În a şasea zi de la accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină aflat în coloana oficială a ministrului de Interne şi vicepremier Gabriel Oprea, demnitarul a avut astăzi la ora 10.00 prima reacţie publică: “Nu am văzut accidentul, nu am oprit pentru că nu am ştiut”.

oprea mai
Gabriel Oprea nu se lasă dus ușor din politica dâmbovițeană

„Din respect pentru familia îndurerată am decis să nu fac nicio declaraţie înainte de înmormântare”, şi-a justificat Oprea tăcerea de şase zile.

“Am decis să nu cedez tentaţiei de a da explicaţii publice în raport cu declaraţiile iresponsabile ale unor lideri politici”, a adăugat el.

Astăzi, ministrul Gabriel Oprea spune că a decis să iasă public în urma cererii de ieri a preşedintelui Klaus Iohannis.

“Nu am oprit pentru că nu am văzut” 

Despre accident, Oprea spune că nu a oprit maşina după ce s-a produs accidentul deoarece el nu a văzut nimic, chiar dacă poliţistul era antemergător în coloană:

La un moment dat coloana s-a oprit. Eu nu am văzut accidentul, nu am ştiut că este vorba despre un accident. Am văzut doar maşina de poliţie din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc. Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce am depăşit locul accidentului am aflat ce s-a întâmplat”. 

Oprea nu s-a întors nici atunci. Era ora 23.30 iar el se afla în “misiune specială”.

“Nu am folosit ilegal coloana oficială”

Ministrul de Interne precizează că “accidentul s-a petrecut în seara de 20 octombrie, în timpul unei deplasări în scop profesional. Detaliile au fost deja puse la dispoziția Parchetului”.

“În ceea ce mă priveşte, referitor la speculaţiile că aş fi folosit fără drept coloana oficială, vă asigur că sunt nefondate”, a adăugat vicepremierul Oprea.

“Sunt extrem de îndurerat de această pierdere, dar ştiu că am făcut tot ce era posibil pentru salvarea poliţistului”, a mai spus Oprea.

Anchetă pentru ucidere din culpă

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină.

Anchetatorii au solicitat MAI, Poliţiei Capitalei şi Poliţiei Române informatii despre coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea din seara de 20 octombrie. Până acum s-au primit doar “parţial” informaţiile solicitate, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului, remis ieri, în a cincea zi de la accident.

La Parchetul General au fost audiaţi muncitorii care efectuează lucrarea edilitară de la locul accidentului, precum şi poliţiştii din coloana oficială şi agenţii rutieri din zonă.

Gogoriţa cu periclitarea anchetei

Urmează să dea explicaţii Oprea la Parchetul General.  El zice că n-a făcut asta până acum pentru a nu periclita mersul bun al anchetei.

Dar astăzi, la presiunea presei, a opiniei publice – vezi protestele de ieri din Bucureşti, din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş – şi a preşedintelui Klaus Iohannis, vicepremierul Oprea tocmai a declarat public tot ce le va spune procurorilor.

Cine are dreptul la coloana oficială

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului.

Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar “în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”, conform prevederilor legale.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version