De mai bine de doi ani, Laura Codruța Kovesi și DNA ne-au arătat o metodă de lucru clasică față de marii escroci ai patriei: în prima etapă se rețin personajele din zona politică și de afaceri acuzate de corupție și dare de mită; în faza a doua se solicită judecătorilor arestarea acestora pentru 30 de zile, cu prelungire lunară; în a treia fază, după luni bune de cercetări cu actorii principali în stare de arest, se trimite dosarul în  instanță. Ei bine, în cazul “Urdăreanu a dat mită primarului Nechita” DNA a prins o viteză uluitoare după ce a “ratat” extrem de suspect arestarea lui Urdăreanu pentru 30 de zile: a trimis dosarul la Tribunalul București. Asta de parcă Doamna de Fier, Codruța Kovesi, dorea cu ardoare să scape de incediarul dosar penal!

Kovesi si Basescu
<strong>Kovesi s a grăbit suspect în cazul mituitorului Urdăreanu<strong>

Nimic nu e întâmplător la DNA

În urmă cu doar 53 de zile am scris, aici, pe SECUNDA:  “După 25 de ani de jaf din banul public, urmașul unui general MApN cu relații dezvoltate în zona foștilor generali din Securitate, Tiberiu Urdăreanu, a fost reţinut de procurorii DNA joi, 29 octombrie, la ora 19.00, după 7 ore de audieri. Mafiotul Urdăreanu, patronul concernului UTI, a fost scos încătușat din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei. Tiberiu Urdăreanu este membru în conducerea UNPR – partidul vicepremierului Gabriel Oprea – şi implicat în cele mai mari fraude din zona IT: Microsoft și EADS. Se estimează că în 25 de ani de activitate firmele lui Urdăreanu au accesat peste 200 de milioane de euro din banii publici. La ora 21.00, pe ușa DNA a fost scos, tot încătușat, și colegul de hoții al lui Urdăreanu, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, lider PSD”.

Așadar, după doar 51 de zile de “consultări” cu cei patru implicați în dosarul penal de corupție – Tiberiu Urdăreanu, Gheorghe Nichita, Iulius Gabriel Mardarasevici și Mihai Tănăsescu –, procurorii lui Kovesi au trimis dosarul, spre dreaptă judecată, la Tribunalul București – 18 decembrie 2015.

De ce a prins DNA o viteză uluitoare, nefirească pentru procurorii lui Kovesi, în cazul  de corupție dintre patronul UTI și primarul fustangiu al Ieșilor? Nu este chiar un mister greu de înțeles, dacă ne gândim că în timp ce primarul Gheorghe Nichita a fost reținut pentru 30 de zile, mituitorul Tiberiu Urdăreanu a scăpat cu arestul la domiciului (care se scade din pedeapsa cu închisoarea!) – adică a recunoscut fapta. În somptuoasa vilă (acum  arest) care îi aparține în București, Urdăreanu nu s-a sfiit să sfideze o țară întreagă dând o petrecere în urmă cu câteva zile.

urdareanu catuse
<strong>Infractorul Tiberiu Urdăreanu și a creat un imperiu financiar cu picioare de lut<strong>

Șmecherie ieftină

La petrecere au participat tot felul de personaje politice dubioase, în frunte cu Viorel Cataramă, cel care a țepuit sute de mii de români prin afacerea SAFI și a scăpat basma-curată grație legăturilor sale cu SIE.

Vorba ceea, cine se-aseamănă se adună – acum la un pahar de șampanie fină și un trabuc cubanez! Că doar pentru asta au murit 1.142 de oameni în ’89: ca escrocii patriei să se distreze în arest la domiciliu, persiflând românii de rând!

De fapt, prin această petrecere la vedere – Tiberiu s-a lăsat intenționat fotografiat de paparazzi bine informați -, Urdăreanu a vrut să transmită mesajul necifrat, pe față, că nu se teme de nimic și de nimeni;

că el, infractorul Urdăreanu, face ce vrea în România chiar și dacă un neisprăvit de procuror i-a transformat luxoasa vilă în arest la domiciliu; că el, mituitorul Urdăreanu, este un ZEU și sfidează pe toată lumea, inclusiv pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care nu este altceva decât o muritoare ce se bucură, doar pentru moment, de ceva vânt în vele.

Fotografiile prezentate de CANCAN ne vorbesc cât se poate de clar despre șmecheria ieftină pusă la cale de Tiberiu Urdăreanu cu petrecerea dată duminica trecută!

Fotografiile prezentate de CANCAN sunt atât de grăitoare că nu mai au nevoie de comentarii

Petrecere Urdareanu (2)
<strong>Arestatul la domiciliu Urdăreanu gazdă primitoare<strong>
Petrecere Urdareanu (3)
<strong>Alecu șeful Mc Donalds România și eternul Cataramă<strong>
Petrecere Urdareanu (1)
<strong>Petrecerea s a încheiat imediat după Noapte bună copii<strong>

SECUNDA propune un pariu fabulos!

Cota de 1,01 că Tiberiu Urdăreanu NU va fi condamnat cu executare în acest dosar de corupție, așa cum nici Dinu Patriciu NU a plătit niciodată cu închisoare în dosarele penale în care era vioara întâi și escroca sute de milioane de euro! La fel ca Patriciu, Urdăreanu a petrecut 24 de ore în “Beciul Domnesc”. Atât!

Iată Comunicatul DNA din data de 18 decembrie 2015

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată:

în stare de arest preventiv, a inculpatului

NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

în stare de arest la domiciliu a inculpatului

URDĂREANU TIBERIU, președinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

sub control judiciar pe cauțiune, a inculpatului

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită

și sub control judiciar, a inculpatului

TĂNĂSESCU MIHAIL, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită).
De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.

Concret, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:

– o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC)

– beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei,

– plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei,

– beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București.

Totalul sumelor și al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Urdăreanu Tiberiu și Nichita Gheorghe.

De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deținut la o unitate bancară de către inculpatul Mardarasevici Iulius.

Dosarul a fost trimis spre Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version