Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

JUSTIȚIE: Tăriceanu așteaptă sentința definitivă a ÎCCJ în dosarul mărturiei mincinoase și favorizării infractorului / EXTERNE: Actorul de comedie Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina / POLITICĂ: Șeful DGA o acuză pe Carmen Dan că a mințit la debarcarea lui Tudose / 

Breaking News:
 
Episodul 8. Traficul cu produse petroliere în perioada Embargoului impus Iugoslaviei de ONU

EXCLUSIVITATE! RAPORT extraordinar CIA! Bush și Clinton au știut de Operațiunea JimboliaGate încă din 1992!

Președinții americani nu s-au opus, iar ambasadorul Moses și agentul ONU Gregory au luat mită!

CIA, celebrul serviciu secret al SUA, a desecretizat un DOCUMENT – până acum doar UNUL – senzațional prin adevărul expus, prin complexitatea sa geopolitică referitoare la începutul seriei de războaie din Iugoslavia – 1991 – dar și printr-o PRIVIRE de ANSAMBLU EXCEPȚIONALĂ asupra situației din Balcanii aflați sub Embargoul impus de ONU prin Rezoluția 787/1992 și legiferată în România prin HG 771/1992!

Bill Clinton și George H.W. Bush au fost informați de CIA despre Operațiunea JimboliaGate

Președinții americani George H.W. Bush – în ultimele zile de mandat, 20 ianuarie 1993 – și Bill Clinton – în timpul celor două mandate, 20 ianuarie 1993 – 20 ianuarie 2001 -, au fost informați de CIA despre traficul din Balcani și despre Operațiunea JimboliaGate. DEGEABA!

CIA informează, președinții iau decizii politice: TAC!

Înainte de a vă prezenta, în rezumat, informațiile și concluziile din RAPORTUL CIA care ne oferă o PRIVIRE de ANSAMBLU EXCEPȚIONALĂ asupra situației din Balcani din timpul “Seriei de războaie din RSF Iugoslavia” și al Sancțiunilor  ONU, vă reamintim următoarele:

În 1963, sub Tito, șapte state – Bosnia și Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Slovenia – s-au reunit sub titulatura de „Republica Socialistă Federală Iugoslavia”.

După moartea lui Tito, din cauza situației economice dramatice, dar și pe fondul unor probleme etnice acutizate în timp, între 1991 şi 2001 am fost martorii uneia dintre cele mai controversate şi sângeroase serii de razboaie de la al Doilea Razboi Mondial până în prezent, numite “Razboaiele Iugoslave”.

Iată succesiunea datelor importante din această afacere criminală desfășurată pe Bătrânul Continent – Europa:
 • iunie 1991 – începe seria de războaie din RSF Iugoslavia;
 • 16 noiembrie 1992 (Ziua ZERO) – ONU emite Rezoluția 787 privind Embargoul impus Iugoslaviei;
 • 27 noiembrie 1992 (după 11 zile) – Guvernul României emite HG 771 de respectare a Rezoluției ONU 787;
 • 1 decembrie 1992 (după 14 zile!) – s-au semnalat primele încălcări ale Embargoului de către România cu Serbia – trafic organizat și de clisură;
 • 28 decembrie 1992 (după 42 de zile) – CIA depune excepționalul RAPORT – NFIB 2.12/3.
 • 2001 – se încheie seria războaielor din Iugoslavia.
Raportul CIA pe site-ul CIA
David Cohen și Fritz W. Ermarth sunt “părinții” EXCEPȚIONALULUI RAPORT CIA din 1992

David Cohen, asistent director-adjunct pentru informații Agenția Centrală Intelligence – CIA și Fritz W. Ermarth, preşedintele Consiliului Național de Informații – NIC, au emis un RAPORT în 28 decembrie 1992 ca răspuns la “întrebările adresate Comunității de Informații în ceea ce privește Bosnia și extinderea crizei din Balcani…” (Vă oferi mai jos tot RAPORTUL CIA, în original.)

RAPORTUL CIA începe abrupt, cu prezentarea situației economice: producția din Serbia din 1992 a scăzut cu până la 40% față de 1991, iar peste 40% din fabrici sunt „pe butuci”. Efectul primar? Circa 2,5 milioane de sârbi sunt șomeri și mâncarea ajunge pentru maxim 90% dintre ei – cinism american!

Mai mult, la data prezentării RAPORTUL CIA se considera că exporturile au scăzut cu două treimi. Dar tot CIA era convinsă că piața neagră acoperă o mare parte din pierderile „la vedere”.

Iată câteva dintre consemnările agenților CIA:

 • Încălcările repetate ale Rezoluție ONU au permis Serbiei și Muntenegrului să aibă acces la energie și la materii prime necesare celor mai importante industrii;
 • Multe dintre aceste materii prime sunt importate ilegal pe căi auto și feroviare, prin intermediul statelor vecine: România, Bulgaria, Ungaria și Republica Macedonia;
 • Livrările cu ajutorul barjelor de-a lungul fluviului Dunărea s-au făcut prin portul muntenegrean Bar;
 • Petrolul a fost transportat pe uscat – în mare parte pe piața neagră – de-a lungul frontierei maghiare, pe șosele și căi feroviare, prin Tompa, Roszke, Kelebia și prin Punctele de frontieră românești – Jimbolia, Moravița și Naidăș;
 • Transporturi de petrol originare din portul grecesc Salonic a ajus în Serbia tranzitând  Macedonia și Bulgaria;
 • Totalul cantităților de produse petroliere livrate prin intermediul barjelor, de-a lungul fluviului Dunărea, a fost destul de mare din septembrie până la jumătatea lunii noiembrie;
 • Totuși, Forțele de interdicție din Adriatica au reușit să taie fluxul de produse energetice spre portul Bar.

RAPORTUL CIA explică și cum se făcea traficul cu GAZUL NATURAL: Serbia primește circa 800.000 de metri cubi de gaz pe zi – circa o șesime față de nivelul dinaintea Sancțiuni ONU – prin devierea gazului rusesc de la o conducta care trece prin Ucraina și Ungaria.

Raportul CIA din 28 decembrie 1992 – Click pe link-ul de sub fotografie, pentru a accesa tot documentul

Download (PDF, 368KB)

http://www.secundatv.ro/base/media/2017/11/1-CIA-Raport-Embargou-1992-12-28.pdf

RAPORTUL CIA arată cum se desfășura traficul în zona INDUSTRIILOR GRELE
 • Industria metalurgică depinde de importuri cu 50-70% din intrările sale de minereu de fier, fier laminat și plat, și produse din oțel;
 • Industria auto necesită importuri de motoare, piese auto, anvelope, unelte și rulmenți cu bile;
 • Majoritatea acestor importuri au trecut prin România pe Dunăre sau prin Ungaria prin intermediul drumurilor și căilor ferate ce leagă Serbia de vecinii săi;
 • Monitorizarea care urmărește doar două treceri de frontieră din vestul României ne arată că în Octombrie 1992, de exemplu, s-a raportat că aproximativ 1.200 de tone de combustibil și oțel au fost transportate în Serbia cu camioanele și 44.000 de tone de combustibil, pe calea ferată.

Așadar, CIA știa că Operațiunea JimboliaGate pusă la cale de Grupul mafiot internațional Iliescu – Măgureanu – Văcăroiu – Moses – Gregory mergea „din plin”!

Download (PDF, 296KB)

Rezoluția ONU 787

RAPORTUL CIA se referă și la alte materii prime sau produse traficate
 • Sectorul textil s-a bazat pe importurile de bumbac, lână, fibrele sintetice și unele textile finite aduse din India și Egipt. Traficul s-a perfectat prin intermediul unor companii din România, Belgia, Portugalia și Iran;
 • Cât privește traficul cu substanțe chimice, acesta s-a desfășurat cu implicarea Ungariei și, într-o mai mică măsură, a Bulgariei, dar și a Belgiei, Ciprului și… Elveţiei.

În Secțiunea IIA8 din RAPORTUL CIA se arată punctele importante prin care s-au traficat produsele interzise de Embargoul impus Serbiei de către ONU.

Faptul că granița Serbiei este mare și este atât pe pâmânt, cât și pe apă, oferă numeroase oportunități de eludare a Sancțiunilor ONU. Sursele de informații CIA au indicat faptul că Belgradul a folosit mai multe modalități de a gestiona traficul ilegal.

Evident că principalele “facilități” de încălcare a embargoului a fost Dunărea. Iată punctele “fierbinți”:

 • Porturile Galați, Giurgiu, Porțile de Fier din Turnu Severin și portul Constanța – toate din România.
 • Punctul de control vamal al râului Mohacs;
 • Porturile fluviale bulgare de la Ruse și Vidin;

Alte puncte de trecere fluviale importante din România sunt și porturile considerate secundare de la Brăila, Călărași, Calafat, precum și cele șapte căi navigabile interioare din regiunea Timișoarei care leagă România de Serbia prin canalul Dunăre-Tisa-Dunăre (Dunav-Tisa-Dunav) – sistemul Voivodina.

Punctele de trecere a trenurilor în Serbia și Muntenegru includ:
 • Jimbolia, Cruceni, Moravița și Jamu Mare – în România;
 • Kelebia și Roszke – în Ungaria;
 • Kalotina – în Bulgaria;
 • Kumanovo și Deneral Jankovic – în Macedonia;
 • Hani Hotit, lângă Shkoder – în nordul Albaniei.
Puncte de trecere principale ale autostrăzii în Serbia și Muntenegru includ:
 • Comloșu Mare, Jimbolia, Cruceni, Moravița, Jamu Mare, Jam, Kladevo și Porțile de Fier la Turnu Severin – în România;
 • Hercegszanto, Tompa, Roszke (și ocazional Bacsalmas) – în Ungaria;
 • Bregovo, Vrska Cuka, Kalotina, Glavanovci și Dolno Ujno – în Bulgaria;
 • Kumanovo, Deneral Jankovic și Vratnica – în Macedonia;
 • Hani Hotit – în Albania;
 • Vrbnica – în Kosovo pe Frontiera albaneză.
RAPORTUL CIA vorbește și despre impactul Embargoului asupra vecinilor Serbiei:

O închidere totală a comerțului internațional cu Serbia ar produce un impact foarte puternic asupra vecinilor imediați ai Belgradului, în special în România, Bulgaria și Ungaria.

Fiind în mijlocul eforturilor ambițioase de a-și transforma economiile socialiste în cele bazate pe întreprinderi private, aceste țări din Balcani sunt foarte dependente de fondurile obținute din comerțul cu Serbia.

Ambasadorul Moses și agentul american ONU Gregory primesc mită din banii obținuți din Operațiunea JimboliaGate
Miliarde de dolari la dispoziția Serbiei

În Secțiunea II Bl, RAPORTUL CIA pune punctul pe “i”: Cu ce bani au plătit sârbii facturile pentru trafic?

Răspunsul este unul uluitor: avea balta pește! La începutul sancțiunilor, Iugoslavia a avut la dispoziție o varietate de fonduri pentru a evita Sancțiunile ONU.

 • Pe lângă fondurile guvernamentale, firmele și cetățenii din Iugoslavia au deținut peste 5 miliarde de dolari în conturi din țară. Înainte de a fi impuse Sancțiunile ONU, sârbii au plasat fonduri în conturi ascunse în Cipru, Rusia și China;
 • Mai mult de 1 miliard de dolari de la Banca Centrală a Resursele din Iugoslavia au fost plasate în străinătate;
 • Aurul deținut de Rezerva Belgradului, în valoare de circa 600 milioane de dolari, a fost vândut, iar suma a fost plasată în conturi ascunse în paradisuri fiscale;
 • La nivel național, valuta aflată în circuitul bancar al națiunii se ridica la aproximativ 500 de milioane de dolari;
 • În plus, firmele și persoanele fizice au deținut, probabil, 2 miliarde de dolari, înainte de impunerea Sancțiunilor ONU;
 • Belgradul coordonează cea mai mare parte a comerțului său ilicit cu Orientul Mijlociu și Europa, prin sutele de companii deținute de iugoslavi, cu sediul în Cipru. Aceste companii “frontale” lucrează cu Companiile comerciale din Belgrad;
 • Băncile din Cipru care gestionează fondurile societăților iugoslave “frontale” oferă finanțare pentru acest comerț ilicit;
 • Pe baza modelelor comerciale observate cu Rusia, Ucraina, România și mai multe țări din Europa de Est, putem spune că Iugoslavia utilizează acorduri bilaterale de barter, stabilite înainte de Sancțiunile ONU. Printr-un contract tipic se stabilește un cont de compensare, care este ajustat periodic atunci când partenerul importator plătește mai mult decât soldul debitor. Un cont de compensare de 10 milioane de dolari poate susține afaceri de câteva sute de milioane de dolari pe an;
 • În plus față de Sancțiunile ONU – evitarea comerțului condus de guvernul și firmele iugoslave -, cetățenii din Iugoslavia folosesc pe cont propriu valuta forte pentru a sprijini o gamă de afaceri de mici dimensiuni, cum ar fi contrabanda cu bunuri de consum supuse Embargoului.
Iliescu și Clinton – “Săracul” și “Trabucul”
Când se vrea, se poate!

RAPORTUL CIA face referire și la faptul că Rezoluția 757 a ONU, prin articolul 5, solicită statelor membre să împiedice entitățile iugoslave să absoarbă fondurile deținute în aceste țările și să nu permită entităților iugoslave să transfere fonduri către persoane sau organismele respetive – cu mici excepții clar specificate în Rezoluția ONU.

Obiectivele iugoslave vizate de rezoluțiile ONU sunt guvernele Iugoslaviei, Serbiei, României, Muntenegru, precum și băncile, întreprinderile iugoslave sau societățile deținute de cetățenii sârbi.

Activitățile iugoslave se desfășoară, în principal, în Germania, Statele Unite, Regatul Unit, Austria, Franța și Cipru – ” în fiecare țară fiind plasate fonduri de cel puțin 500 de milioane de dolari” – ce interesantă este acestă afirmație!

Cei doi autori ai RAPORTULUI CIA, David Cohen și Fritz W. Ermarth, ne mai arată că atunci când se vrea, se poate mișca trenul din gară.

Astfel, oficialii Trezoreriei SUA au mers în Cipru, unde au convins Nicosia să monitorizeze tranzacțiile efectuate de BB COBU și alte entități iugoslave identificabile. De atunci, băncile au dezvoltat canale alternative pentru Cipru și continuă să funcționeze.

De asemenea, oficialii OFAC, la jumătatea lunii decembrie 1992, au călătorit în Germania, Luxemburg și Marea Britanie ca să încurajeze funcționarii din aceste țări să înăsprească sancțiunile.

Convingerea țărilor să utilizeze o blocare de tipul OFAC ar fi cea mai bună modalitate de a îmbunătăți monitorizarea și respectarea sancțiunilor financiare.

Dar deși Abordarea SUA este cea mai bună punerea ei în aplicare, ar putea dura ani – și așa s-a și întâmplat!

Iar între timp, Belgradul ar fi forțat să scoată la lumină mai multe active ascunse în conturile de “peste mări”.

Așteptăm desecretizarea altor rapoarte CIA!

Așa cum am spus, RAPORTUL CIA este unul EXCEPȚIONAL prin faptul că ne oferă o PRIVIRE de ANSAMBLU asupra situației din Balcanii aflați sub Embargoul impus de ONU prin Rezoluția 787/1992.

Ca să înțelegeți valoarea a RAPORTULUI CIA, iată celelalte teme – cu valoare inclusiv istorică – abordate și neprezentate de noi în rezumat, dar care pot fi găsite în copia oferită mai sus:

 • Starea puterii forțelor musulmane (și croate bosniace) în România;
 • Bărbați de vârstă militară în lagărele croate și refugiați;
 • Consecințele amenințării și actualității ridicării embargoului asupra armelor împotriva Croației, precum și a Bosniei;
 • Evaluarea tacticii și moralului Serbiei;
 • Evaluarea tacticii și moralului Armatei Federale;
 • Cele mai importante ținte din Serbia;
 • Efectul asupra bosniacilor;
 • Modalități de îmbunătățire a monitorizării și conformității;
 • Criza “iugoslavă” s-ar putea răspândi cu ușurință pentru a înghiți Kosovo și Factori similari;
 • La întrebarea “Care sunt opiniile cu privire la riscul răspândirii războiului? Bulgaria? România? Grecia? Albania? Italia? Rusia? Țările islamice?, s-a răspuns cu “Toți actorii regionali – și alte părți interesate – SE TEM foarte mult de consecințele unei propagări a crizei spre sudul Balcanilor, dar aceleași puteri AU PUȚINE IDEI despre cum să prevenim stoparea acestor probleme;
 • S-a tratat pe larg și tema militară: ARMATA!

Atenție! SECUNDA pune spațiu editorial la dispoziția personajelor care se consideră lezate de acuzațiile/afirmațiile din ancheta jurnalistică Operațiunea JimboliaGate. GRATUIT!

– va urma –

În acest context, vă invităm să citiți…

Episodul 7. 1.700.000 dolari primă pentru ambasadorul Alfred Moses și pentru oficialul ONU Roger T. Gregory, în Operațiunea JimboliaGate!

“Gât Adânc”:
“Informațiile cuprinse în DOCUMENTELE agenților se regăsesc și în Arhiva Cotrocenilor.
Conturile în care s-au vărsat sumele colectat de executanți, de intermediarii, sunt cunoscute.
Conturile au fost deschise la banci din Vest. Ofițerii SRI și SIE care le-au înființat au cheia.

Prin această anchetă jurnalistică SECUNDA vizează doar marii RECHINI care au format o Conjurație pentru a ne fura în perioada Embargoului.

81 Shares