea de informații false. Pentru toți cei care cred că i-am jignit cu fotografii trunchiate în articolul “Foto-Document, ultimele momente din viața lui Dan Condrea”. Textele publicate de mine stau mărturie și aici, pe www.secundatv.ro

Repet, nu am trișat niciodată jurnalismul, nu este cazul, nu am făcut niciodată o mascaradă dintr-o problemă serioasă. În situația aceasta am studiat fotografia câteva ore și am trecut-o prin toate filtrele până am decis să o public în ORIGINAL, și nu filtrată, TOCMAI pentru a elimina orice urmă de îndoială față de veridicitatea ei.

La articolul “Foto-Document, ultimele momente din viața lui Dan Condrea”, am postat astăzi două imagini mărite ale fotografiei originale, după ce le-am trecut prin filtre de culoare și contrast.

Nu am trucat fotografiile, nu am adăugat niciun pixel, doar le-am trecut prin filtre și contrast, pentru a crește acuratețea imaginii.

Se observă foarte clar – mă refer aici la cei care vizionează fotografia NU pe telefon, ci pe monitorul unui calculator – cum cele două linii directoare sunt întrerupte de o siluetă de mașină. Nu este nicio “fata morgana”, nici Arsenie Boca și nici Elodia – cum s-a încercat satiric să se sublinieze prin anumite comentarii.

Totuși, dacă unii dintre dumneavoastră consideră că drumul NU este întrerupt de silueta unei mașini, eu nu pot decât să vă RESPECT părerea fără să vă jignesc vederea și să vă trimit la oftalmolog.

Uneori, lucrurile simple sunt complicate inutil iar asta dintr-un motiv explicabil: românii nu mai au încredere în autorități și, implicit, în martorii obișnuiți, despre care se consideră, automat, că sunt implicați în mușamalizare.

De multe ori nu aveți încredere nici în jurnaliști, deși nu toți încalcă deontologia.

Să nu uitați însă că marile anchete au fost dezvăluite în presa scrisă cu mult înainte ca instituțiile statului să le transforme în dosare.

Până și Kovesi a recunoscut că mare parte din anchetele DNA provin din presă. Cum e cazul dosarului Microsoft, despre care eu am scris în ziarul ZIUA, ca jurnalist, în urmă cu… 15 ani (mai precis din anul 2001).

Ca să nu mai vorbesc despre cele 9 episoade din saga Frauda EADS. Este un exemplu grăitor cum unele dosare mari, cu prejudicii uriașe, sunt amânate de la trimiterea în judecată și riscăm ca faptele să se prescrie – cel puțin pentru miniștrii din perioada Guvernului Năstase.

accident condrea exclusiv (3)
Foto-document – Urmele lăsate de mașina argintie pe iarbă. Se observă cum aceste linii pornesc din dreptul celui de-al doilea copac, că sunt în linie dreaptă, că nu se văd urme de derapaj…
author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version