Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică proiectul Ordonanței de urgență privind retragerea titlului de doctor în cazul depistării plagiatelor (cum sunt la Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă şi alţii nedescoperiţi încă), precum şi proiectul de HG pentru modificarea Codului studiilor universitare de doctorat. 

curaj guvern 3

Documentul prevede ca titlul de doctor să fie retras, în cazul nerespectării criteriilor de etică – adică plagiat -, prin decizia rectorului sau a președintelui Academiei Române, şi nu a ministrului Educaţiei, ca în prezent.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a prezentat duminică, într-o conferinţă de presă, detalii privind modificarea Legii nr 1/2011 privind educaţia, aşa cum a promis încă de mieruri, în şedinţa Guvernului.

OUG ar trebui să intre în vigoare la jumătatea lunii martie.

Pe scurt, un titlu de doctor se retrage pe baza raportului Comisiei de etică a universităţii care l-a dat ori, după caz, a raportului Academiei Române sau  CNATDCU.

Ministerul Educaţiei şi-a luat partea leului

“Pentru titlurile de doctor obținute prin ordin al ministrului Educației, în baza deciziei de retragere a titlului de către rector sau, după caz, de președintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU, ministrul Educației este cel care emite ordinul de retragere”, a precizat Curaj.

Totodată, “Ministerul Educației, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării — poate lua o serie de măsuri alternativ sau simultan”.

Ministrul decide dacă retrage universităţilor dreptul şcolii doctorale 

La fel cum ameninţa Ecaterina Andronescu în cazul Universiăţii Bucureşti în privinţa plagiatului lui Ponta, ministrul Educaţiei poate retrage calitatea de conducător de doctorat dar şi a acreditării școlii doctorale, “ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți doctoranzi”, a precizat Adrian Curaj.

CNATDCU – format din profesori universitari de la toate universităţile de stat – va avea atribuții verificarea respectării cerințelor procedurale de acordare a titlului de doctor şi va decide asupra sesizărilor și contestațiilor referitoare la procesul de acordare sau retragere a titlului de doctor conform reglementărilor din codul studiilor universitare de doctorat și, totodată, realizează monitorizarea școlilor doctorale din România.

Sesizările cu privire la nereguli în acordarea titlului de doctor sunt analizate de comisia de etică a IOSUD sau, după caz, de către CNATDCU, conform reglementărilor din Codul studiilor universitare de doctorat. Deciziile acestora, avizate juridic, constituie aviz conform pentru rector, respectiv președintele Academiei Române.

Sugestiile şi propunerile pot fi trimise nu direct la minister, ci la dezbateripublice@gov.edu.ro.

Calendar

Potrivit calendarului estimat de Adrian Curaj, “în săptămâna 15 – 21 februarie va avea loc lansarea procesului de consolidare CNATDCU și CNE, precum și finalizarea reglementărilor pentru aceste două instituții”.

“În săptămâna 7 – 13 martie este prevăzută adoptarea Hotărârii de guvern de modificare a Codului studiilor universitare de doctorat, precum și derularea procesului de consolidare a CNATDCU și CNE”, a precizat el.

Proiectul OUG privin plagiatele

Download (PDF, Unknown)

Nota de fundamentare

Download (PDF, Unknown)

Proiect de HG privind modificarea și completarea HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor de doctorat

Download (PDF, Unknown)

Nota de fundamentare a HG privind Codul studiilor de doctorat

Download (PDF, Unknown)

Raport grup de lucru MENCS

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version